Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aszalt szilvával töltött házi marcipán bonbon

Aszalt szilvával töltött házi marcipán bonbon
Aszalt szilvával töltött házi marcipán bonbon
70 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Elhatároztam, hogy megpróbálok házilag marcipánt készíteni. Mivel aszalt szilva volt éppen itthon, ez töltelékként adta is magát, már csak a csokimázat kellett kitalálni. Az elkészítést nagyon részletesen írom le, mivel a csokibevonás volt számomra a legnagyobb kihívás...

hozzávalók / 4 adag

A bonbonhoz

A bevonáshoz

  • 10 dkg étcsokoládé (maximum 60-70 %-os kakaótartalmú, jó minőségű)

ajánlat

Csokiimádók duplán is elvégezhetik a bevonást, így igazán vastag csokikabát érhető el.
Használhatunk más aszalt gyümölcsöt is, amit akár alkoholba is áztathatunk előtte (max. 1-2 órára, hogy ne ázzon szét).
tele hassal kezdjük el a bonbon gyártását, ellenkező esetben nagy a kísértés a túl gyakori kóstolásra.

Szólj hozzá!

elkészítés

Előkészítés:
  1. Az egész mandulát, amin a barnás héj is rajta van, áztassuk be forró vízbe pár percre, így könnyen kinyomható a mag a héjból. A megtisztított mandulaszemeket jól mossuk át, majd szárítsuk ki meleg helyen.
  2. A kiszárított (ropogós) mandulaszemeket daráljuk át sajtdarálón apró szeműre, ha nedvesnek érezzük, tűzhelyen serpenyőben a darálékot tovább száríthatjuk - csak arra ügyeljünk, hogy ne pörköljük meg, ne barnuljon.
  3. A durvábbra darált mandulát kávédarálóban pépesre daráljuk. Akkor a legjobb, ha a daráló belső oldaláról kanállal kaparhatjuk ki a masszát.
  4. A porcukrot kristály nádcukorból daráltam - kávédarálóval.

Elkészítés:

  1. A mandulamasszát (darálék) keverjük össze a porcukorral.
  2. Öntsük hozzá először a víz felét, majd keverjük, gyúrjuk tovább a masszát.
  3. Csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy jól gyúrható anyaggá álljon össze. Ne essünk kétségbe, ha gyúrás közben gyakran leragad, ez normális.
  4. A frissen tartó fóliába csavarva tegyük a hűtőbe a marcipánt (legalább fél órára, ha lehűl, könnyebben formázható).
  5. A marcipán hűlése közben az aszalt szilvákat kisebb darabokra vágjuk (egy szemet 3-4 szeletre - de ez ízlés szerint változhat).
  6. A  lehűlt marcipánból kb. 3 cm átmérőjű golyókat gyúrunk - így könnyen ellenőrizhető, hogy egyforma méretűek legyenek a bonbonok.
  7. A marcipán golyót két ujjal összelapítva középre tesszük az aszalt szilvát, majd a marcipánt visszahajtogatva bevonjuk a tölteléket - így ismét gömb formát kapunk.
 
