r
Nosalty Logó

Mandulatorta almával mákkal karamellel

NS
Mandulatorta almával mákkal karamellel
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

Az almakrémhez

A mákkrémhez

A bevonáshoz

665
Kalória
13.4g
Fehérje
68.3g
Szénhidrát
39.8g
Zsír
132.4g
Víz
151.6g
Koleszterin
7.4g
Élelmi rost
49g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

Az almakrémhez

A mákkrémhez

A bevonáshoz

Összesen 665 kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

Az almakrémhez

A mákkrémhez

A bevonáshoz

Összesen 7950 kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

Az almakrémhez

A mákkrémhez

A bevonáshoz

Összesen 230 kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    39.8 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    152 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1077.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    388 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    400 mg
  • Nátrium
    153 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    68.3 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    132.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    222 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    216 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    158 micro
Összesen 665 kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    160.6 g

Zsír

  • Összesen
    477.8 g
  • Telített zsírsav
    184 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    176 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    89 g
  • Koleszterin
    1820 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12930.7 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    171 mg
  • Kálcium
    4660 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    1379 mg
  • Foszfor
    4797 mg
  • Nátrium
    1841 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    819.4 g
  • Cukor
    588 mg
  • Élelmi rost
    88 mg

Víz

  • Összesen
    1589.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2666 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    75 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    296 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    485 micro
  • Kolin:
    1148 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2587 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    844 micro
  • β-crypt
    188 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1891 micro
Összesen 7950 kcal
  • 5% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    373 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    134 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    138 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    23.6 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    45.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    75 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 230 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta alapanyagait elosztjuk 4 felé, és mindegyiket külön kikeverve, egyenként megsütjük a lapokat, majd rácson hagyjuk hűlni őket.
  2. A tojássárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukorral, hozzáadagoljuk a mandulalikőrt, a mandulát és a sütőporral elkevert lisztet. A masszát belesimítjuk a vajjal kikent és liszttel kiszórt kapcsos formába, majd előmelegített sütőben 200 fokon 10-15 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  3. Az almakrémhez a meghámozott, kicsumázott almákat vékonyan felszeleteljük, majd a vajon a cukorral megpároljuk, hozzáadjuk a narancslekvárt és a lapzselatint a csomagoláson feltüntetett utasításoknak megfelelően,majd az egészet egy botmixerrel krémes állagúra mixeljük. Hűlni hagyjuk.
  4. A mákkrémhez a darált mákot egy edényben felfőzzük a cukorral és a tejszínnel, majd kihűtjük.
  5. Az összeállításnál az első lapot belehelyezzük a kapcsos formába, és rásimítjuk az almakrém felét. Ráhelyezzük a következő lapot, erre simítjuk a mákkrémet, erre a következő lapot helyezzük, amire rákenjük az almakrém másik felét. Végül ráhelyezzük az utolsó lapot is. Hűvös helyre tesszük, míg elkészítjük a borítását, a karamell krémet.
  6. A karamell krémhez egy edényben meg karamellizáljuk a cukrot, majd beletesszük a vajat, és annyi tejet adunk hozzá, amennyitől folyóssá válik úgy, hogy mikor kihűl akkor is folyós maradjon.
  7. A habtejszínt elkezdjük felverni, félidőben hozzáadjuk a zselatinfixet, majd szépen lassan belecsurgatjuk a karamellt, miközben folyamatosan közepes fordulaton verjük a tejszínt.
  8. Az így kapott karamell krémmel bevonjuk a tortát, majd körbeszórjuk az őrölt mandulával. A tetejére habzsák segítségével, a szeleteket jelezvén egy-egy rózsát nyomunk.
  9. A tetejére díszítésnek a két almát gerezdekre vágjuk, majd ezekből, vékony szeleteket vágunk, citromos hideg vízbe mártjuk, és felváltva a színeket 3-3 szelet almát legyező formában elrendezünk körben a rózsák mellett haladva.
  10. Tálalásig a hűtőben tartjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 24

Kisfiam 7. születésnapjára készült ez a finom torta. Nagyon meg volt vele elégedve, ugyanis kifejezetten az Ő kérésére készült ezzel az ízesítéssel.  Mivel a külső borítása karamellás tejszínnel készült, úgy gondoltam, benevezek vele a Haas Natural és a NoSalty közös receptversenyére.

További receptek

Legegyszerűbb epertorta

Három gyönyörűen rózsaszín réteg, végtelen mennyiségű eper, retró hangulat: az alábbi torta mindezeket nyújtja az őt elkészítőknek. Süssük meg az eperszezon csúcsán, amikor a ...

Lakos Benedek

Almakenyér

Gyors és egyszerű édesség bűntudat nélkül, ezt nyújtja az almakenyér. Ha méz vagy cukor helyett almamézet használnál hozzá, akkor keresd a receptjét itt a Nosalty oldalán, a ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Top Receptek