r
Nosalty Logó

Mandulás lepény, avagy Galette des Rois

Gerzsenyi Flóra
Mandulás lepény, avagy Galette des Rois
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Lepény

Máz

488
Kalória
10.9g
Fehérje
45.6g
Szénhidrát
29.3g
Zsír
22.1g
Víz
99g
Koleszterin
4.5g
Élelmi rost
19.5g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Lepény

Máz

Összesen 488 kcal
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Lepény

Máz

Összesen 3908 kcal
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 27% Zsír

Lepény

Máz

Összesen 344 kcal
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    29.3 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    223.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    158 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.6 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    22.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 488 kcal
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    87.3 g

Zsír

  • Összesen
    234.5 g
  • Telített zsírsav
    116 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    792 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1789.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    132 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    315 mg
  • Nátrium
    1268 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    364.9 g
  • Cukor
    156 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

Víz

  • Összesen
    176.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    916 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    469 mg
  • Retinol - A vitamin:
    900 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    176 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    708 micro
Összesen 3908 kcal
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    157.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    112 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    32.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    15.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 344 kcal

Elkészítés

Lepény

  1. Első lépésként melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. A tölteléket frangepán krémnek nevezik. Ehhez egy tálban először a vajat habosra keverjük, majd beleszitáljuk a porcukrot, a mandulát, a lisztet, és alaposan elkeverjük.
  3. Adjuk hozzá a tojásokat egyenként, keverjük el a mandulás keverékben. Végül egy nagyon sűrű, de azért még krém állagú masszát kapunk.
  4. Ízesítjük rummal, vaníliával, narancshéjjal és egy csipet sóval.
  5. A két adag leveles tésztát terítsük ki, és vágjunk ki belőlük két 24 cm átmerőjű kört egy tortakarika segítségével. A leveles tésztát sütőpapírral együtt csomagolják, ez legyen alul, ezen fog sülni a sütemény alja. A másik a teteje lesz, azt egyelőre tegyük félre.
  6. Halmozzuk a közepére a frangepán tölteléket, majd kenjük körbe a hideg vízzel egy kenőecset segítségével 3-4 cm vastagon, ez lesz a ragasztó a két réteg tészta között. Simítsuk el egyenletesen, és gondosan rejtsük el benne a babot vagy a kis figurát, hogy ki ne dudorodjon.
  7. Tegyük rá a második korongot, és dolgozzuk össze a szélét, hogy jól záródjon. Használhatunk villát is, vagy csavarjuk-csippentsük össze apránként a széleit. Kenjük meg a tetejét a tojássárgája és tej keverékével. Majd tetszés szerinti mintát karcoljunk bele éles késsel. Díszíthetjük fantáziánk szerint, de óvatosan, ki ne lukadjon a tészta.
  8. Tegyük sütőbe, és kb. 20-30 perc alatt süssük szép aranysárgára.

Máz

  1. Egy kis lábosban forraljuk össze a cukrot és a vizet, majd a még langyos lepényünk tetejét kenjük meg a mázzal, ettől lesz szép fényes.
  2. A Galette des Rois melegen és hidegen is nagyon finom. Egyáltalán nem nagy ördöngösség, plusz isteni, könnyű desszert így az ünnepek után is. Szóval szerintem bátran kezdjétek el gyártani a saját legénykéteket, hogy aztán nálatok is büszkén viselhesse valaki a koronát!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: gáztepsi

A franciák igazán hagyomány szeretőek. Így van ez Vízkeresztkor is, amikor az egész országban, szinte minden otthonban, munkahelyen és baráti körben „királyt választanak”. A szerencsés király az lehet, aki az süteményben elrejtett apróságot megtalálja, a lepénybe rejtett kis figura (ami eredetileg babszem!) jelképezi a termékenységet a Napot szimbolizáló kör formájú tortában. Finom, mandulás sütemény, ami nem csak ünnepek alkalmával készíthetünk.  Galette des Rois-ról bővebben: https://www.nosalty.hu/ajanlo/igy-keszul-galette-des-rois-azaz-kiralyok-sutemenye-vizkeresztre  

Nosalty stories

További receptek

Epres habroló

A leveles rolókat nemcsak karakteres sajtkrémmel, hanem ízes-friss eperhabbal is megtölthetjük. Méltatlanul alulreprezentáltak az édes rolók a sütemények világában, állítsuk őket ...

Lakos Benedek

Tejbegrízgombóc

A legegyszerűbb és leggyorsabb gombócok bizony tejbegrízből készülnek: a sűrű masszából gurított labdacsok morzsában, mákban, dióban is megfürödhetnek, tálalásukhoz pedig sodót, ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek