Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare
Ciorba de perisoare
65 perc / előkészület: 15 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Erdélyben többféle csorba is létezik, kellemesen savanykás ízű, pikáns leves. Az eredeti receptben ciberét használnak a savanyításhoz.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kétféle tisztított répát felkarikázzuk, a zellert és a karalábét kisebb darabokra vágjuk. Egy fazékba olajat hevítünk, rádobjuk a zöldségeket, és kevergetve megfuttatjuk rajta. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, felforraljuk, majd lefedve kis lángon 15 percig főzzük.
  2. A húsgombóc: a darált húst és a megmosott rizst a tojással összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával fűszerezzük, 5-10 percre félretesszük. Apró gombócokat formálunk, a leveshez adjuk, és továbbra is kis lángon 30 percig főzzük. Közben finomra vágott petrezselyemmel és ételízesítővel ízesítjük.
  3. Végül hozzáadjuk a citromlevet, cukrot és a finomra vágott lestyánt is, és kb. tíz perc alatt készre főzzük.
  4. A hőt elzárjuk alatta, és lefedve hagyjuk kb. fél óráig, hogy az ízek összeérjenek. Érdemes előző napon elkészíteni, mert úgy még finomabb.
  5. Az eredeti receptben ciberét használnak a savanyításhoz. Ezt a receptet egy régi újságban találtam, és érdemes volt kipróbálni, mert nagyon finom.
  • költség: 950 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 21
össznézettség: 113 913
elküldve: 35
receptkönyvben: 1 261
elkészítve: 80/84
Facebookon megjelent: 2

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
445 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: levesek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Erdélyi specialitás, savanyú leves, húsgombócos leves

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Wed, 2017-03-29 12:50

Nagyon finom lett! A ferjem meg is jegyezte, hogy a gomboc is jo izu meg a leves is. Pedig neki nem konnyu olyat fozni, ami a kedvere valo, mar ami ujdonsag.

katharosz
Katharosz / katharosz Wed, 2014-10-22 20:08

Szerintem sok étel van ami mellé nincs oda írva a magyar neve, de azért lehet tudni, hogy miről van szó, pl. a Borscs, Minestra leves, de a Gulyás leves mellett sincs kiírva, hogy mit tartalmaz, mégis tudjuk!

Boszika32
Boszika32 Tue, 2014-07-29 00:43

Üdv! A tejföl maradt ki belőle, azzal az igazi!!! :) A kedvenc levesem gyermek korom óta!

katharosz
Katharosz / katharosz Mon, 2014-10-20 20:04

Szia, ez a recept nem tartalmaz tejfölt, az íze viszont a lestyántól lesz olyan nagyon finom.
Üdv. Kati

Szilviaa
Szilviaa Mon, 2014-07-21 19:39

Most jutottam el a kipróbálásig. Iszonyúan finom!!! Köszönöm!

Szilviaa
Szilviaa Sun, 2014-07-06 19:07

Hú, de gyönyörűen néz ki!
Még soha nem készítettem csorbát, de ezt kipróbálom.:))
A leveses tálka is nagyon tetszik.:)

márti1218
márti1218 / márti1218 Sun, 2014-06-29 19:44

Szia! Én is készítek egy hasonló levest,csak én kb.30 dkg.savanyúkáposztával savanyítom,amit együtt főzök a zöldségekkel és a gombóccal.
Így is ki fogom próbálni.Kösz a receptet.
Márti

Brumóka
Brumóka Thu, 2014-06-05 06:27

Finom lett! Citromot elfelejtettem venni, citromlét tettem bele, de gyávaságból keveset. Legközelebb bátrabb leszek, mert a savanykás íztől csorba a csorba! Nagyon nagy adag!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-07-09 18:16

Kedves Katharosz!

A mai nap finom levese volt, teljesen új ízvilágot ad neki, hogy minden új benne:répa,zöldség, karalábé, zellergumó....és a fincsi darált hús...köszönöm, nagyon finom volt a leves, lesz máskor is készítve! :D
Éva-Anyóca

katharosz
Katharosz / katharosz Tue, 2013-07-09 20:44

Kedves Éva!
Örülök, hogy ízlett mi is nagyon szeretjük, persze ilyenkor minden még finomabb, a friss zöldségektől.
Üdv. Kati

szaboadel
szaboadel Sat, 2013-03-09 16:56

Kedves "Katharosz"!
Elmentettem a receptedet és mivel nagyon szeretek új ízeket kipróbálni,
rövid időn belül el fogom készíteni, a hozzávalókat olvasva, biztos finom.
Üdv. további szép napot kívánok: Adél

katharosz
Katharosz / katharosz Sat, 2013-03-09 21:36

Kedves szaboadel! Én is igy vagyok ezzel, szeretek új recepteket kipróbálni és ami ízlik a családnak csak annak a recepjét szoktam közzé tenni. Ez egy nagyon finom leves, a lestyántól egészen különleges íze lessz.
Üdv.Kati

414
sárgarépa 4 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
karalábé 0.5 közepes db
zeller 0.5 közepes db
napraforgó olaj 5 ek
darált sertéshús 40 dkg
rizs 5 dkg
tojás 1 db
bors 0.5 kk
fűszerpaprika 0.5 kávéskanál
petrezselyem 1 csokor
lestyán 2 szál
ételízesítő 0 ízlés szerint
citromlé 1 citromból nyert
cukor 1 csipet