Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Napraforgómagos rozskenyér

Napraforgómagos rozskenyér
Napraforgómagos rozskenyér
230 perc / előkészület: 180 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nincs is megnyugtatóbb, otthonosabb érzés, mint amikor a frissen sülő kenyér illata lengi be a lakást.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

 


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket összekeverjük a sóval és a magokkal egy nagy tálban. Ilyenkor tudjuk megállapítani, hogy kellőképpen sós lesz-e a kenyerünk.
  2. Egy kanál segítségével mélyedést alakítunk ki a liszt közepében, és ide tesszük bele a szárított élesztőt és a cukrot. 1 bögre langyos vízzel elkeverjük az élesztőt. A kanál segítségével lisztet húzunk a kovász tetejére, és a tálat letakarva kb. 1 órán át érleljük.
  3. Ezután kb. 1,5 bögre langyos vízzel ruganyos tésztát gyúrunk és jó alaposan kidagasztjuk. Figyelem! A rozsliszt miatt sokkal ragacsosabb, mintha búzalisztből készítenénk. Belisztezzük, letakarjuk és újabb 1 órán át kelni hagyjuk a kenyeret.
  4. A kelesztés után átgyúrjuk és ekkor beledagasztjuk az olívaolajat is.
  5. Kiolajozott, kilisztezett formába tesszük, a tetejét átlósan bevagdossuk és kb. 30 percig kelesztjük.
  6. A sütőt előmelegítjük 200 C-osra, és a sütőrács alá egy tepsiben vizet teszünk. Az így képződő gőz megakadályozza, hogy hirtelen kemény kéreg képződjön, így jobban átsül a tészta. 10 perc sütés után 180 C-ra mérsékeljük a sütő hőmérsékletét és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
  7. A formából kiborítva rácson hagyjuk kihűlni a kenyeret.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 26 843
elküldve: 6
receptkönyvben: 240
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: vegán
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Rozskenyér magokkal

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gretus76
gretus76 Mon, 2013-12-16 10:07

Elkészítettem a kenyeret hétvégn. Gyönyörűen feljött, pedig életem első műve volt. Azonban a receptedben írsz 2,5 dl vizet majd az elkészítési részné először 1 bögre majd 1,5 bögre vizet írsz és nekem tuti volt a bögrém vagy 3,5dl szóval a teljes adaghoz nekem cirka 9dl víz ment. Sima tönköly lisztem nem volt otthon és fehérlisztet nem akartam a hozzá tenni így az ki is maradt a z egészből. Végeredmény hogy a készre sütött kenyeret nem tudtam a cserép edényből kivenni és az egész kettévált. Tehát van egy nagy alja meg egy nagy teteje :-) Íze viszont pont olyan amilyet akartam:-) Kérdésem: most a 2,5dl vizet vegyem alapul vagy a bögrét? Szerintem a 2,5dl kevés ekkora mennyiségű liszthez. Lehet graham liszttel is helyettesíéteni a normál tönkölylisztet?
Válaszodat nagyon köszönöm előre is!

vandi
vandi Mon, 2011-01-31 18:16

Szia!
Kenyérsütőgépben is el lehet készíteni?
Kingácskának üzenem, hogy tönkölylisztet lehet kapni, én ma vettem teljes kiőrlésűt.
Üdv.
Andi

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2011-02-01 00:11

kedves Andi!
biztos vagyok benne, hogy a kenyérsütőbép is megbírkózik a feladattal. mivel nem ismerem a gép működését, ezért Rád bízom, hogy mit, milyen sorrendben teszel bele.
sok sikert!
üdv,
toma

Kingacska
Kingacska Wed, 2010-02-24 07:00

Szia toma!Nem sajnos nem probáltam, addig nem akartam amig valaki nem ir biztató szót:) Amúgy meg tegnap utána néztem a kis városomba és tönkölybúzalisztet már nem lehet kapni...:( Úgyhogy szerintem ezt nem is fogom kipróbálni..! Szép napot mindenkinek!

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2010-02-25 00:48

szia Kingácska!
azért ne add fel! a tökölyliszt és a hagyományos búzaliszt gyakorlatilag teljes mértékben megfelel egymásnak. azért teljes kiörlésű lisztet érdemes lenne beszerezned, mert az adja meg a kenyér állagát.
sok-sok sikert!
üdv,
toma

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2010-02-23 22:38

szia Kingácska!
Te is próbáltad már? az én receptem, s állagát tekintve inkább tömör kenyeret kell elképzelned.
sok sikert!
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2008-08-18 15:49

barna kenyér be csodás:-)

zederta
ze(n)derta / zederta Fri, 2008-08-22 08:03

igen! és ebben biztosan nincs adalékanyag, meg színezék... meg olyasmik, amikkel mostanság szoktak "barna kenyeret" csinálni.

762
rozsliszt 600 g
tönkölybúza liszt 400 g
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 200 g
napraforgómag 150 g
lenmag 50 g
olívaolaj 1 dl
instant élesztő 1 tasak
2 tk
cukor 2 teáskanál