Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mozart golyó

Mozart golyó
Mozart golyó
200 perc / előkészület: 180 perc főzés: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még karácsonykor döntöttem úgy, hogy valami különlegességgel fogom meglepni a családot, nem csak a szokásos édességekkel. 

Legjobban magamat leptem meg, hogy mennyi időbe is telt a bonbont elkészíteni. Sok. De csak ezért, mert nem találtam héj nélküli mandulát. Vagy drágállottam. A lényeg, hogy nem volt, és magam kellett blansírozzam a magokat. Végül csináltam vagy fél kiló marcipánt. Pisztácia marcipánt.

Megéri a héjatlan mandulát venni. 

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Én kis bonbonformákkal csináltam a sajátjaimat, de őszintén megmondom, nem tudom, melyik módszer az egyszerűbb/gyorsabb, mind a kettő macera a maga módján. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is elregélem a blansírozás menetét annak, aki véletlen mégsem héjatlan mandulát kapott. Egy nagyobb lábosban forraljunk vizet, majd zúdítsuk bele a mandulákat, és forraljuk 4-5 percig. Vízből kivéve elvileg a héja már könnyen lemorzsolható. Gyakorlatilag mandulája válogatja. Ezután kb. egy éjszakán keresztül szárítani kell.
  2. Tehát a pisztáciamandulához fogjuk a mandulát és a porcukrot, amit aprítógépben porrá őrölünk. (Ha egy adagot ledaráltunk, le lehet szitálni, és a szitán fennmaradtakat újra őrölni, a kifogástalan eredményért. Mondanom sem kell, hogy nekünk jó volt darabosabban is.) Ezután csinálunk egy cukorszirupot 100 ml vízből és az 50 g kristálycukorból (kis lángon addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad), ekkor bele lehet keverni a keserűmandula aromát, akinek van. Hagyjuk langyosra hűlni.
  3. Ezután összegyúrjuk a mandulás-porcukros keveréket a cukorsziruppal, amíg össze nem áll. (Ha túl folyós, várjunk, egy kicsit, lehet, hogy még a szirup túl meleg, ha nem az a baj, több porcukorral korrigálható.)
  4. A pisztáciát is ledaráljuk/felőröljük, és gyorsan hozzágyúrjuk a kész marcipánhoz. Ezt nem kell sokáig, mert kicsapódik az olaj. Felhasználásig tegyük a hűtőbe.
  5. A nugáthoz a törökmogyorót is blansírozzuk, de ezt másik módszerrel (hogy ne szívjon magába vizet). 120 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt megpirítjuk a magokat. Sütőből kivéve még melegen tegyük egy konyharuhába/szalvétába, és dörzsöljük le róluk a héjat (igen, ez nagyon kupis, és a konyharuha sem lesz mér a régi). Ez gyorsan mehet a darálóba, és egészen krémes állagúra ledaráljuk. Ekkor hozzáadjuk a porcukrot, és az olvasztott étcsokoládét jól elkeverjük benne. Hűtőbe tesszük egy éjszakára (gyúrható lesz tőle a massza).
  6. Ha a marcipán és a nugát is lehűltek, vegyünk azonos méretű gombócokat. A nugátot kicsit lapítsuk ki, és csomagoljuk bele a marcipángolyókat. Menjenek szépen a hűtőbe, amíg a csokit temperáljuk.
  7. Oh, igen, jöhet a temperálás. A legegyszerűbb, ha a tejcsoki 3/4 részét mikróban teljesen felolvasztjuk. Mikróból kivéve beledobjuk a maradékot, és addig kevergetjük, amíg az is fel nem olvad benne. Ami nem olvad fel, vegyük ki egy villával, és fogyasszuk el. (Ennek megvan a maga tudománya, molekulákkal meg minden.)
  8. A temperált csokiba ekkor mártogathatjuk a golyókat, és fóliával letakart tányérra tehetjük, utána hűtőben hagyjuk a csokit megszilárdulni.
  • sütési hőfok: 120°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 096
elküldve: 1
receptkönyvben: 5
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Júlia

Mióta szakács: 2010.10.24.
98 recept

receptjellemzők

egyéb elnevezések

mozart kugel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

265
mandula 100 g
porcukor 100 g
víz 100 ml
cukor 50 g
keserűmandula aroma 5 ml
sótlan pisztácia 50 g
étcsokoládé 100 g
porcukor 50 g
törökmogyoró 50 g
tejcsokoládé 150 g