Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Norvég halleves

Norvég halleves
Norvég halleves
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyámmal nemsokára megint 70 emberre kell főznünk. Tanakodtunk, mi lehetne a jó kis böjti menü - ekkor jutott eszébe, hogy Dédi (a nagymamája) milyen finom hallevest főzött anno. Sajnos annak nincs meg a receptje, de nem ehhez hasonlított, inkább húsleveshez, csak hallal. (A halászléhez meg semmi köze nem volt, mint ahogy ennek sem.) Ízbolygónál találtam ezt a norvég (miért is?? :) receptet, lehet, hogy ez lesz a tojásos nokedli előtt, mert nagyon finike lett!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Eredetileg tőkehal, én pangasius-szal főztem. Crème fraîche helyett meg 2 dl tejszín és 1 dl tejföl keverékét használtam.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát apróra, a többi zöldséget karikákra vágjuk.
  2. Az alaplevet felforraljuk, pár percig főzzük benne a halat, majd kiszedjük, és tálra tesszük.
  3. A vajat megolvasztjuk, a zöldségeket 20 percig lefedve, időnként megkeverve megpároljuk rajta.
  4. Ezután felöntjük őket az alaplével, hozzáadjuk az ecetet és cukrot, sózzuk, borsozzuk.
  5. Végül beletesszük a halat és a crème fraîche-t is, egyet forralunk rajta, illetve szükség esetén még főzzük egy kicsit a levest.
  6. Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 203
elküldve: 3
receptkönyvben: 125
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

tejszínes halleves, halleves tejszínnel, zöldséges halleves, tejszínes halbecsinált leves

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Boribon
Boribon / Boribon Thu, 2011-04-21 02:32

Ez is bekerul a menumbe, mint a pores halad, amit mar azota rengetegszer megcsinaltam (a narancsos-tejszines martas nekem nagyon bejott). Aldott Husvetot!

durcs
Durcsó / durcs Thu, 2011-04-21 13:54

Köszi, Boribon, örülök, hogy ízlik! Ez talán még annál is jobb :) Neked is szép ünnepet!

henrieta.czuczor
henii / henrieta.czuczor Wed, 2011-04-20 12:11

Hasonlo a lazacleves, forro vízbe kell rakni a zoldségeket (burgonya, sárgarépa) épp hogy csak ellepje, az aprora vágott hagymát, majd felonteni tejjel (tejszín) és az utolso 10 percben adjuk hozzá a kockázott lazacot és a "kapor" elmaradhatatlan. Finnek minden levesbe húsleveskockát tesznek, én inkább magam ízesítem.

333
hal 40 dkg
alaplé 1.5 l
sárgarépa 2 db
fehérrépa 1 db
póréhagyma 1 db
vöröshagyma 1 közepes fej
vaj 5 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fehérborecet 4 ek
cukor 1 teáskanál
crème fraîche 300 g
petrezselyem 0 ízlés szerint