r
Nosalty Logó

Marhahúsleves

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Marhahúsleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

Összesen 523 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

Összesen 4186 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

Összesen 84 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.5 g

Zsír

  • Összesen
    18.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    116 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1030.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    92 mg
  • Foszfor
    555 mg
  • Nátrium
    189 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    314.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    519 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    152 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    155 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    1950 micro
  • β-karotin
    5054 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    322 micro
  • Lut-zea
    779 micro
Összesen 523 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    380.4 g

Zsír

  • Összesen
    147.3 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    928 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8242.1 g
  • Cink
    84 mg
  • Szelén
    493 mg
  • Kálcium
    920 mg
  • Vas
    49 mg
  • Magnézium
    734 mg
  • Foszfor
    4436 mg
  • Nátrium
    1516 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    326.4 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    59 mg

VÍZ

  • Összesen
    2518.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4153 micro
  • B6 vitamin:
    11 mg
  • B12 Vitamin:
    33 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    458 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1217 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    121 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1240 micro
  • Kolin:
    1075 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    15599 micro
  • β-karotin
    40432 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    2577 micro
  • Lut-zea
    6234 micro
Összesen 4186 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    167.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    317 micro
  • β-karotin
    821 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    52 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 84 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A levesbetéthez

Elkészítés

A leveshez

  1. Feltesszük főni a csontot a hússal annyi vízben, ami ellepi, sózzuk.
  2. Forrás után lassan főzzük egy órán át, közben lyukas kanállal lemerjük a habot.
  3. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, fél sárgarépát félreteszünk, a többirépát félarasznyi darabokra vágjuk, hosszában pedig ketté. A paprikát kicsumázzuk és félbevágjuk, a hagyma, paradicsom és kelbimbó egészben marad.
  4. Egy óra főzés után a leveshez adjuk a zöldségeket és a borsot egészben, tovább főzzük nagyon lassan, még 3 - 4 órán át, míg a hús meg nem puhul.
  5. A félretett sárgarépát lereszeljük, a vajon megpirítjuk, majd a leveshez adjuk.
  6. Amikor a hús megpuhult, elzárjuk a leves alatt a lángot, egy csésze hidegvizet öntünk a leveshez és lefedve 10 percigülepedni hagyjuk.
  7. A leveslevétmásik fazékba szűrjük.
  8. A húst kiemeljük, lefejtjük a hártyákat, inakat, majd felszeleteljük, lábasba tesszük és annyi levest öntünk rá, amely éppen ellepi.
  9. A zöldségeket is átszedjük egy lábasba, levest merünk rá.
  10. A három edényt a levessel, a levessel fedett hússal és a levessel fedett zöldségekkel hideg helyre tesszük, egy éjszakán át pihentetjük.
  11. Melegítés előtt a levesről leszedjük a zsírt, a forró leveshezadjuka velőscsontot úgy, hogy azokat a végeket, ahol a velő látszik, nagyon alaposan megsózzuk.
  12. Egy óra lassú forralás után a csontokat kiemeljük és a leveshez adjuk a cérnametéltet. Amikor megfőtt, az apróra vágott petrezselyemzöldet.
  13. Külön melegítjük a levessel fedett zöldségeket és a húst.
  14. A velőt tálba ütjük a csontból és kevés levest adunk hozzá, hogy melegen tartsuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 112
  • 7 napos nézettség: 1183
  • Össznézettség: 396177
  • Feltöltés dátuma: 2009. január 11.

Ajánló

A húsleves önmagában egy sokfogásos lakoma. Én először a levest adom cérnametélttel, utána a velőt pirítóssal, majd a húst, a zöldségeket, főtt krumplit. Mustárt és tormát teszek az asztalra, sót és borsdarálót, mártásokat, és ki-ki variál kedve szerint. Olyankor érdemes marhahúslevest főzni, amikor kellemes társaság üli körül az asztalt ráérős kényelemben, mert ennek a remek ételnek minden árnyalatát ki kell élvezni! Ahogy Krúdy tanítja!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Marhahúsleves
Harmathy Ildikó 313 recept

