r
Nosalty Logó

Marhahúsleves

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Marhahúsleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

Összesen 523 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

Összesen 4186 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

Összesen 84 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.5 g

Zsír

  • Összesen
    18.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    116 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1030.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    92 mg
  • Foszfor
    555 mg
  • Nátrium
    189 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    314.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    519 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    152 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    155 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    1950 micro
  • β-karotin
    5054 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    322 micro
  • Lut-zea
    779 micro
Összesen 523 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    380.4 g

Zsír

  • Összesen
    147.3 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    928 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8242.1 g
  • Cink
    84 mg
  • Szelén
    493 mg
  • Kálcium
    920 mg
  • Vas
    49 mg
  • Magnézium
    734 mg
  • Foszfor
    4436 mg
  • Nátrium
    1516 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    326.4 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    59 mg

VÍZ

  • Összesen
    2518.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4153 micro
  • B6 vitamin:
    11 mg
  • B12 Vitamin:
    33 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    458 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1217 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    121 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1240 micro
  • Kolin:
    1075 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    15599 micro
  • β-karotin
    40432 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    2577 micro
  • Lut-zea
    6234 micro
Összesen 4186 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    167.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    317 micro
  • β-karotin
    821 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    52 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 84 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

Elkészítés

A leveshez

  1. Feltesszük főni a csontot a hússal annyi vízben, ami ellepi, sózzuk.
  2. Forrás után lassan főzzük egy órán át, közben lyukas kanállal lemerjük a habot.
  3. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, fél sárgarépát félreteszünk, a többirépát félarasznyi darabokra vágjuk, hosszában pedig ketté. A paprikát kicsumázzuk és félbevágjuk, a hagyma, paradicsom és kelbimbó egészben marad.
  4. Egy óra főzés után a leveshez adjuk a zöldségeket és a borsot egészben, tovább főzzük nagyon lassan, még 3 - 4 órán át, míg a hús meg nem puhul.
  5. A félretett sárgarépát lereszeljük, a vajon megpirítjuk, majd a leveshez adjuk.
  6. Amikor a hús megpuhult, elzárjuk a leves alatt a lángot, egy csésze hidegvizet öntünk a leveshez és lefedve 10 percigülepedni hagyjuk.
  7. A leveslevétmásik fazékba szűrjük.
  8. A húst kiemeljük, lefejtjük a hártyákat, inakat, majd felszeleteljük, lábasba tesszük és annyi levest öntünk rá, amely éppen ellepi.
  9. A zöldségeket is átszedjük egy lábasba, levest merünk rá.
  10. A három edényt a levessel, a levessel fedett hússal és a levessel fedett zöldségekkel hideg helyre tesszük, egy éjszakán át pihentetjük.
  11. Melegítés előtt a levesről leszedjük a zsírt, a forró leveshezadjuka velőscsontot úgy, hogy azokat a végeket, ahol a velő látszik, nagyon alaposan megsózzuk.
  12. Egy óra lassú forralás után a csontokat kiemeljük és a leveshez adjuk a cérnametéltet. Amikor megfőtt, az apróra vágott petrezselyemzöldet.
  13. Külön melegítjük a levessel fedett zöldségeket és a húst.
  14. A velőt tálba ütjük a csontból és kevés levest adunk hozzá, hogy melegen tartsuk.
  • Receptkönyvben: 647
  • Tegnapi nézettség: 20
  • 7 napos nézettség: 301
  • Össznézettség: 526076
  • Feltöltés dátuma: 2009. január 11.

Ajánló

A húsleves önmagában egy sokfogásos lakoma. Én először a levest adom cérnametélttel, utána a velőt pirítóssal, majd a húst, a zöldségeket, főtt krumplit. Mustárt és tormát teszek az asztalra, sót és borsdarálót, mártásokat, és ki-ki variál kedve szerint. Olyankor érdemes marhahúslevest főzni, amikor kellemes társaság üli körül az asztalt ráérős kényelemben, mert ennek a remek ételnek minden árnyalatát ki kell élvezni! Ahogy Krúdy tanítja!

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi levesek

Receptjellemzők

Marhahúsleves
Harmathy Ildikó 313 recept

Krúdy-t olvasok éppen, a 'Szinbád gyermekkorá'-t, nyelek nagyokat, amikor a húsleves kerül szóba, nem ritkán - mit mondjak. Alig vártam, hogy legyen méltó alkalom egy valódi marhahúsleves elkészítéséhez, amikor együtt tudunk lenni hosszasan, békésen. Ma eljött végre az alkalom: a balatoni korcsolyaidény-nyitás.

Hozzávalók

A leveshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek