Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mandu

Mandu
Mandu
110 perc / előkészület: 60 perc főzés: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mandut először az Oldboy című filmben láttam, az amerikai változatot néztem meg. A főszereplő Joe-nak ugyan egyáltalán nem ízlett, én mégis szerettem volna kipróbálni, milyen lehet ez a fura, távolkeleti étel. Sokáig nyomoztam utána, mert a filmben egyszer sem került említésre a neve, de sikerült találnom egy magyar blogot, ahol már elkészítették, ez volt a kiindulópont, illetve ez a videó:

http://www.youtube.com/watch?v=zECZXmDmHR0

A mandu elkészítése igen időigényes munka, de mivel nem mindennap eszünk ilyesmit, szerintem megéri pepecselni vele. Az előkészületi idő (60 perc) akkor valósulhat meg, ha használunk derelyeszaggatót. Ha kézzel csináljuk, úgy az idő kb. a duplája, ezért érdemes venni egyet a boltban, szerencsére pár 100 forint csak.

A hozzávalók magyarosítva vannak, tudniillik az eredeti koreai recept szerint túró helyett tofu, csiperke helyett shiitake gomba kell bele, napraforgó olaj helyett pedig szezámolaj. Ha valakinek a lakóhelyén ezek az alapanyagok beszerezhetőek és van is pénze rá, szerintem érdemes kipróbálni.

A szószt nővérem ötlete alapján készítettem.

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Töltelék

Szósz

Szólj hozzá!

elkészítés

Szósz

  1. 2 dl ketchupot egy tálkába öntünk. Hozzáadjuk a mézet, a citromlevet, az olajat és a szójaszószt. Jó alaposan összekeverjük.
  2. Ráreszeljük a gyömbért és a fokhagymát. Egy kávéskanálnyi borsot szórunk rá. Összekeverjük, és kis tálkákba porciózzuk, minden tányérra egy tálkát teszünk.

Töltelék

  1. A darált húst és a túrót egy nagyobb tálba tesszük.
  2. Az újhagymát, fokhagymát, vöröshagymát és a gombát nagyon pici darabokra aprítjuk. Ezeket is a hús és a túró mellé tesszük a tálba.
  3. Meglocsoljuk olajjal, szójaszósszal, sóval, borssal, és apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük.

Tészta

  1. A tésztához szükséges alapanyagokat egy tálban jó alaposan összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, összeálló tésztát kapjunk. Ha ragacsos lett, adjunk hozzá még egy kis lisztet.
  2. 1 mm vastagságúra nyújtjuk egy kilisztezett deszkán. 10 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle, majd ebbe töltünk bele 1 evőkanálnyit a töltelékből. Ha van otthon derelyeszaggató, érdemes használni.
  3. A videón látható módon megkenjük a tészta peremét vízzel, félbehajtjuk, és redőzve összenyomkodjuk a széleit.
  4. Egy serpenyőben (érdemes palacsintasütőt használni, mert akkor nem ragadnak oda) kevés olajat hevítünk, belehelyezzük 7-8 mandut (amennyi kényelmesen elfér), és mindhárom oldalukat szép pirosra sütjük.
  5. Közben egy másik, magas falú serpenyőben forraljunk fel 1 bögre vizet, és a megsült mandukat átcsúsztatjuk a serpenyőből a forró fürdőbe. Letakarva 2 percen át gőzöljük őket, aztán kiszedjük egy tálcára. Az elpárolgott vizet folyamatosan pótoljuk, de ügyeljünk arra, hogy csak forrásban lévő vízbe tegyük a mandukat.
  6. Ragacsos rizst főzünk hozzá, és a szósszal együtt tálaljuk.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 941
elküldve: 0
receptkönyvben: 42
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Fonott Kalács

Mióta szakács: 2011.02.19.
68 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
receptverseny: Liza, a rókatündér receptverseny
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: főétel

egyéb elnevezések

mandu, koreai húsos gombóc, húsos-zöldséges gombóc csípős szósszal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

viola01
Hagymafaló / viola01 Mon, 2014-11-03 18:58

Ezt mindenképp ki fogom próbálni! Shiitakét szárítva egész korrekt áron lehet kapni még a Tesco-ban is. Tofut viszont nem fogok venni, mert nem szeretem, majd túróval helyettesítem én is. :)

928
finomliszt 360 g
víz 2 dl
napraforgó olaj 2 ek
1 teáskanál
darált sertéshús 300 g
tehéntúró 150 g
újhagyma 2 db
vöröshagyma 1 kis fej
fokhagyma 3 gerezd
csiperkegomba 150 g
napraforgó olaj 1 dl
szójaszósz 100 ml
1 kávéskanál
bors 1 kávéskanál
petrezselyem 1 teáskanál
ketchup 200 ml
méz 1 teáskanál
citromlé 1 ek
gyömbér 1 teáskanál
fokhagyma 2 gerezd
szójaszósz 50 ml
napraforgó olaj 1 ek
bors 1 kávéskanál