Csokoládé előkészítése a bevonáshoz:
  1. A folyamat titka a türelem és a temperálás. A csokoládét maximum 45 fokra szabad csak melegíteni és a felolvasztás után vissza kell hűteni 30-32 fokra, ekkor a legmegfelelőbb bevonásra. Nincs szükség csillagászati összegekbe kerülő konyhai hőmérőkre, a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a digitális lázmérő, csak használat előtt fertőtlenítsük azt.
  2. Tegyünk fel egy lábosban vizet melegedni, de ne forraljuk fel, célszerű a tűzhely legkisebb fokozatán melegíteni.
  3. Helyezzünk erre egy másik lábost (ne érjen bele az alsóban lévő vízbe) és törjük bele a csokit. Üveg edényt azért nem célszerű használni, mert az nehezebben hűl, mint a fém.
  4. Amikor a csoki olvadni kezd, mérjük meg az olvadék hőmérsékletét, ha 38 fok fölött járunk, vegyük le az olvasztó lábost és úgy kevergessük pár percig, ezt követően mehet vissza a vizes lábosra tovább melegedni. Ez a türelemjáték, de nagyon megéri ennél a pontnál figyelmesnek lenni, különben könnyen túlhevül a csoki és nem lesz szép a végeredmény.
  5. Mikor a csoki felolvadt (és nem érte el a 45 fokot), tegyük félre kihűlni, közben kevergessük. Türelmetlenebbek úgy gyorsíthatják fel ezt a folyamatot, hogy 2-3 kocka csokit dobnak az olvadékba, miközben kevergetik azt. A hőfokot ellenőrizzük a lázmérővel.
  6. Amint a csoki visszahűlt, kezdődhet a mártogatás. Nem kell kapkodni, a csoki nagyon lassan kezd csak megszilárdulni. Ha a bevonás közben túl sűrűnek ítéljük meg a csokimázat, tegyük vissza a víz fölé kicsit melegíteni, ettől folyósabbá válik.
 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 44 847
elküldve: 22
receptkönyvben: 1 074
elkészítve: 24/37
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: bonbonok
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék, Valentin-nap
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

házi marcipános - aszalt szilvás bonbon, bonbon aszalt szilvával és házi marcipánnal

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Wed, 2012-06-13 21:21

Végre itthon is tudok készíteni marcipánmasszát, mert rajongva imádom, de a boltiak borzasztó drágák, és ki tudja, mit tesznek bele... De ez, ez szuper! Én ugyan túl soknak találtam a cukrot bele, így 15-25 dkg lett a végső arány a mandula javára, de ez már részletkérdés. Köszönöm!!!

villette
villette Sun, 2012-01-01 19:33

Szia.
Nagylányommal az ünnepek előtt pár nappal elkészítettük. Én nem vagyok nagy marcipán rajongó, de ez valami isteni finom volt! Egyetlen gondom az volt vele, hogy rejtegetnem kellett, nehogy mind elfogyjon karácsonyig. :D
Nagyon tetszenek a receptjeid. :)

Psylva
Szilvus / Psylva Fri, 2011-10-07 14:31

Szia! Kb. mennyi kis bonbon jön ki ebből az adagból? Idén karácsonykor ezzel szeretnék kedveskedni a családnak dekoratív kis csomagokban ajándékozva. A hasát mindenki szereti és nincs hajtépés, hogy kinek mit vegyünk! :D Csak a kérdés az, hogy mennyi lesz belőle! ?

Receptműves
Receptműves / Receptműves Thu, 2011-10-13 19:56

Szia Psylva, ezek egészen nagyok lettek (nagyobb dió méretűek), így 10 db lett belőle, de szerintem lehetnek kisebbek is :-)

torkika
Torkika / torkika Fri, 2011-02-18 17:45

Szia, az lenne a kérdésem, hogy ez a marcipán torta bevonásra is alkalmas?
Köszönöm!

elif
Tekten Elif / elif Mon, 2011-01-10 19:21

Hát ez a fénykép egyszerűen fantasztikus, nem különben ez és a többi recept, ami mostanában került fel ide tőled. :)

bokine
bokine / bokine Sun, 2011-01-09 18:09

Kedves Receptműves!
Ezek a bonbonok annyira gyönyörűek, hogy kedvet kaptam az elkészítéséhez. Gratulálok. Bokros Erika

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sun, 2011-01-09 11:11

Kedves Makkermanó :-),
köszönöm, nagyon jól esik.
Épp tegnap este gyúrtunk be egy újabb adag marcipán masszát és dolgozunk az organikus színezésen is :-)))
Szép napot,
Memi

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Sun, 2011-01-09 10:51

Kedves Receptműves! Ez gyönyörű, és hiába vagyunk így karácsony után, nagyon megkívántam! Más receptjeid is nagyon tetszenek és a fotóid is gyönyörűek. Gratulálok, nagyon ügyes vagy! Üdv: Gabi "Makkermanó"

442
mandula 10 dkg
porcukor 10 dkg
víz 0.1 dl
aszalt szilva 100 g
étcsokoládé 10 dkg