Krúdy-t olvasok éppen, a 'Szinbád gyermekkorá'-t, nyelek nagyokat, amikor a húsleves kerül szóba, nem ritkán - mit mondjak. Alig vártam, hogy legyen méltó alkalom egy valódi marhahúsleves elkészítéséhez, amikor együtt tudunk lenni hosszasan, békésen. Ma eljött végre az alkalom: a balatoni korcsolyaidény-nyitás.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Huhh,biztos 1 ev?kanál bors? Én szoktam beletenni borókabogyót és szegf?borsot is. (kb. 4-5 darabot) Egyébként a legfinomabb húsleves! :-)

Anzsalej

Kedves Ildikó! Ön mindíg olyan nagyszer? ételeket publikál! Én is szoktam marhahúslevest f?zni de sosem olyanra sikerül amilyennek elvárnám. Az ízzel nincs baj, csupán azt szoktam sérelmezni magamban, hogy hiába vigyázom, óvom és odafigyelek, hogy tényleg lassú t?zön f?jjön, mégis zavarosnak, sötétnek látom s nem olyan szép áttetsz?nek, mint esetleg az étteremben. Mit és hol rontok el? Az Ön receptjével kapcsolatosan kérdezném, hogy a reszelt és dinsztelt sárgarépa miért kerül bele? Miért kell a végén egy csésze hideg vizet még hozzáönteni? Mindamellett mi célt szolgál az egy éjszakai pihentetés? ....hiszen az ember alig várja, hogy egy egész délel?ttnyi f?z?cske után végre valahára belekanalazhasson! Válaszát és segítségét el?re is megköszönöm és tanácsait nagyraértékelem! Üdvözlettel: Anzsalej

koszider

Kedves Anzsalej! Kedves Ildikó! Ildikó, bocsánat, hogy belekotyogok a receptedbe, csak azért vettem magamnak a bátorságot, mert már rendesen túlvagyok a (nagyon) sokadik marha-húslevesemen, és látom, hogy nem vagy net-közelben, hogy válaszolhass. Kedves Anzsalej! A marhahúsból mindig sötétebb leves lesz, igazi "aranyló" a tyúkból lesz. Ez a hús sajátossága. Marhafarokból (ami egyébként a legkit?n?bb leves-alap, egyszer próbáld ki!), pl. kifejezetten sötét lesz a leves. Amit viszont zavaró lehet (de ez sem égbekiáltó hiba ám), ha zavaros a leves, akár sárga, akar sötétebb. Ez ellen úgy tehetünk, hogy amikor el?ször felforr a leves, gondosan leszedegetjük a tetejér?l a sötét, szürkés habot. Ja, mert hogy a húsleveshez való húst mindig hideg vízben tesszük oda, ekkor még semmi se kell bele, se f?szer, se zöldség. Akár nagy lángon is felforralhatjuk így, csak arra ügyeljünk, hogy ott álljunk mellette, ha forrni kezd, mert ekkor habzik fel. Els? forrásában a hab egészen kemény, simán le lehet kanalazni a lé tetejér?l. Egyébként ez a hab a csont, a porcogós részek és az elkerülhetetlen vér miatt keletkezik. Ha els? alkalommal nem szedjük le, a hab szépen eloszlik, szétf? a levesben, ami ett?l zavaros lesz. Ha leszedtük a habot, akkor f?szerezzük és zöldségeljük be a levest, ett?l kezdve kell egészen kis lángon - hogy épp csak "poszogjon" - f?zni, marhahús esetében akár 3-4 órán keresztül is. A többi kérdésedre majd Ildikó válaszol. Még annyit, hogy a kész levesre - gondolom - azért öntünk egy pohár hideg vizet, mint a török kávé esetében a pár csepp hideg vizet: a hideg víz "lerántja" a fazék aljába az esetleges lebeg? szemcséket. Hogy ez miért van, g?zöm sincs, ehhez már fizikus kellene. Üdvözlettel: Koszider

Tarackos

Marhahúslevesnél legalább másfél-két órai f?zés után zöldségelünk és sózunk.Ez után még 2-3 órát pötyögtetjük.Tehetünk bele egy cikk kelkáposztát,pár apró szem gombát is,de a gyömbért ne hagyjuk ki.A marhahúsleves annál ízletesebb minél többféle húsból készül.Tehát:fart?,lábszár,szegy vagy nyak,ritka csont,vel?s csont.

