Nosalty Logó

Nagyhaluska leves a Jászságból

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Bjkata
Nagyhaluska leves a Jászságból
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 208 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 828 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 37 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    246.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    488.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    345 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    191 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    3519 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    728 micro
Összesen 208 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.6 g

Zsír

  • Összesen
    18 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    986.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    216 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    150 mg
  • Foszfor
    368 mg
  • Nátrium
    205 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    149.5 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    1953.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1378 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    131 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    764 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    175 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    14076 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    2914 micro
Összesen 828 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    43.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    86 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    218 micro
  • β-karotin
    620 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    128 micro
Összesen 37 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hagymát nagyon apró kockákra vágva üvegesre pirítjuk egy kevés olajjal.
  2. Beletesszük az ízlés szerint karikákra vagy hosszabb darabokra vágott sárgarépát és petrezselymet.
  3. Egy kicsit még együtt pirítjuk a zöldségeket a hagymával.
  4. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverünk 1tk pirospaprikát.
  5. Felöntjük 1,5 liter vízzel.
  6. Beletesszük a hosszában 4-4 darabra vágott burgonyát. (Ebből készül majd a gombóc, ezért kell ilyen nagy darabokban beletenni, mert így könnyebb lesz a levesből kiszedni, ha megfőtt.)
  7. Hozzáadjuk a zellert, a sót, és 30 percig főzzük forrástól számítva.
  8. A krumplikat kiszedjük a levesből, kicsit még megsózzuk, forrón áttörjük krumplinyomóval.
  9. A leveshez ilyenkor még egy fél pohárnyi vizet önthetünk, és újra felforraljuk.
  10. Ha a krumpli már langyosra hűlt, 10-15 dkg liszttel összegyúrjuk. Ne legyen se túl kemény, se túl lágy a tészta.
  11. Gombócokat formálunk belőle, és ha az összes gombóc elkészült, belefőzzük a gombócokat a levesbe.
  12. Amikor minden gombóc feljött a leves tetejére, egyet kiemelünk, szétvágunk, és ha megfőtt, akkor elkészült a levesünk.
  13. Azonnal tálaljuk, mert ez a leves csak frissen fogyasztható, nem jó újra melegíteni, mert a gombócok eláznak a levesben, ha órákig benne állnak.
  • Elkészítettem: 100 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 12929
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 25.

Ajánló

A krumplit külön is meg lehet főzni, de én szeretem, ha belefő az íze a levesbe.

Receptkategóriák

Ez egy nagyon-nagyon régi recept. Anyukám a nagymamámtól tanulta, és valószínűleg ő is az édesanyjától.

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Mennyei :-O Éva-A.

Bjkata

Kedves Éva! Ugye, Te is így ismerted ezt a levest? Biztosan Jászberényben is így készül. :) Kata

Éva-Anyóca

Kedves Kata! Igen, minden így van, és mi is gölödinlevesnek hívtuk, hívjuk! :-O Nagyon örülök, hogy felraktad.:-O :-O Éva-Anyóca

Piroska58

Göl?dinleves!!! Nagyon finom, elég sokszor szoktam csinálni. Az egész család nagyon szereti!!! Üdv.! Piroska

Bjkata

Kedves Piroska! A göl?dinleves elnevezést eddig még nem ismertem, de nagyon tetszik! Üdv.: Kata

Gabys

Gyerekkoromban rengeteget ettem. A Szolnok megyei nagymamám készítette anno, finom volt, és ? is gölödinnek hívta:))))

molnaranda

Göl?din leves az egyik kedvencem...

witch

Ezer koszonet a receptert! Mar reg ota szemeztem ezzel a levessel, de vegre el is keszitettem. Nem is bantam meg, mert a lanyom mihelyt meglatta, rogton szedett belole es O NEM LEVESES. udv:witch

Bjkata

Kedves Witch! Ne haragudj, hogy eddig nem válaszoltam, de csak most vettem észre a hozzászólásodat. Örülök, hogy a kislányodnak is tetszett és ízlett ez a leves. Nekem is tetszenek a Te receptjeid! :) Kata

witch

Kedves Kata! Nekem is meglepo, ha pont egy levest kostol meg, foleg, ha eloszor fozom. Neki a gomboc miatt tetszett meg. :) Masnapra is maradt es O volt az elso, aki ismet evett belole. Orulok, hogy tetszenek a receptek amiket feltoltok. :) Szeretek mas nemzetek konyhajaba "utazgatni". udv:witch

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek