Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Napraforgó kenyér

Napraforgó kenyér
Napraforgó kenyér
100 perc / előkészület: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredeti receptet a gesztenye.blogol.hu oldalon találtam. Már nagyon régen szemezgetek vele, hónapok óta többször megnéztem, csodálkoztam a formáján...és rémüldöztem, hogy mennyi idő elkészíteni. Nos mostanra érett meg az elszántság :), és megérte. Finom és nagyon jó a szemnek is, és meglepően gyorsan ment a lapok nyújtogatása. Megijedtem a feladattól, de nem volt olyan rémes, mint amilyennek elsőként látszik :).

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gépbe (folyékonyakat először, aztán a száraz hozzávalókat) tesszük, és a dagasztó programon jó hólyagosra, simára kevertetjük a géppel.
  2. Ha egyneművé válik a tészta, és szép fényes a felülete, kivesszük a gépből, nagyméretű lisztezett tálba tesszük, letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen kb. 40 perc alatt megkelesztjük.
  3. A kész tésztát átgyúrjuk, 2 nagyobb darabra osztjuk. Az egyiket félretesszük, a másikat 5 egyenlő részre osztjuk, golyóvá formáljuk.
  4. Egy nagyobb tortaforma segítségét vesszük. A karimáját lecsatoljuk, az aljára sütőpapírt borítunk, és kb. ekkora méretűre nyújtuk egyenként az 5 golyónkat. Ha kicsit túlnyúlik rajta, az sem baj. Az első kinyújtott tésztát a tortaformára borítjuk, megkenjük olvasztott vajjal, majd ráfektetjük a következőt, amit szintén vajjal megkenünk. Majd jön a 3., 4. lap is.
  5. Az 5. lapot nagyobbra nyújtjuk a többinél, hogy a tetejükre helyezve betakarja őket. Ezt már nem kell megkenni.
  6. A karimától számítva kb. 1-1,5 cm- re bevágjuk 8 (cikkelyre) egyenlő részre (mintha csillagot rajzolnánk).
  7. A bevágott részeket egyenként kifelé kihajtjuk.
  8. A félretett másik tésztaadag 1/4 részét ismét félretesszük. Ez lesz majd a közepe.
  9. A többi részt ismét 5 felé vágjuk, és ugyanúgy járunk el vele, mint az előzővel, csak kisebb lapokat nyújtunk, hogy bele tudjuk helyezni az előzőleg kihajtogatott karimába, tésztavirágba. Ezt is bevágjuk úgy, hogy a bevágások az  első koszúrú szirmai közé essenek. Kihajtjuk, majd a félretett maradék tésztát odaformázzuk a közepébe.
  10. Megszórjuk magokkal (nekem épp csak napraforgó volt): napraforgó, lenmag, tökmag...
  11. Sütőpapírral bélelt gáztepsire fektetjük, és hagyjuk megkelni kb. 50 percig. Ha megkelt, tejes tojással megkenjük, előmelegített sütőben 190 fokon megsütjük. Az első 10 perc után a hőfokot 170 fokra csökkentjük.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: gáztepsi cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 860
elküldve: 0
receptkönyvben: 40
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Kriszti

Mióta szakács: 2009.07.14.
24 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

magos napraforgó kenyér, hajtogatott magos kenyér

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

SzKriszti
Kriszti / SzKriszti Sat, 2011-01-01 18:43

Szép napot, sziasztok....érdeklődnék.....miért nem jelent még meg a recept?...beküldtem 2010. júniusában,kértétek hozzá a képeket, amit többször megküldtem emilben. Mi a baj vele?
válasz előre is köszi
Kriszti

815
finomliszt 66 dkg
rétesliszt 10 dkg
tej 2.5 dl
napraforgó olaj 1.25 dl
tojás 2 db
friss élesztő 4 dkg
cukor 0.5 teáskanál
2 kk
vaj 10 dkg
tojássárgája 1 db
tej 30 ml
napraforgómag 1 ek