Mankó féle Boeuf Bourguignon
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
Boeuf Bourguignon
-
281g marhahús399 kcal
-
281g vörösbor239 kcal
-
125g marha alaplé0 kcal
-
38g sárgarépa14 kcal
-
5 kcal
-
38g vöröshagyma14 kcal
-
25g gomba5 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
8g fokhagyma10 kcal
Köret
-
125g kifliburgonya72 kcal
-
38g sárgarépa14 kcal
-
75g csiperkegomba16 kcal
-
30g gyöngyhagyma11 kcal
Összesen
801
kcal
- 8% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
Boeuf Bourguignon
-
2250g marhahús3195 kcal
-
2250g vörösbor1913 kcal
-
1000g marha alaplé0 kcal
-
300g sárgarépa109 kcal
-
300g halványító zeller37 kcal
-
300g vöröshagyma109 kcal
-
200g gomba43 kcal
-
18g kakukkfű18 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
Köret
-
1000g kifliburgonya578 kcal
-
300g sárgarépa109 kcal
-
600g csiperkegomba128 kcal
-
240g gyöngyhagyma87 kcal
Összesen
6409
kcal
- 8% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
Boeuf Bourguignon
-
25.5g marhahús36 kcal
-
25.5g vörösbor22 kcal
-
11.3g marha alaplé0 kcal
-
3.4g sárgarépa1 kcal
-
3.4g halványító zeller0 kcal
-
3.4g vöröshagyma1 kcal
-
2.3g gomba0 kcal
-
0.2g kakukkfű0 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
Köret
-
11.3g kifliburgonya7 kcal
-
3.4g sárgarépa1 kcal
-
6.8g csiperkegomba1 kcal
-
2.7g gyöngyhagyma1 kcal
Összesen
71
kcal
- 8% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 67.9 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 172 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1536.3 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 102 mg
-
Kálcium 123 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 155 mg
-
Foszfor 857 mg
-
Nátrium 273 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.9 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 762.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 574 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 89 micro
-
Kolin: 303 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2321 micro
-
β-karotin 5740 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 350 micro
Összesen
801
kcal
- 8% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 543.6 g
Zsír
-
Összesen 130.6 g
-
Telített zsírsav 46 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 57 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1373 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12290.1 g
-
Cink 102 mg
-
Szelén 818 mg
-
Kálcium 984 mg
-
Vas 85 mg
-
Magnézium 1241 mg
-
Foszfor 6860 mg
-
Nátrium 2186 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 342.9 g
-
Cukor 86 mg
-
Élelmi rost 55 mg
VÍZ
-
Összesen 6096.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4594 micro
-
B6 vitamin: 23 mg
-
B12 Vitamin: 98 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 296 mg
-
D vitamin: 54 micro
-
K vitamin: 307 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 9 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 192 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 715 micro
-
Kolin: 2427 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 18567 micro
-
β-karotin 45918 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 5 micro
-
Lut-zea 2798 micro
Összesen
6409
kcal
- 8% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 1.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 139.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 69.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 210 micro
-
β-karotin 520 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
71
kcal
Hozzávalók
Boeuf Bourguignon
-
1 l marha alaplé (nézd meg a blogomban a receptet vagy válassz egy olyat, ami szimpatikus és készítsd el nagyobb mennyiségben.)
-
30 dkg sárgarépa
-
30 dkg halványító zeller
-
20 dkg gomba
-
6 szál kakukkfű
-
8 szál petrezselyem
-
3 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 fej fokhagyma
Köret
-
30 dkg sárgarépa
-
60 dkg csiperkegomba
Elkészítés
Boeuf Bourguignon
- A marhahúst törölgessük le konyhai papírtörlővel, hogy száraz legyen, és vágjuk fel 5x5 centis kockákra. Vagyis ez lenne a legjobb, de nem egy csúcsétteremben főzünk, úgyhogy mindössze törekedjünk arra, hogy egyforma, nagyobb méretű kockákat kapjunk.
