Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nagyhaluska leves a Jászságból

Nagyhaluska leves a Jászságból
Nagyhaluska leves a Jászságból
55 perc / előkészület: 10 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy nagyon-nagyon régi recept. Anyukám a nagymamámtól tanulta, és valószínűleg ő is az édesanyjától.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A krumplit külön is meg lehet főzni, de én szeretem, ha belefő az íze a levesbe.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát nagyon apró kockákra vágva üvegesre pirítjuk egy kevés olajjal.
  2. Beletesszük az ízlés szerint karikákra vagy hosszabb darabokra vágott sárgarépát és petrezselymet.
  3. Egy kicsit még együtt pirítjuk a zöldségeket a hagymával.
  4. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverünk 1 tk pirospaprikát.
  5. Felöntjük 1,5 liter vízzel.
  6. Beletesszük a hosszában 4-4 darabra vágott burgonyát. (Ebből készül majd a gombóc, ezért kell ilyen nagy darabokban beletenni, mert így könnyebb lesz a levesből kiszedni, ha megfőtt.)
  7. Hozzáadjuk a zellert, a sót, és 30 percig főzzük forrástól számítva.
  8. A krumplikat kiszedjük a levesből, kicsit még megsózzuk, forrón áttörjük krumplinyomóval.
  9. A leveshez ilyenkor még egy fél pohárnyi vizet önthetünk, és újra felforraljuk.
  10. Ha a krumpli már langyosra hűlt, 10-15 dkg liszttel összegyúrjuk. Ne legyen se túl kemény, se túl lágy a tészta.
  11. Gombócokat formálunk belőle, és ha az összes gombóc elkészült, belefőzzük a gombócokat a levesbe.
  12. Amikor minden gombóc feljött a leves tetejére, egyet kiemelünk, szétvágunk, és ha megfőtt, akkor elkészült a levesünk.
  13. Azonnal tálaljuk, mert ez a leves csak frissen fogyasztható, nem jó újra melegíteni, mert a gombócok eláznak a levesben, ha órákig benne állnak.
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 11 100
elküldve: 8
receptkönyvben: 195
elkészítve: 11/16
Facebookon megjelent: 1

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

burgonyagombóc leves, krumpligombóc leves, krumplis gombócleves

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Tue, 2012-11-13 17:44

Ezer koszonet a receptert! Mar reg ota szemeztem ezzel a levessel, de vegre
el is keszitettem. Nem is bantam meg, mert a lanyom mihelyt meglatta, rogton
szedett belole es O NEM LEVESES.
udv:witch

bjk
Bjkata / bjk Sun, 2012-11-18 15:44

Kedves Witch!
Ne haragudj, hogy eddig nem válaszoltam, de csak most vettem észre a hozzászólásodat.
Örülök, hogy a kislányodnak is tetszett és ízlett ez a leves. Nekem is tetszenek a Te receptjeid! :)
Kata

witch
witch / witch Mon, 2012-11-19 03:18

Kedves Kata!
Nekem is meglepo, ha pont egy levest kostol meg, foleg, ha eloszor fozom.
Neki a gomboc miatt tetszett meg. :) Masnapra is maradt es O volt az
elso, aki ismet evett belole.
Orulok, hogy tetszenek a receptek amiket feltoltok. :) Szeretek mas
nemzetek konyhajaba "utazgatni".
udv:witch

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2012-10-26 17:42

Gyerekkoromban rengeteget ettem. A Szolnok megyei nagymamám készítette anno, finom volt, és ő is gölödinnek hívta:))))

Piroska58
Piroska58 Fri, 2012-10-26 11:38

Gölődinleves!!! Nagyon finom, elég sokszor szoktam csinálni. Az egész család nagyon szereti!!!
Üdv.! Piroska

bjk
Bjkata / bjk Fri, 2012-10-26 17:20

Kedves Piroska!
A gölődinleves elnevezést eddig még nem ismertem, de nagyon tetszik!
Üdv.: Kata

bjk
Bjkata / bjk Thu, 2012-10-25 15:51

Kedves Éva!
Ugye, Te is így ismerted ezt a levest? Biztosan Jászberényben is így készül. :)
Kata

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-10-26 20:50

Kedves Kata!

Igen, minden így van, és mi is gölödinlevesnek hívtuk, hívjuk! :-O
Nagyon örülök, hogy felraktad.:-O :-O
Éva-Anyóca

208
vöröshagyma 1 kis db
petrezselyem 1 csokor
sárgarépa 2 db
zellerlevél 1 db
napraforgó olaj 2 ek
0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
burgonya 4 közepes db
víz 1.5 l
finomliszt 10 dkg