Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Négymagvas kenyér

Négymagvas kenyér
Négymagvas kenyér
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta megvan a kenyérsütőgépünk, de sohasem sikerült egymás után azonos minőségű kenyeret sütni vele. Lehet, hogy a készen kapott kenyérliszt keverékek eltérő minősége, vagy a gép állótartályos kivitele volt az oka. A gépet ezért száműztük a konyhából. Karácsonykor nálunk volt az egész család apraja-nagyja. Az ünnepek előtti bevásárlás során elszámoltuk a kenyér mennyiségét. Magyarán elfogyott. Nem volt mást tenni, mint bocsánatot kérni a kenyérsütőgéptől. Ismerősöktől már korábban hallottuk, hogy csak dagasztásra használják a gépet, és a kenyeret a tűzhely sütőjében, kenyérformában sütik meg. Szerencsére formánk nekünk is volt, mert a gép vétele előtt is sütöttünk kenyeret. Így akadálya nem volt a saját kenyerünk elkészítésének. Nagyon jól sikerült. Azóta már többször is sütöttünk különféle magok felhasználásával. Nagy előnye a házi kenyérnek, hogy semmiféle adalékanyagot, vagy állományjavítót nem tartalmaz.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Mindenkinek, aki szereti a finom kenyeret. Az összetétel variációja a végtelenhez közelít. Vigyázat, az evést nehéz abbahagyni!!!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejbe beletesszük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.
  2. A kenyérsütőgépbe beletesszük a lisztet, a szezámmag kivételével a magokat, és a sót.
  3. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a langyos vizet.
  4. Kiválasztjuk a gép dagasztó-kelesztő programját, és elindítjuk.
  5. A megkelt tésztát a kenyérsütőgép tartályából átöntjük a kenyérformába, rászórjuk a tetejére a szezámmagot, és a tűzhely sütőjébe rakjuk.
  6. Közepes lángon aranybarnára sütjük.
  7. A kész kenyeret kifordítjuk egy deszkára, konyharuhával letakarva hűlni hagyjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 615
elküldve: 1
receptkönyvben: 106
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

magvas kenyér, sokmagos kenyér, magos búzakenyér

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2013-09-11 20:34

Kedves Gabi !
Újra itt az ősz és elkezdünk kenyeret sütni. Az ajánlatod alapján módosítottam a receptet.
További jó sütés - főzést kívánok:
Zoli

Torma
Torma / Torma Sat, 2012-12-22 04:30

Kedves Zoli! Ez finom, könnyű es ízletes lehetett! Mentettem, köszönöm, üdv, Torma :) kellemes Karácsonyt es BUEK, további jo fozogetessel :)

pataygyz
Zoli / pataygyz Sat, 2012-12-22 11:41

Kedves Torma !
Köszönöm a jókívánságaidat. Hasonló jókat kívánok Neked ott az igazán Operenciás tengeren túl!
Zoli

nemgabi
nemgabi / nemgabi Wed, 2012-07-18 11:10

Kedves Zoli!
Nagyon finom a kenyered! Csak annyit változtattam rajta,hogy a margarint kicseréltem házi sertészsírra. De hát én alapból margarinellenes vagyok! Próbáld ki egyszer így is, még sokkal finomabb lesz, szerintem. Köszi a receptet!
Üdv: Gabi

pataygyz
Zoli / pataygyz Sat, 2012-12-22 11:49

Kedves Gabi!
Teljesen igazad van. Anyáink, nagyanyáink nem is ismerték a margarint , csak a vaja t és a zsírt.
A margarint ( hidrogénezett növényi zsiradék ) a németek találták fel a második világháború alatt Egyáltalán nem egészséges, mégis teljesen rászoktunk ( rászoktattak ) és elfelejtettük a zsírt.
Köszönöm a figyelmeztetést és ezentúl a kenyérsütéshez is a jó mangalicazsírt fogom használni.
Áldott Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok :
Zoli

444
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 2 dkg
tej 1 dl
víz 2.5 dl
mangalica zsír 5 dkg
napraforgómag 2 ek
tökmag 2 ek
lenmag 1 ek
szezámmag 1 ek
cukor 1 ek
2 kk