r
Nosalty Logó

Mákos vargabéles Imre konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Mákos vargabéles Imre konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 916 kcal
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 7308 kcal
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 318 kcal
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.3 g

Zsír

  • Összesen
    46.3 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    186 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1336.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    559 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    149 mg
  • Foszfor
    479 mg
  • Nátrium
    85 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.2 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    299 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    294 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    133 micro
Összesen 916 kcal
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    186.8 g

Zsír

  • Összesen
    370.5 g
  • Telített zsírsav
    168 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    92 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    85 g
  • Koleszterin
    1490 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10693 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    414 mg
  • Kálcium
    4472 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    1194 mg
  • Foszfor
    3833 mg
  • Nátrium
    678 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    21 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    817.9 g
  • Cukor
    216 mg
  • Élelmi rost
    65 mg

VÍZ

  • Összesen
    550.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2389 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    274 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1505 micro
  • Kolin:
    770 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2351 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    458 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1065 micro
Összesen 7308 kcal
  • 10% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    465.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    195 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    167 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.6 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    24 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 318 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tegyük fel főni a vizet, közben daráljuk le a mákot.
  2. Főzzük össze a mákot a tejjel (ezt legegyszerűbben úgy lehet, ha felforraljuk a tejet és beleöntjük a mákot, ami azonnal megdagad, így meg is puhul) és a porcukor felével.
  3. Ha felfőtt a víz, sózzuk meg, és főzzük ki a metéltet (hosszú vagy széles... sokan cérnametélttel szokták, de mivel Nagymama nálunk mindig széles metélttel főzte, így nem kérdés, hogy a cérnametélt szóba sem jöhet). Keverjük össze a mákkal, vigyük a spájzba, ahol majd kihűl. Ha ez megtörtént...
  4. ...mehet hozzá a tojások+250 ml tejszín+reszelt citromhéj+a porcukor másik fele+a vaníliás cukrok keveréke (kis habverővel verjük fel). Jó kis folyós massza lesz.
  5. Olvasszuk fel a vajat. Fogjunk egy 40*24 cm-es (vagy hasonló méretű) tepsit, és kezdjük el belerakosgatni a réteslapokat úgy, hogy a negyede kilógjon. Mindegyik lapot vajazzuk meg. Ha kész, öntsük bele a masszát (és egyengessük el), hajtsuk rá a kilógó tésztát, kenjük meg a tetejét a maradék vajjal, és 150 fokos sütőben kb. egy óra alatt süssük meg.
  6. A többit már írtam: kihűteni, felkockázni, a maradék tejszínhabot felverni, azzal megenni. Na, így megy ez.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40*24
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 321
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 22080
  • Feltöltés dátuma: 2015. április 12.

Ajánló

Desszertnek is jó, de önálló, húsmentes második fogásnak legalább annyira. 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Talán több, mint fél éve ettem utoljára mákos tésztát, így nem volt mit tenni, szombatra azt terveztem, mert hamar megvan, olcsó és nincs ember a földön, aki ne szeretné - talán egy-kettő. Mi lenne, ha vargabéles lenne belőle, csak nem túrós, hanem mákostésztás. Az lett. Ha kész, tegyük a spájzba, hűtsük ki, vágjuk kockára és tejszínhabbal együk. Uramisten, de finom... Ez most akkor milyen béles? Varga? Szűcs? Csizmadia? Suszter? És így tovább... 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek