r
Nosalty Logó

Epres mille-feuille házilag

Lakos Benedek
Epres mille-feuille: klasszikus francia rétegezett sütemény leves tésztával, vaníliakrémmel és eperrel
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A sütikhez

731
Kalória
14.6g
Fehérje
80.8g
Szénhidrát
38.2g
Zsír
67.9g
Víz
217g
Koleszterin
2.6g
Élelmi rost
28.5g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A sütikhez

Összesen 731 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A sütikhez

Összesen 2194 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A sütikhez

Összesen 212 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    38.2 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    594.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    150 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    328 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    80.8 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    67.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    168 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    235 micro
Összesen 731 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    43.8 g

Zsír

  • Összesen
    114.5 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    651 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1782.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    450 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    281 mg
  • Nátrium
    983 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    242.3 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    203.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    230 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    111 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    133 micro
  • Kolin:
    503 mg
  • Retinol - A vitamin:
    223 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    705 micro
Összesen 2194 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    172.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    27 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    23.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    19.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 212 kcal

Elkészítés

A sütikhez

  1. A vaníliarudat félbevágjuk, magjait kikaparjuk, majd a magokat és a rudat feltesszük melegedni a tejjel. Vigyázzunk, ne legyen túl forró!
  2. A tojássárgájákat egy tálba tesszük és teljesen simára keverjük a cukorral, keményítővel és sóval. Ha kell, egy kevés hideg tejet adunk hozzá, hogy el lehessen keverni.
  3. A meleg (de nem forró) tejet fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a sárgájákhoz: ezzel hőkiegyenlítést végzünk, amitől a tojás nem csapódik majd ki melegítés közben.
  4. A tejes-tojásos keveréket visszaöntjük a fazékba, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle.
  5. Egy tálba öntjük, a felszínére frissentartó fóliát nyomunk (hogy ne bőrösödjön), majd hűtőben hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen kissé kinyújtjuk, majd 9 egyforma téglalapra vágjuk és megszurkáljuk villával. Sütőpapíros tepsire tesszük, majd lefedjük őket egy másik réteg sütőpapírral és nehezékként rájuk helyezünk egy másik tepsit. A lapokat 200 fokon 15 percig sütjük a tepsi alatt, majd levesszük róla (a papírt is) és további 5 perc alatt aranybarnára sütjük.
  7. A kihűlt lapokból összeállítunk három süteményt, mindegyiket három réteggel. A vaníliakrémet habzsákba nyomjuk, az epreket pedig megtisztítjuk és levágjuk késsel a csumájukat, hogy egyenes talpat kapjanak.
  8. Egy lap tésztára nyomunk egy nagy púp vaníliakrémet, majd mellé helyezünk egy szem epret. Így váltakozva megtöltjük az egész szintet, amire jöhet egy újabb réteg tészta, újabb krémpöttyök és eprek. Az utolsó, legfelső lapot díszíthetjük porcukorral, friss eperrel és mentával.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C

A klasszikus francia mille-feuille több réteg ropogós tésztából, lágy vaníliakrémből és friss gyümölcsből áll, elsőre pedig egy végtelenül bonyolult, pepecselős és precíz süteménynek mutatja magát. Aggodalomra azonban semmi ok: bolti leveles tésztával egyszerűen gyerekjáték lesz az egész.

Nosalty stories

További receptek

Legszaftosabb brownie

Íme egy brownie-recept, amit pont olyan, mint amilyennek lennie kell: masszív, kiadós, ragacsos, és nagyon csokis. Bárki használhatja alapnak! Az is, aki először készíti, és az is, aki ...

Gerzsenyi Flóra

Epres habroló

A leveles rolókat nemcsak karakteres sajtkrémmel, hanem ízes-friss eperhabbal is megtölthetjük. Méltatlanul alulreprezentáltak az édes rolók a sütemények világában, állítsuk őket ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek