r
Nosalty Logó

Aszalt szilvával töltött házi marcipán bonbon

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Receptműves
Aszalt szilvával töltött házi marcipán bonbon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A bonbonhoz

A bevonáshoz

Összesen 442 kcal
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A bonbonhoz

A bevonáshoz

Összesen 1763 kcal
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A bonbonhoz

A bevonáshoz

Összesen 430 kcal
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    21 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    406.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    114 mg
  • Foszfor
    189 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.9 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    106 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 442 kcal
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.5 g

Zsír

  • Összesen
    84.2 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1624.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    336 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    455 mg
  • Foszfor
    756 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    243.7 g
  • Cukor
    190 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    68 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    64 micro
  • β-karotin
    424 micro
  • β-crypt
    94 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    180 micro
Összesen 1763 kcal
  • 7% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    396.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    111 mg
  • Foszfor
    184 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.4 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    103 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 430 kcal

Hozzávalók

A bonbonhoz

A bevonáshoz

Elkészítés

A bonbonhoz

  1. Előkészítés:
  2. Az egész mandulát, amin a barnás héj is rajta van, áztassuk be forró vízbe pár percre, így könnyen kinyomható a mag a héjból. A megtisztított mandulaszemeket jól mossuk át, majd szárítsuk ki meleg helyen.
  3. A kiszárított (ropogós) mandulaszemeket daráljuk át sajtdarálón apró szeműre, ha nedvesnek érezzük, tűzhelyen serpenyőben a darálékot tovább száríthatjuk - csak arra ügyeljünk, hogy ne pörköljük meg, ne barnuljon.
  4. A durvábbra darált mandulát kávédarálóban pépesre daráljuk. Akkor a legjobb, ha a daráló belső oldaláról kanállal kaparhatjuk ki a masszát.
  5. A porcukrot kristály nádcukorból daráltam - kávédarálóval.
  6. Elkészítés:
  7. A mandulamasszát (darálék) keverjük össze a porcukorral.
  8. Öntsük hozzá először a víz felét, majd keverjük, gyúrjuk tovább a masszát.
  9. Csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy jól gyúrható anyaggá álljon össze. Ne essünk kétségbe, ha gyúrás közben gyakran leragad, ez normális.
  10. A frissen tartó fóliába csavarva tegyük a hűtőbe a marcipánt (legalább fél órára, ha lehűl, könnyebben formázható).
  11. A marcipán hűlése közben az aszalt szilvákat kisebb darabokra vágjuk (egy szemet 3-4 szeletre - de ez ízlés szerint változhat).
  12. A lehűlt marcipánból kb. 3 cm átmérőjű golyókat gyúrunk - így könnyen ellenőrizhető, hogy egyforma méretűek legyenek a bonbonok.
  13. A marcipán golyót két ujjal összelapítva középre tesszük az aszalt szilvát, majd a marcipánt visszahajtogatva bevonjuk a tölteléket - így ismét gömb formát kapunk.
  14. Csokoládé előkészítése a bevonáshoz:
  15. A folyamat titka a türelem és a temperálás. A csokoládét maximum 45 fokra szabad csak melegíteni és a felolvasztás után vissza kell hűteni 30-32 fokra, ekkor a legmegfelelőbb bevonásra. Nincs szükség csillagászati összegekbe kerülő konyhai hőmérőkre, a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a digitális lázmérő, csak használat előtt fertőtlenítsük azt.
  16. Tegyünk fel egy lábosban vizet melegedni, de ne forraljuk fel, célszerű a tűzhely legkisebb fokozatán melegíteni.
  17. Helyezzünk erre egy másik lábost (ne érjen bele az alsóban lévő vízbe) és törjük bele a csokit. Üveg edényt azért nem célszerű használni, mert az nehezebben hűl, mint a fém.
  18. Amikor a csoki olvadni kezd, mérjük meg az olvadék hőmérsékletét, ha 38 fok fölött járunk, vegyük le az olvasztó lábost és úgy kevergessük pár percig, ezt követően mehet vissza a vizes lábosra tovább melegedni. Ez a türelemjáték, de nagyon megéri ennél a pontnál figyelmesnek lenni, különben könnyen túlhevül a csoki és nem lesz szép a végeredmény.
  19. Mikor a csoki felolvadt (és nem érte el a 45 fokot), tegyük félre kihűlni, közben kevergessük. Türelmetlenebbek úgy gyorsíthatják fel ezt a folyamatot, hogy 2-3 kocka csokit dobnak az olvadékba, miközben kevergetik azt. A hőfokot ellenőrizzük a lázmérővel.
  20. Amint a csoki visszahűlt, kezdődhet a mártogatás. Nem kell kapkodni, a csoki nagyon lassan kezd csak megszilárdulni. Ha a bevonás közben túl sűrűnek ítéljük meg a csokimázat, tegyük vissza a víz fölé kicsit melegíteni, ettől folyósabbá válik.
  • Receptkönyvben: 564
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 48990
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 09.

Ajánló

Csokiimádók duplán is elvégezhetik a bevonást, így igazán vastag csokikabát érhető el. Használhatunk más aszalt gyümölcsöt is, amit akár alkoholba is áztathatunk előtte (max. 1-2 órára, hogy ne ázzon szét). tele hassal kezdjük el a bonbon gyártását, ellenkező esetben nagy a kísértés a túl gyakori kóstolásra.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi gasztroajándék
Felhasználó képe
Receptműves 119 recept

Elhatároztam, hogy megpróbálok házilag marcipánt készíteni. Mivel aszalt szilva volt éppen itthon, ez töltelékként adta is magát, már csak a csokimázat kellett kitalálni. Az elkészítést nagyon részletesen írom le, mivel a csokibevonás volt számomra a legnagyobb kihívás...

Hozzávalók

A bonbonhoz

A bevonáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?