r
Nosalty Logó

Rakott kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Rakott kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tészta

Krém

Összeállítás

Összesen 518 kcal
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tészta

Krém

Összeállítás

Összesen 3109 kcal
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tészta

Krém

Összeállítás

Összesen 340 kcal
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    17.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    340.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    164 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.1 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    176 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    167 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    112 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 518 kcal
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.3 g

Zsír

  • Összesen
    103.5 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2045.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    135 mg
  • Kálcium
    235 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    89 mg
  • Foszfor
    588 mg
  • Nátrium
    984 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    498.4 g
  • Cukor
    265 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    141.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1056 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    103 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    282 micro
  • Kolin:
    336 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1000 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    671 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    541 micro
Összesen 3109 kcal
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    11.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    224.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    108 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.6 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    116 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    110 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 340 kcal

Hozzávalók

Tészta

Krém

Összeállítás

Elkészítés

Tészta

  1. Langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben az átszitált liszthez adjuk a sót és a többi cukrot.
  2. A margarint/vajat megolvasztjuk, és hozzákeverjük a vanília eszenciát vagy vaníliás cukrot, és miután kissé kihűlt, a liszthez adjuk. Mehetnek bele a tojások és az időközben felfutott élesztő is.
  3. Összeállítjuk, és jól megdagasztjuk. Lisztel megszórjuk, és letakarva, huzatmentes, meleg helyen megkelesztjük.

Krém

  1. Közben elkészítjük a krémet. Megolvasztjuk a margarint/vajat, és hozzákeverjük a cukrot, fahéjat és a szerecsendiót.

Összeállítás

  1. Miután legalább a duplájára dagadt a tészta, lisztezett deszkára tesszük, kicsit átgyúrjuk, és viszonylag vékonyan, téglalap formára nyújtjuk. Alaposan megkenjük őket a krémmel (a cukor miatt kanállal egyszerűbb, mint ecsettel).
  2. Pizzavágóval 6 egyforma csíkot vágunk hosszában. Ezeket egymásra tesszük, és újabb 6, lehetőleg egyenlő kockára osztjuk (a könnyebb kezelhetőség érdekében megfelezhető a 6 hosszú csík, így 2 oszlop lesz, amiket 3-3 egyenlő részre kell osztani).
  3. A kockáinkat margarinnal kikent, kristálycukorral megszórt vekni vagy őzgerinc formába rétegezzük. A maradék krémmel megkenjük a tetejét is, és hagyjuk pihenni, kelni. 20-30 perc elég neki.
  4. Kevés margarint vagy vajat még tehetünk a tetejére, hogy még szaftosabb legyen a végeredmény.
  5. Majd ezután előmelegített sütőben, kb. 170° C-on, 30 percig sütjük (asló-felső sütés). (Sütőfüggő, így mindenki saját sütőjét ismerve állítsa be a hőfokot! Az én villanysütőm erős, így miután megszilárdult a teteje, alufóliával fedtem le, amit a sütés vége előtt vettem le.)
  6. Ha a meleg hatására dagadásnak induló lapocskák szökni akarnak, akkor egy fakanál segítségével szépen vissza tudjuk igazítani, kissé megnyomkodva, és óvatosságból egy a vekni forma méretéhez igazodó alufóliát is tehetünk alá a sütő aljára, így ha a "szaft" vagy egy kidagadó kalács darab kipottyanna, a sütőnket nem kenjük össze.
  7. Az alufóliát cseréljük, hisz egy idő után a rácseppent fahéjas krém égett szagot áraszthat. A sütést követően, bár nehéz lesz megállni, hagyjuk hűlni egy kicsit, azután pedig átmozgatva a formát, ill. a kalácsot, már könnyen kiemelhetjük.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 197
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 9473
  • Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 17.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egy különleges, szaftos kalács a fahéj csábító ízével. Akár a hétköznapokon is ünnepivé varázsolhatjuk vele az asztalt, miközben a fahéj édes illata lengi be a lakást, meghittséget kölcsönözve annak. Tésztája a foszlós kalács receptje alapján készült. Mikor beleharapunk, emlékeztet a kürtőskalácsra, de krémes jellege mégis egyedivé varázsolja! Kedvünkre variálhatjuk, hiszen készülhet kakaóval, dióval, mogyoróval, mákkal vagy kókusszal is. :) A nevét illetően, azért lett rakott kalács, hiszen a kis kockák egymás után rakosgatva kerülnek a formába. :)  

Hozzávalók

Tészta

Krém

Összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?