r
Nosalty Logó

Kovászos írós kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Évi néni
Kovászos írós kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 11% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 217 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2170 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 238 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    374.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    211 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 217 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.4 g

Zsír

  • Összesen
    37.5 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    461 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3740.6 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    109 mg
  • Kálcium
    442 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    599 mg
  • Foszfor
    2112 mg
  • Nátrium
    430 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    394.6 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    312.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    321 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    97 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    352 micro
  • Kolin:
    360 mg
  • Retinol - A vitamin:
    315 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1155 micro
Összesen 2170 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    410.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    232 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 238 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű hozzávalókat dagasztógép táljába mérjük, és összegyúrjuk. Viszonylag kissé keményebb tészta lesz belőle.
  2. A tésztát 3/4-1 órát kelesztjük, majd munkapultra borítjuk, hat egyenlő részre osztjuk, amikből rudakat sodrunk, kb. 40 cm hosszúakat. Összefonjuk (youtube-videók segítségünkre lesznek). A kalács végeit maga alá hajtjuk.
  3. Kivajazott formábba tesszük, és letakarva 1/4 órát pihentetjük.
  4. Lekenjük felvert tojással.
  5. 170 fokos sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x15x8
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 540
  • Feltöltés dátuma: 2017. április 30.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Kovászos írós kalács
Évi néni 1830 recept

Ezt a kalácsot még húsvétkor sütöttem. Mivel sok minden készült, ez is lassan fogyott, de még egy hét múlva is puha volt. A kovászos öregtésztát úgy készítettem, hogy 15 dkg lisztből, csipet sóból, kk. cukorból, 1 tk. olajból és 1 dl vízből készítettem előtésztát, amit összegyúrva fél napig a konyhában érleltem, majd hozzákevertem 10 dkg kovászt, amit szintén fél napja etettem meg. Ezt is belekevertem az előtésztába, majd lefedve további 1 napig hagytam a konyhapulton. Ezt aztán kettéosztottam, és sütöttem egy kalácsot és egy jókora barcheszt.

Hozzászólások

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti menü: melengető és sűrű ragulevesek hete

A ragulevesekben az a jó, hogy készülhet csirkével, borjúval, sertéssel, de akár a zöldségeknél is maradhatsz. Kerüljön bele tárkony, petrezselyem vagy kapor, esetleg mustár, tejföl, és persze a levesbetéttel is variálhatsz! Minden raguleves mellé ajánlunk egy-egy pompás főfogást, és a desszert sem marad el.