Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyes pite Katrintól

Meggyes pite Katrintól
Meggyes pite Katrintól
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha már itt a meggyszezon, egy finom és egészséges meggyes sütit süssünk.

hozzávalók / 10 adag

A tészta

A töltelék

A tészta összeállítása, megsütése

ajánlat

Akár reszelt almával is el lehet készíteni.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, s hűtőbe rakjuk kb. fél órára.
  2. Ha letelt a félóra, kivesszük a hűtőből a tésztát, s az 1/3-át félre tesszük, a 2/3-át pedig kinyújtjuk kerek formára, s egy tortaformába belerakjuk, amit előzőleg kis vajjal kikentünk és liszttel megszórtunk. Kicsit eligazgatjuk a tésztát, hogy a forma oldalára is kerüljön belőle.

A töltelék

  1. Amíg a tészta a hűtőben van, addig egy lábosba öntjük a meggybefőttet, rászórjuk a cukor egyik felét, a vaníliás cukrot, a fahéjat, s meggyújtjuk alatta a gázt.
  2. Majd a cukor másik felét beleszórjuk egy nagyobb bögrébe vagy tálba, rászórjuk a 2 csomag pudingport, s jól elkeverjük. Majd 3 dl vízzel összekeverjük, s a lábosban lévő meggyhez öntjük a meggy levével együtt, s addig keverjük, amíg jól besűrűsödik. Legalább 10 perc. Ekkor elzárjuk alatta a gázt.

A tészta összeállítása, megsütése

  1. Ha langyosra hűlt a töltelék, akkor 1 evőkanálnyi búzadarát (grízt) szórunk a tésztára, ráöntjük a tölteléket, s szépen eligazgatjuk rajta.
  2. Ezután a maradék 1/3 tésztát kinyújtjuk, derelyevágóval felszeleteljük, s szépen, rárakosgatjuk a töltelékre kb. 1 ujjnyi távolságra egymástól, majd keresztben is ugyanezt csináljuk.
  3. Előmelegített sütőbe rakjuk kb. fél órára, 180 C-fokra. Kb. 20 perc után kivesszük a sütőből a sütit, s megkenjük az 1 evőkanál baracklekvár és 1 evőkanál víz keverékével, majd visszarakjuk a sütőbe, s kb. 10 perc alatt készre sütjük.
  4. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk. Legalább pár órát várjunk a szeleteléssel, vagy akár egy éjszakát, s másnap felszeleteljük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x30 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 16 361
elküldve: 8
receptkönyvben: 243
elkészítve: 22/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Katrin

Mióta szakács: 2015.05.22.
116 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Piros Sütis Receptverseny
kategória: pite
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

meggyes lepény, meggyes sütemény egyszerűen

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mamlanka
mamlanka Thu, 2015-06-25 21:05

Könnyen, gyorsan elkészíthető és nagyon finom! Köszönet a receptért!! :D

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2015-06-25 02:52

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.06.24. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

406
finomliszt 35 dkg
vaj 20 dkg
porcukor 10 dkg
1 csipet
vaníliás cukor 1 csomag
sütőpor 0.5 csomag
tojás 1 db
meggy 60 dkg
cukor 4 ek
vaníliás pudingpor 2 tasak
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 1 kávéskanál
víz 3 dl
búzadara 1 evőkanál
sárgabaracklekvár 1 teáskanál
víz 1 ek