Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács ízű karácsonyi csillag pite

Mézeskalács ízű karácsonyi csillag pite
Mézeskalács ízű karácsonyi csillag pite
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A karácsonyi hangulatot idézi ez a mézeskalácsos-forralt boros ízesítésű pite. Ráadásul könnyű elkészíteni, és jól mutat az ünnepi asztalon.

hozzávalók / 8 adag

Mézeskalács ízű pitetészta készítése

Forraltbor ízű meggyes töltelék készítése

Szólj hozzá!

elkészítés

Mézeskalács ízű pitetészta készítése

  1. A lisztet, a sóval, a porcukorral és a mézeskalács fűszerkeverékkel alaposan összekeverjük.
  2. Belekockázzuk a hideg vajat, majd gyorsan – nehogy a vaj túlzottan felengedjen – összedolgozzuk annyira, hogy morzsás állagú legyen.
  3. Deszkára öntjük, és evőkanalanként hozzáadjuk a jéghideg vizet, de csak annyit, amennyivel gyúrás közben a tészta összeáll. (Nem kell teljesen simára eldolgozni, nem baj, ha kicsit darabos marad.)
  4. A tésztát két részre osztjuk: 1/4-re és a maradék 3/4-re. Frizbi alakúra formázzuk mindkettőt, külön-külön folpackba csomagoljuk, és mehetnek be a hűtőbe kb. 30 percre.
  5. Egy kb. 27 cm-es piteformát enyhén kivajazunk, és belisztezünk. A lehűlt tészta nagyobb részét kivesszük a hűtőből, a deszkát és a tésztát is belisztezzük, és elkezdjük kinyújtani akkorára, hogy a piteforma átmérőjénél nagyobb legyen és kb. fél centi vastag. A kinyújtott tésztát óvatosan belenyomkodjuk a formába, először az aljába, majd végig az oldalán is. A felesleges kilógó részeket levágjuk, nem lesz rá szükség. Ezt tegyük be még a hűtőbe, amíg a többi dolgot elkészítjük.
  6. A tészta félretett negyedét is vegyük ki a hűtőből, szintén nyújtsuk fél centi vastagra, majd süti kiszúróval – akár különböző méretű – csillagokat vágjunk ki belőle. Tegyük egy tányérra, és ezt is rakjuk még a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.

Forraltbor ízű meggyes töltelék készítése

  1. A sütőt melegítsük elő 220 °C-ra (gázon 7-es). Szűrjük le a meggybefőtteket, a levéből tegyünk félre egy bögrével (kb. 2,5 dl).
  2. Egy lábasban keverjük össze a kristálycukrot a kukoricakeményítővel, tegyük bele a forralt bor fűszerkeveréket, majd apránként öntsük hozzá a korábban félretett meggylevet, hogy csomómentes legyen. Közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve kezdjük el felmelegíteni, majd miután felforrt, főzzük még pár percig, amíg besűrűsödik.
  3. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a vajat, a magozott meggyeket és igény szerint a 3-4 csepp piros ételfestéket.
  4. Jöhet ki a pitetészta a hűtőből, öntsük bele a tölteléket. A tetejét fedjük be ízlésesen a csillagokkal.
  5. A sütőben először 10 percig, majd a hőfokot 180 °C-ra csökkentve (gázon 4-es) további 35-40 percig süssük, amíg a tészta aranybarna lesz. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 27 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 024
elküldve: 0
receptkönyvben: 43
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

BunnyChef

Mióta szakács: 2015.11.29.
2 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
receptverseny: Somat Karácsonyi finomságok
szezon: tél
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mézeskalácsos-forralt boros ízesítésű pite, meggyes pite, karácsonyi meggyes pite

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

akovats
BunnyChef / akovats Sat, 2015-12-12 23:20

Köszönöm a biztatást, ami a receptek látogatottságát illeti, és egyben gratulálok is a Te 900 ezres nézettségedhez! Tényleg szuper, igaza volt a kollégádnak, sok cég örülne ilyen adatoknak. :D
További kellemes karácsonyi készülődést kívánok, Koszider, és jó sütögetést! :)

