adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
A vargabéleshez
647
Kalória
26.9g
Fehérje
79.5g
Szénhidrát
23.5g
Zsír
156.9g
Víz
171.3g
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
38.3g
Cukor
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
A vargabéleshez
Összesen
647
kcal
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
A vargabéleshez
-
225g réteslap664 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
200g eperlekvár556 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
750g tehéntúró1103 kcal
-
200g cérnametélt742 kcal
-
300g eper90 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
5163
kcal
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
A vargabéleshez
-
9.2g réteslap27 kcal
-
3.3g vaj23 kcal
-
8.2g eperlekvár23 kcal
-
13.5g tojás17 kcal
-
6.1g cukor24 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
8.2g tejföl16 kcal
-
30.6g tehéntúró45 kcal
-
8.2g cérnametélt30 kcal
-
12.2g eper4 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
211
kcal
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.9 g
Zsír
-
Összesen 23.5 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 171 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1073 g
-
Cink 245 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 140 mg
-
Vas 189 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 334 mg
-
Nátrium 87 mg
-
Réz 10 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrát
-
Összesen 79.5 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 156.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 158 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 24 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 113 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 89 micro
-
Kolin: 122 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 197 micro
Összesen
647
kcal
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 215.6 g
Zsír
-
Összesen 187.7 g
-
Telített zsírsav 100 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1370 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8584.3 g
-
Cink 1958 mg
-
Szelén 230 mg
-
Kálcium 1121 mg
-
Vas 1514 mg
-
Magnézium 253 mg
-
Foszfor 2671 mg
-
Nátrium 699 mg
-
Réz 76 mg
-
Mangán 63 mg
Szénhidrát
-
Összesen 636.3 g
-
Cukor 307 mg
-
Élelmi rost 15 mg
Víz
-
Összesen 1254.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1263 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 193 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 190 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 903 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 715 micro
-
Kolin: 974 mg
-
Retinol - A vitamin: 1243 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 197 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1579 micro
Összesen
5163
kcal
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.8 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 350.2 g
-
Cink 80 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 62 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrát
-
Összesen 26 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 51.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 37 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
Összesen
211
kcal
Elkészítés
A vargabéleshez
- A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat egy tálba tesszük a cukorral, vaníliás cukorral és citromhéjjal, majd robotgéppel 3-4 perc alatt habosra és világosra verjük. Ekkor hozzáadjuk a tejfölt és túrót, amit szintén eldolgozunk a tojásos alappal (nem kell, hogy teljesen sima legyen, jó, ha kissé darabos).
- A tojásos-túrós alaphoz adjuk a felkockázott epret és főtt cérnametéltet, majd spatulával egységesre keverjük.
- A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Három részletben hozzáadjuk a túrós-tésztás alaphoz: az első harmadát határozottan belekeverjük (ezzel fellazítva a masszát), a másik két harmadot azonban már óvatosan forgatjuk a masszához.
- A sütőnket előmelegítjük 180 fokra és kivajazunk egy nagyobb tepsit. A réteslapokat egy nedves konyharuha alá tesszük, hogy az összeállítás során ne száradjanak ki (szárazon jobban törnek).
- A kivajazott tepsibe fektetünk egy réteslapot úgy, hogy a széle túllógjon a peremen. Megkenjük olvasztott vajjal, majd eperlekvárral és ráhajtunk egy újabb lapot, ezúttal egy másik oldalon túllógatva. Így folytatjuk a rétegezést, figyelve arra, hogy 6 lap kerüljön a tepsi aljába, azok közül mindegyik máshol lógjon túl a tepsin és mindegyik alaposan meg legyen kenve vajjal és lekvárral.
- Az így kibélelt tepsibe öntjük a vargabéles töltelékét. A maradék három lapot, szintén vajjal és lekvárral megkenve a sütemény tetejére rétegezzük, majd ráhajtjuk a túllógó tésztaszéleket. A vargabéles tetejét megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk cukorral, majd a sütemény a sütőbe toljuk, ahol 40 perc alatt készre sütjük. Tetszés szerint melegen vagy hidegen, tejföllel, eperlekvárral, friss eperrel és porcukorral tálaljuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 p
- Főzés ideje: 5 p
- Sütés ideje: 40 p
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
Szeretjük a vargabélest, ugye? Akkor ugyan miért ne szerethetnénk annyira, hogy tavasz végén és nyár elején teletömjük friss eperrel és eperlekvárral? A túrónak amúgy is fantasztikus kiegészítő párja a friss bogyós gyümölcs: kissé formabontó, mégsem túl kirívó süteményt készíthetünk így.