r
Nosalty Logó

Epres vargabéles

Lakos Benedek
Epres vargabéles tejföllel, eperlekvárral és friss eperrel tálalva
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A vargabéleshez

647
Kalória
26.9g
Fehérje
79.5g
Szénhidrát
23.5g
Zsír
156.9g
Víz
171.3g
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
38.3g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A vargabéleshez

Összesen 647 kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A vargabéleshez

Összesen 5163 kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A vargabéleshez

Összesen 211 kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.9 g

Zsír

  • Összesen
    23.5 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    171 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1073 g
  • Cink
    245 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    189 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    334 mg
  • Nátrium
    87 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    79.5 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    156.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    158 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    24 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    113 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    89 micro
  • Kolin:
    122 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    197 micro
Összesen 647 kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    215.6 g

Zsír

  • Összesen
    187.7 g
  • Telített zsírsav
    100 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1370 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8584.3 g
  • Cink
    1958 mg
  • Szelén
    230 mg
  • Kálcium
    1121 mg
  • Vas
    1514 mg
  • Magnézium
    253 mg
  • Foszfor
    2671 mg
  • Nátrium
    699 mg
  • Réz
    76 mg
  • Mangán
    63 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    636.3 g
  • Cukor
    307 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    1254.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1263 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    193 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    190 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    903 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    715 micro
  • Kolin:
    974 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1243 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    197 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1579 micro
Összesen 5163 kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    350.2 g
  • Cink
    80 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    62 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    51.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    37 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 211 kcal

Elkészítés

A vargabéleshez

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat egy tálba tesszük a cukorral, vaníliás cukorral és citromhéjjal, majd robotgéppel 3-4 perc alatt habosra és világosra verjük. Ekkor hozzáadjuk a tejfölt és túrót, amit szintén eldolgozunk a tojásos alappal (nem kell, hogy teljesen sima legyen, jó, ha kissé darabos).
  2. A tojásos-túrós alaphoz adjuk a felkockázott epret és főtt cérnametéltet, majd spatulával egységesre keverjük.
  3. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Három részletben hozzáadjuk a túrós-tésztás alaphoz: az első harmadát határozottan belekeverjük (ezzel fellazítva a masszát), a másik két harmadot azonban már óvatosan forgatjuk a masszához.
  4. A sütőnket előmelegítjük 180 fokra és kivajazunk egy nagyobb tepsit. A réteslapokat egy nedves konyharuha alá tesszük, hogy az összeállítás során ne száradjanak ki (szárazon jobban törnek).
  5. A kivajazott tepsibe fektetünk egy réteslapot úgy, hogy a széle túllógjon a peremen. Megkenjük olvasztott vajjal, majd eperlekvárral és ráhajtunk egy újabb lapot, ezúttal egy másik oldalon túllógatva. Így folytatjuk a rétegezést, figyelve arra, hogy 6 lap kerüljön a tepsi aljába, azok közül mindegyik máshol lógjon túl a tepsin és mindegyik alaposan meg legyen kenve vajjal és lekvárral.
  6. Az így kibélelt tepsibe öntjük a vargabéles töltelékét. A maradék három lapot, szintén vajjal és lekvárral megkenve a sütemény tetejére rétegezzük, majd ráhajtjuk a túllógó tésztaszéleket. A vargabéles tetejét megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk cukorral, majd a sütemény a sütőbe toljuk, ahol 40 perc alatt készre sütjük. Tetszés szerint melegen vagy hidegen, tejföllel, eperlekvárral, friss eperrel és porcukorral tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Szeretjük a vargabélest, ugye? Akkor ugyan miért ne szerethetnénk annyira, hogy tavasz végén és nyár elején teletömjük friss eperrel és eperlekvárral? A túrónak amúgy is fantasztikus kiegészítő párja a friss bogyós gyümölcs: kissé formabontó, mégsem túl kirívó süteményt készíthetünk így.

További receptek

Gyors maniókasüti

Úgy néz ki, mintha créme brulée lenne, pedig nem az, maniókagyökérből készült, gyorsan összedobható süti. Eredetileg vaj nem megy bele, de én a biztonság kedvéért tettem egy picit ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Top Receptek