Törölt felhasználó

Szia Ildikó. Hát igen....Én egy gasztromániás vagyok, és a gy?jtött receptkönyvekben, mindig megnézem, hogy a szerz?,hogy és mib?l f?zi a marhahúslevest. Ez a teszt dönti el hogy az én emberem e vagy sem. Te abszolút az én emberem vagy. Igen , ezt csak így szabad, így kell, és így lehet lakoma, mert a rezg? vel? piritóssal, a zöldségekkel és a mártásokkal a puhicára f?tt /nem száraz / marhahúsi /hát még, ha a ritkacsonton olyan jó kis rezg?k vannak, amit?l úgy ragad a kezed, hogy tök felesleges a papirszalvéta, úgyis a kezedre ragad...és én mindenféle mártás ?rült vagyok, /saját, házi, sós is, édes is ...szóval kikészítettél, +5 kg az olvasás élvezete is. Mindenkinek ajánlom ez az igazi tuti marhahúsleves....Jóétvágyat, köszönjük, a Jó Isten áldjon meg a hagyomány?rzésedért....semmi Delikát, meg Maggi, Hús, zöldségek, odafigyelés. Gratulálok, Szia

Harmathy Ildikó

Köszönöm a kedves szavakat, Ági! Ildikó

kissasszony

A hétvégén sort kerítek rá...nagy várakozással vagyok! Szurkoljatok, egy 4 hónapos baba mellett nem f?zhetek rosszul...:-)

Harmathy Ildikó

Nyilván, Kisasszony! Szurkolunk!

kissasszony

Köszönöm a csodás receptet, a leves kit?n? lett, a pünkösd vasárnapi ebéd méltó tagja volt! B? egy év múlva a gyerek is ehet bel?le :-)

Törölt felhasználó

A vel?t azon melegen só-borssal friss pirítósra lehet mázolni, a rezg?s mócsingokat szintén azon melegiben bé lehet rágni.

Todika

Istenem ezt muszaly megcsinalnom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!De a kelbimbot lehet kihagyom,mert nem tartozik a kedvenceim koze! Koszider.koszi a sok jo tanacsert!Nagyon jo!!!!!!!!! hala a receptert,es mindenkeppen jelentkezem ha kesz lett! Udv Ica

Todika

Kesz!Isteni finom!koszonom!Barkinek tudom ajanlani!!!!:-)))

zsofifa

0,5 kg petrezselyem? Nem fehérrépa?

Harmathy Ildikó

petrezselyem (gyökér) vagy fehérrépa. Kertész lényem a következ? véleménnyel ért egyet: http://hu.wikipedia.org/wiki/Petrezselyem lévén, hogy a pasztinák is fehérrépa.

Hagymafaló

de nyugodj meg, nem tévedtél, csak népi nevén hívod a petrezselyemgyökeret :)

LilaPadlizsán

szerintem tökéletes a recept, de én is teszek bele bórókabogyót, nem tudom, hogy mennyit változtat az ízen, annélkül még nem csináltam. ha úgy adódi néhány gombát is teszek bele. a párom nem szereti a gombát, de nem érz?sik ki az íze, mint ahogy a többi összetev?é sem külön külön, de talán még ízesebb lehet t?le :)

szilvi49

én még kezd? vagyok húsleves téren, az elején nem sz?rtem le, de úgy tényleg sokkal szebb a leves. Lehet annyira nem jó influenzára, mint a húsleves, de én ma tripla hagymalevest csináltam sajtos krutonnal a lidlkonyha oldaláról. isteni lett, próbáljátok ki egyszer azt is

Greg

Ez már leves a javából. Évek óta így csinálom és bevált. Eddig még mindenkinek ízlett, pedig nem kis létszámról van szó. A gyömbér kit?n? kiegészít?je. Tarackos megjegyzésével magam is egyetértek.

Hozzávalók

A leveshez

A levesbetéthez

Címlapról ajánljuk

További cikkek