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2015-12-10 13:57

Köszönöm a gyors választ! Azóta én is gondolkodtam ezen a folyik-nem folyik kérdésen, és arra jutottam, hogy az omlós tészta-alapnak is kell valamennyi nedvesség a töltelékből, másképp nagyon fűrészporos lenne, meg maga a meggy is kocsonyásít, vagyis tényleg így lesz jó - nem kell, hogy a töltelék gumírozott zselatinos legyen, még az se baj, ha folydogál, csak még gusztusosabb. A vajtól - ennyiről is - meg szép fényes lesz. Tehát minden klappol és még mutatós, finom, gyors karácsonyi süti is lesz belőle! Most nem hiszem, hogy megsütöm (a család a hagyományos zserbó-püspökkenyér-bejgli szentháromságot követeli rajtam karácsonykor, ha eltérek, el lennének keseredve), de ha megsütöm, jelentkezem!
Üdvözöl: Koszider
Ui. Hidd el, áradni fog a hozzászólás és a nézettség, én a hatvan valahány receptemmel 900.000 nézettségnél tartok!!! Hihetetlen! A kollégám azt mondta, hogy örülne neki, ha a cég honlapjának fele akkora nézettsége lenne, mint az én kezdetleges konyhai próbálkozásaimnak.

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2015-12-09 21:43

Kedves Bunny!
Nagyon mutatós pite, de biztos, hogy a töltelékben csupán 1,5 dkg vaj van? Ez még egy kanálnyi sincs, és arra gondoltam, hogy a keményítő magában nem fogja össze a tölteléket. (A képen nem látszik folyósnak.) De javíts ki, ha tévedek!
Üdvözöl: Koszider

akovats
BunnyChef / akovats Thu, 2015-12-10 10:14

Kedves Koszider!
Örülök, hogy tetszik a süti, köszönöm! :)
A töltelékbe tényleg csak 1,5 dkg vajat tettem. Leírom, hogy nézett ki nálam a dolog: Hagytam a pitét teljesen szobahőmérsékletűre hűlni (el kellett mennem itthonról 1-2 órára, szóval volt rá ideje), aztán felvágtam és azt tudom mondani, hogy minimálisan folyt ki egy kis lé a szeletből (kb. 1 evőkanálnyi). Tehát nem olyan a töltelék, mint egy zselatinos süti, amit szinte élére lehet vágni, de nem is esett szét szeleteléskor. Ma reggelre pedig (éjjel a hűs konyha pultján hagytam) kicsit megkocsonyásodott a töltelék és egy csepp sem folyt ki, szép szabályos szeletet tudtam vágni belőle (kár, hogy itt nem tudok fotót csatolni). Szerintem a meggyszemek elég jól összefogják az egész sütit, a kevés levet pedig a keményítő. Viszont, ha szerinted úgy jobb, nyugodtan tegyél bele több vajat, vagy több keményítőt, akkor lehet, hogy semennyi sem fog kifolyni az első szeletelésnél (lehet, hogy legközelebb én is kikísérletezem, hogy úgy milyen lesz). Ha megsütöd a sütit és van kedved, akkor majd meséld el egy hsz-ben, hogy Neked hogy sikerült. :) (Megjegyzés: Te vagy az ELSŐ hozzászólóm az egész NoSalty oldalon! #happy ^_^ Köszönöm!)

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2015-12-10 13:59

Kedves Bunny, nem jól pozicionáltam a hozzászólást, ezért küldök egy új üzenetet is, hogy biztosan megkapd!
Koszider

628
finomliszt 350 g
1 csipet
porcukor 1 púpozott ek
mézeskalács fűszerkeverék 4 teáskanál
vaj 230 g
víz 120 ml
meggybefőtt 1360 g
cukor 200 g
kukoricakeményítő 3 evőkanál
vaj 15 g
mézeskalács fűszerkeverék 2 teáskanál
ételfesték 3 csepp