Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Morva töltött kalács

Morva töltött kalács
Morva töltött kalács
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az én családom mindig jól jár avval, hogy nem tudok eleget aludni. Akkor ugyanis TV-zek és főzős műsorokat nézek. A minap éjjel is, míg az álommanóra vártam, Michael Nikodem műsora ment, ahol bemutatták, hogy készül a kézműves cseh kalács. Nekem az túlzásnak tűnt, de a bemutató után ő egy egyszerűbb változatot mutatott be. Másnap reggel persze sült a kalács, mire kis családom a pilláit megrebbentette. Én csak avval bonyolítottam a saját helyzetemet, hogy a kalács tetejére kerülő mézeskalácsot is magam sütöttem. Nagyon finom volt a végeredmény, ők már az illatra rajzottak ki a konyhába.

hozzávalók / 12 adag

Tészta:

Töltelék:

Mézeskalácshoz:

Feltét:

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta:

  1. A tejet meglangyosítjuk, egy kis cukorral az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet, cukrot, citromhéjat, tojássárgáját összekeverjük az élesztős tejjel, és ruganyos tésztát gyúrunk belőle, majd hozzágyúrjuk a lágy vajat is.
  2. Letakarva pihentetjük 40 percet, majd lisztezett munkalapon kinyújtjuk kb. 40 cm-es átmérőjű körré. A közepére tesszük a túrókrémet, és felette a tészta széleit összecsippentjük, így egy batyut kapva.
  3. Ezt a batyut aztán kézzel újra ellapogatjuk úgy, hogy a túró benne maradjon. (Én ezt azonnal egy 32 cm-es pizzasütőlapra helyeztem).
  4. A tészta széleit lekenjük a maradék tojással.
  5. Közepén 20 dkg szilvalekvárt simítunk el, amit megszórunk az összetört és vajjal elkevert mézeskaláccsal. Rászórjuk a mandulapelyhet, és megszórjuk kevés nádcukorral.
  6. 160 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 20-25 perc alatt megsütjük.

Töltelék:

  1. A túrót a tojássárgájával, cukorral, vaníliával és citromhéjjal robotgéppel elegyítjük, majd a tészta közepébe ágyazzuk.

Mézeskalácshoz:

  1. A liszteket, tojást, fűszereket, cukrot, mézet, szódabikarbónát összegyúrjuk, fóliába csomagolva fél órát pihentetjük.
  2. A pihentetett tésztát kinyújtjuk fél cm-esre (tetszés szerint el is vagdalhatjuk), és sütőben 180 fokon 10 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd összetörjük, és 3 dkg lágy vajjal összemorzsoljuk.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 32x32 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 184
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: cseh
mikor: mindig, reggeli
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túrós kalács, lekváros kalács, cseh kalács

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Fri, 2015-07-03 23:35

Kedves Évi!
Ez nagyon guszta, igazán tetszik. Csak az lepett meg, hogy ez az egyszerűbb változat, a story szerint és a hozzávalók db száma 25. Mivel sütni, főzni szeretek, de az időm igen kevés, újabban rászoktam arra, hogy ami megtetszik, nézem a hozzávalók felsorolását, amennyiben túl hosszúnak tűnik, "lapozok", azaz keresek mást, ezért lepett meg ennek a finomságnak a hozzávalóinak tételszáma. Úgy tűnik ezt is csak akkor fogom kipróbálni, ha megérem, hogy valaha ráérő nyugdíjas leszek, de akkor feltétlenül.
puszi: Margó

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2015-07-04 06:31

Kedves Margó!
Én is dolgozom, de egy vasárnap reggelbe beszorítottam a dolgot. Egyébként ha van kész mézeskalácsod otthon, - mint ahogyan a szakácsnak is volt,- akkor nem kell még külön azt is megsütni. Egyébként az eredeti morva recept pedig csak a töltött kalácsot megkente szilvalekvárral és vastagon megdíszítette valami +tejszínhabbal+ (na nekem meg az volt durva). Ez a változat jobban tetszett. Szerintem pedig készítsd el, mert nagyon finom, Szinte mondhatom azt, hogy az abbahagyhatatlan kategória.
Ölel: Éva

295
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 10 dkg
tönkölybúza liszt 20 dkg
tej 1.6 dl
vaj 6 dkg
tojássárgája 1 db
gyümölcscukor 3 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
friss élesztő 1.4 dkg
tehéntúró 45 dkg
tojássárgája 1 db
gyümölcscukor 5 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
vanília kivonat 1 teáskanál
tönkölybúza liszt 4 dkg
rozsliszt 2 dkg
nádcukor 1 teáskanál
méz 1 teáskanál
mézeskalács fűszerkeverék 1 teáskanál
szódabikarbóna 1 csipet
fahéj 0.5 kávéskanál
tojás 0.5 db
szilvalekvár 20 dkg
nádcukor 1 ek
mandulapehely 2 ek
vaj 3 dkg