- Tegyük őket egy tálba, alaposan sózzuk és őröljünk rá friss fekete borsot, majd apránként pirítsuk körbe őket olívaolajon úgy, hogy a húsok ne érjenek egymáshoz, különben párolódni kezdenek, és nekünk most arra semmi szükségünk. Többek közt a jobb pirulás érdekében töröltük szárazra. Ez egy fontos lépés, ugyan kicsit unalmas is, de ne blicceljük el, kérlek!
- A zöldségeket megmosás után vágjuk nagyobb, egyenlő méretű darabokra (mintha egy egyszerű mirepoix-t készítenénk), és tegyük őket egy vastag falú edénybe. Most jönnek a fűszerek, amiből egy cérna segítségével bouquet garni-t készítünk, azaz egy kis ízesítőcsokrot.
- A következő réteg a gyönyörűen körbepirított hús. Ha igazán profik vagyunk, akkor a zöldségek fölé egy nagy gézlapot helyezünk, és arra a húsokat, hogy a végén a lehető legegyszerűbben eltávolíthassuk őket. (Na én erről megfeledkeztem, úgyhogy az is tökéletes, ha simán rátesszük a zöldségekre a húst.)
- Ha mindez megvan, öntsük fel annyi borral, ami majdnem ellepi, a többit pedig pótoljuk ki egy kis alaplével, hogy a húsokat teljesen elfedje. Tegyük fel a tűzhelyre, és lassan kezdjük el főzni. Sütőben is készíthetjük, kb. 150 fokon, ha van egy jó tűzálló edényünk. Persze ebben az esetben nem árt lefedni. És most várunk. Sokat. Mondhatnám, hogy 2-3-4 órát, de ez a hústól függ, úgyhogy a lényeg, hogy megpuhuljon annyira, hogy egy kanállal ketté tudjuk vágni a húst. Egyébként valahol 3-4 óra között lesz az igazság. Hagyjuk békén, ne kavargassuk, elvan magában.
- Amint elértük a megfelelő állagot, a zöldségekre nincs több szükségünk, úgyhogy a húsokat vegyük ki egy kanállal az edényből. Viszont az a csodás lé, amiben főtt, az nagy kincs, úgyhogy szűrjük le, és öntsük vissza a marhára. A ragunk készen van. A legjobb, amit tehetünk vele, hogy egy edényben betesszük egy napra a hűtőbe. Kocsonyásra össze fog állni, elég vicces látvány, amikor kiborítjuk az edényből. Tudjuk, ez a fogás másnapra még finomabb!
Köret
- A burgonyát pucoljuk meg, és főzzük meg sós vízben.
- Közben a sárgarépát, a gombát és a hagymát tegyük fel főni egy kis vörösboros, babérleveles, sós, borsos vízben. Vagy ha előrelátóak vagyunk, és van egy kis alaplevünk, akkor természetesen a víz helyett azt használjuk. Figyeljünk rá, hogy ne főzzük túl. A pépes dolgokat hagyjuk meg inkább a gyerekeknek.
- Ha kész a köret, felmelegedett a marha, csak szépen rendezzük el egy tányéron, szórjunk némi aprított, friss petrezselymet a tetejére, és nyűgözzük le a vendégeinket.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 102
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 5930
- Feltöltés dátuma: 2013. november 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A legtöbb, magát kicsit is szakácsnak képzelő embernek van egy boeuf bourguignon receptje. Nekem is. Mert ezzel lehet felvágni, menőzni és különben is, a klasszikus francia bisztrófogások mostanában nálunk is divatosak lettek. Végre. Egy a probléma ezzel, hogy a legtöbben túlbonyolítják ezeket az ételeket, ezzel pedig csak elrettentik a többieket, akik ugyan szeretnék elkészíteni ezeket a fogásokat, de látva a rengeteg hozzávalót és a munkafolyamatokat, azonnal keresnek valami egyszerűbbet. Pedig a burgundi marha pont nem a bonyolultságáról híres, mint ahogy a francia bisztrókonyha sem.