Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Napraforgó torta csokis-citromos krémmel

Napraforgó torta csokis-citromos krémmel
Napraforgó torta csokis-citromos krémmel
240 perc / előkészület: 180 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem egészen az én napom volt ez a péntek13... történt egy-két baleset, pl. már tudom, hogy nedves kézzel tilos mélyhűtőbe nyúlni... Valahogy a krémek sem akartak úgy összeállni, mint ahogy az eredeti receptek azt állították. Ezért én már azt írom, ahogy javaslom az elkészítést.

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A citromos krémhez

A csokoládékrémhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Piskóta: a sütőt előmelegítjük 200 fokra, mikor betesszük a formát, akkor vesszük le 180-ra. A forma alját kibébeljük sütőpapírral, az oldalát nem és nem is kenegetjük vajjal sem.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. Az én piskóta készítési módszerem nagyon egyszerű, de eddig még mindig tökéletes lett: a tojásfehérjéket egy csipet sóval felverjük, mikor majdnem kemény a hab, de még nem, akkor pár részletben beleöntjük a cukrot, tovább habosítjuk, ezután még mindig keverjük, egyesével beletesszük a sárgájákat is. Addig keverjük, míg elég sok levegőt forgatunk bele. Végül a sütőporral elkevert lisztet fakanállal beleforgatjuk.
  3. Beleöntjük a formába, betoljuk a sütőbe, 15 perc múlva visszavesszük a hőfokot 160 fokra, innen még kb. 20 perc (mivel csak 4 tojásos, elég lehet), max 25. Tilos nyitogatni, 20 percnél tűpróbával ellenőrizzük. 
  4. Citromos krém: A tejfölt elkeverjük a cukorral, citromhéjjal, citrommal. A tejszínt a habfixálóval felverjük. A vízben elkevert zselatint felmelegítjük, hozzákeverünk 2-3 ek-nyit a tejfölös krémből, majd hozzákeverjük az egészhez. Végül beleforgatjuk a tejszín. (Megjegyzés: A külső rétegben több volt a zselatin.)
  5. Csokoládékrém: a két tojást elkeverjük a kakaós liszttel, porcukorral, 4 ek tejjel. A többi tejet felfőzzük a vaníliával, lassan belekeverjük a tojásos-lisztes-cukros keveréket. Folyamatos kevergetés mellett vízgőz felett sűrűre főzzük. Eltávolítjuk a vaníliát. Időről-időre megkeverve kihűtjük. A két krémmel kenjük a felvágott tortalapokat.
  6. A tortát fondanttal és csokireszelékkel díszítjük és kívülről is a citromos krémmel kenjük be, ami (miután "kicsit" felturbóztam az eredetileg javasolt zselatin mennyiséget) rendesen megszilárdult. De talán ez csak rásegített arra, hogy megolvadjon a fondant, ami amúgy sem a legjobban sikerült. (A múltkor a LIDL-ben vásárolt eredeti amerikai marchmallow-nak nevezett cuccal dolgoztam. Azt hiszem, visszatérek a PENNY variánsához, mert az valahogy jobban viselkedett, hiába tűnik kevésbé jónak. Sajna a zöld leveleket is meg kellett támogatnom fogpiszkálóval. Hiába, akkoriban tanultam a dolgokat, most már tudom, hogy ilyesmikre nem ragad rá a fondant.)
  7. Először a méhecskéket. 3-at készítettem, de végül csak egy került a tortára. Sárga fondantból csinálunk egy ilyen kis nyújtott testet. Barna vagy fekete fondantból kivágunk pár vékony csíkot és icipici gömb szemeket formázunk. A szárnyhoz egy kör alakú fehér fondantra van szükség, amit egy részen összecsípünk. Ezeket a kis elemeket icipicit bevizezett ecsettel tudjuk felragasztani a testre. Érdemes így kikeverni: fehér fondantot csinálunk, ebbe rakunk utána sárga színt a méhecskéhez. A sárgát sötétítve, kicsit pirosítja a napraforgó színeit kapjuk. Ha kéket is teszünk bele, megkapjuk a szár zöld színét ()képen nem látszik, hasonló leveleket raktam rá, mint középre, amibe rakunk utána pirosat is, és még több színt, sötét lesz. A leveleket simán pizzavágóval és késsel formáztam, nem minta alapján.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 18 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 756
elküldve: 3
receptkönyvben: 34
elkészítve: 0/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Angelocska

Mióta szakács: 2012.06.03.
23 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

citromos torta, méhecskés-napraforgó torta, csokis-citromos torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1053
tojás 4 db
finomliszt 8 dkg
porcukor 12 dkg
sütőpor 0.5 csomag
1 csipet
tejföl 438 g
citrom 1 db
porcukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
habtejszín 2.5 dl
habfixáló 0.5 csomag
zselatin 8 g
víz 0.5 dl
tojás 2 db
finomliszt 3 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 3 ek
cukor 15 dkg
tej 2.5 dl
vanília 1 db
vaj 10 dkg
cukorfondant 25 dkg
csokoládédara 10 dkg