Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Málnatorta túrókrémmel töltve

Málnatorta túrókrémmel töltve
Málnatorta túrókrémmel töltve
160 perc / előkészület: 60 perc sütés: 100 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a tortát húgom mai születésnapjára készítettem. Az ízeket Tortaimádó receptje alapján terveztem meg. Vagy 28 centis a tortaforma, 2 kör piskótát akartam és a tetejére zselét, ezért számolnom kellett azzal, hogy csak olyan magas lehet a torta, hogy még legyen hely a formában a zselének is. Így alakult, hogy maradt a málnás krémből is, noha bonbonokat  is megtöltöttem vele, a túrókrémből pedig csak az eredeti felét készítettem el. A piskóta sütését is figyelembe véve 4 és fél órányi munka egy ilyen torta összeállítása - este 4 óra (a zselés macera miattt), másnap még fél a díszítésre. Igen, ezúttal ilyen gyorsan elkészültem vele, noha mindent szépen komótosan csináltam :) A felborítást is...
A torta mindenkit levett a lábáról, a feldicsérés pedig már szinte túlzás volt :) Szerencsére nem csak jól nézett ki, finom is lett. Már csak egy valami dobott volna az ízeken: az igazi tejszín. Viszont laktóz érzékeny húgomnak Hulala növényi tejszínt használtam. Finom ez is, csak előre cukrozott, picit más. Viszont nem kell hozzá habfixáló :) De ha valakinek egy ilyen torta túl unalmas lenne, annak ajánlom a következőt: lehetőleg hozzám hasonlóan egy 15 centi magas szép üveg tortatálcára helyezze el. Rakjon alá csúszásgátlót is, ahogy én tettem, hogy ne csúszkáljon rajta a torta és ne lehessen észrevenni, ha 1 centivel elmozdult az egész az egyik irányba. Persze senkinek sem jutna eszébe, hogy miután levág egy szelet tortát, vágjon az ellentétes oldalról is, hogy megtartsa az egyensúlyt... lényeg a lényeg: mikor már hiányzott nem egészen a torta fele, elég volt egy kicsit hozzáérnem, hogy az egész boruljon egyet, torta placcs, fejjel lefele asztalon landolás, cukrásznő megfogja a fejét és halkan sír.... nem is azért, mert annyira szarul esik neki, hogy oda a munkája, hanem mert a mesterművének titulált ajándék további élvezésétől megfosztotta az ajándékozottat. Mellesleg az ünnepelt szeletelte a tortát és én ekkor értem hozzá először... azután, hogy letettem az asztalra. No mindegy, ami ezután következett, azon most már nevetek. Édesapám jött a spatulákkal, kiáltott anyámnak, hogy nem elég, kell még valami, erre ő megjelent a hentesbárddal. Végül valahogy egy jó részét visszapakolták a tálcára. Anyukám kijelentette, hogy így is megesszük, mert ugyanolyan finom. Érdekes, hogy az elején senki sem akart fotózni, úgy kellett könyörögni. A baleset után persze milyen sebesen kezdett kattogtatni a sok katasztrófa turista :) Anyukám hozzászólásán felbátorodva pedig, miszerint így is ugyanúgy elfogy, egy hatalmas kakaós piskótás-málnakrémes-túrós zselés valamit tornyoztam a tányéromra, amit jól megpakoltam tejszínhabbal és 1 perc alatt benyomtam. Ilyen egy hangulatevő, azt hiszem. Azóta rengeteget röhögtem az eseten. Többek között most is. Sokféleképp el lehet nevezni az eredményt: a tálcán maradt a fordított torta, a tányéromon a módosított máglyarakás nevű sütemény, kis tálkákba pedig málnás somlói galuskát készítettem... :)

hozzávalók / 10 adag

A kakaós piskótalaphoz

A málnás krémhez

A túrós krémhez

A tetejére

A díszítéshez

ajánlat

További fázisfotók az elkészítéséről itt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Piskóta: a sütőt előmelegítjük 200 fokra, mikor betesszük a formát, akkor vesszük le 180-ra. A forma alját kibébeljük sütőpapírral, az oldalát nem és nem is kenegetjük vajjal sem.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. Az én piskóta készítési módszerem nagyon egyszerű, de eddig még mindig tökéletes lett: a tojásfehérjéket egy csipet sóval felverjük, mikor majdnem kemény a hab, de még nem, akkor pár részletben beleöntjük a cukrot, tovább habosítjuk, ezután még mindig keverjük, egyesével beletesszük a sárgájákat is. Addig keverjük, míg elég sok levegőt forgatunk bele. Végül a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet fakanállal beleforgatjuk.
  3. Beleöntjük a formába, betoljuk a sütőbe, 15 perc múlva visszavesszük a hőfokot 160 fokra, innen még kb. 20 perc (mivel csak 4 tojásos, elég lehet), max 25. Tilos nyitogatni, 20 percnél tűpróbával ellenőrizzük. 
  4. Málnás krém: A tejszínt felverjük a cukorral,  hozzákeverjük a többi hozzávalót, kevés vízben feloldjuk a zselatint, egy keveset belekeverünk a krémből, majd az így lehűtött zselatint a krém többi részéhez keverjük.
  5. Túrós krém: A túrót ha nem  krémes, törjük át. Verjük fel a tejszínt a cukorral, majd keverjük bele a többi hozzávalót és az előzőek szerint adjuk hozzá a zselatint.
  6. A kakaós piskótát vágjuk félbe. Tegyük a tortaforma aljába, kenjük meg a málnás krémmel. Erre helyezzük a másik lapot. Megkenjük a túrókrémmel. A túrókrémre helyezzük a málnát, erre öntjük a zselét vagy galaretkát. (Itt majdnem elrontottam a tortát, mert a galaretka elkezdte feloldani a túrót. Az első réteg zselé megdermedése után még egyet készítettem, ezt is ráönöttem és ezután ismét szép színe lett.)
  7. Díszítés: tejszínhab, babapiskóta, 1 m vörös szalag, csokireszelék, (a megolvasztott csokit sütőpapírra kenjük, miután megszáradt, éles késsel reszelékeket vághatunk belőle), házi málnás bonbon. A 25-öst olvasztott étcsokiból ecsettel lehet sütőpapírra megírni. Száradás után könnyen leválik.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 27 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 642
elküldve: 4
receptkönyvben: 82
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Angelocska

Mióta szakács: 2012.06.03.
23 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túrókrémes málnatorta, málnás túrótorta, málnatorta babapiskótával

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

373
tojás 4 db
porcukor 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 2.5 dkg
finomliszt 10 dkg
sütőpor 0.5 csomag
málna 10 dkg
porcukor 3 dkg
citromlé 1 ek
zselatin 10 g
növényi habtejszín 2 dl
vaníliás cukor 1 teáskanál
citromhéj 0.5 citromból nyert
mazsola 25 g
porcukor 3 dkg
tehéntúró 15 dkg
tojássárgája 1.5 db
növényi habtejszín 1.5 dl
zselatin 10 g
málna 30 dkg
tortazselé 2 csomag
csokoládéforgács 2 ek
babapiskóta 20 db
tejszínhab 4 ek