r
Nosalty Logó

Medvehagymás sonkás kalács

NS
Medvehagymás sonkás kalács
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

550
Kalória
18.2g
Fehérje
72.8g
Szénhidrát
19.3g
Zsír
32.5g
Víz
102g
Koleszterin
3.7g
Élelmi rost
3.7g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 550 kcal
  • 13% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 3294 kcal
  • 13% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 271 kcal
  • 13% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.2 g

Zsír

  • Összesen
    19.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    687.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    109 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    185 mg
  • Nátrium
    317 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    72.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    32.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    99 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 550 kcal
  • 13% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    108.9 g

Zsír

  • Összesen
    115.9 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    612 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4126 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    214 mg
  • Kálcium
    652 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    218 mg
  • Foszfor
    1109 mg
  • Nátrium
    1904 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    436.7 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    194.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    838 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    595 micro
  • Kolin:
    417 mg
  • Retinol - A vitamin:
    823 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    179 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    627 micro
Összesen 3294 kcal
  • 13% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    339 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    156 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    16 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 271 kcal

Elkészítés

  1. Az élesztőt futtassuk fel a tejben a cukorral.
  2. Gyúrjuk össze az élesztős keveréket a liszttel, vajjal, tojással és a sóval. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük (körülbelül egy óra).
  3. Négy vagy hat részre osztjuk (én négy részre osztottam).
  4. A két marék medvehagymát aprítógéppel finomra aprítjuk, majd két rész tésztába belegyúrjuk egy kis liszt kíséretében. Annyi lisztet tegyünk hozzá, hogy ne ragadjon, hasonló állaga legyen, mint a tészta másik felének.
  5. A sonkát apró darabokra vágjuk, és olaj hozzáadása nélkül vagy max. kevés olajon megpirítjuk.
  6. A sima tésztát körülbelül 1 cm vékony téglalap alakúra nyújtjuk. A téglalap hosszabbik oldalának mérete akkora legyen körülbelül, mint a tepsi, amiben sütni fogjuk. A hosszabbik oldalára rászórjuk a sonkát, és feltekerjük.
  7. Kinyújtjuk a medvehagymás tésztát, és azt töltés nélkül feltekerjük, majd a két tésztát összecsavarjuk, vagy ha 3 része osztottuk, akkor összefonjuk.
  8. Ezt megismételjük a másik két rész tésztával.
  9. Belehelyezzük a tepsibe a kész fonatot. Én egy 31x10cm őrgerinc formában sütöttem az egyik részét, a másikat pedig kuglófformába tekertem.
  10. A tojássárgáját egy pici tejjel (1dl) összekeverjük, és megkenjük vele a tészta tetejét, ezután megszórjuk lenmaggal és szezámmaggal.
  11. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és 35 percig sütjük, de figyelgessük közben, sütőfüggő.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Tepsi mérete: 31x10

Anyuval szedtünk két nagy táska medvehagymát, ha már egyszer szezonja van. Készítettem belőle fűszervajat, de még rengeteg maradt, és gondoltam sütök belőle egy kis kalácsot. Böngésztem sokat, amire a "Mandy kertje" oldalán lévő receptre bukkantam. Kicsit változtattam rajta, és már kész is volt!

Nosalty stories

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek