Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rendhagyó vargabéles

Rendhagyó vargabéles
Rendhagyó vargabéles
55 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Adva voltak a hozzávalók, se kedvem, se idő nem volt már tésztát gyúrni, gondoltam megpróbálom piskótával. A családnak tetszett, lehet, hogy ezután csak így készítem.
Egy kis adagot megmentettem másnapra, a hűtőben a piskóta átitatódott a töltelékkel, hidegen másnap is nagyon finom volt. A tepsi méretétől függően változik a sütési idő. Ha magasabb tésztát szeretnénk, akkor kisebb tepsibe tesszük, és tovább sütjük.
A piskótát készíthetjük 3 vagy 4 tojásból is, ha vastagabb tésztát szeretnénk.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A metéltet főni tesszük.
  2. A 4 tojássárgát 5 ek cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk az áttört túrót, tejfölt, vaníliát, citromhéjat, a megfőtt és kihült metéltet, az 5 ek cukorral keményre vert tojáshabot és a gyümölcsöt.
  3. A piskótához a tojásfehérjéből a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habot verünk, hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, majd a sütőporos lisztet.
  4. A tölteléket sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elegyengetjük, majd kanállal rárakjuk a piskóta masszát, és óvatosan elsimítjuk.
  5. Előmelegített sütőbe tesszük. Amikor a piskóta szép rózsaszín (12-15 perc) sütőpapírral letakarjuk, a lángot mérsékeljük, és hagyjuk, hogy a töltelék is átsüljön, kb. még 10 perc (tűpróba).
  6. A megsült  tésztát, a lezárt és résnyire nyitott sütőben hagyjuk, amíg langyosra hűl. Ekkor ráhelyezünk a tepsire egy tálcát, és megfordítjuk, hogy a töltelék felül kerüljön. Máris fogyasztható.
  • tepsi mérete: 25x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 30 634
elküldve: 3
receptkönyvben: 225
elkészítve: 6/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: felfújtak
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

piskótás vargabéles, túrós metéltes süti, mazsolás vargabéles

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

K.Kat
K.Kat Mon, 2016-08-15 21:57

Szuper recept!Még az örökös nyafi-kritikusoknak is tetszett! Köszönjük!

ekunzer
McSüti / ekunzer Thu, 2012-07-12 14:04

Kedves Piroska,

Épp most készítem a bélest és lehet, hogy én vagyok figyelmetlen, de sehol nem találom, hogy hány fokos sütőbe tolom be a kezdetekkor?
Válaszod köszönve,

Éva

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2012-07-12 14:18

Kedves Éva!
Azért nem találod, mert a sütőm nem mutatja a fokot. Először a maximumra viszem, amikor már jó forró beteszem a sütit és kb 15 perc múlva csendesítem a lángot és így sütöm tovább. Sajnálom, de tényleg nem tudom. Azért remélem sikerül. Drukkolok neked. Piroska

ekunzer
McSüti / ekunzer Thu, 2012-07-12 21:57

Kedves Piroska,

Sikerült megkóstolni, és látom a név kötelez! Rendhagyóan ISTENI lett. A férjem teljesen odáig volt értem, hogy milyen finom vargabélest tudok csinálni!
Köszönöm a sikert hozó receptet!

Éva

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2012-07-13 07:55

Kedves Éva!
Nagyon- nagyon örülök a sikerednek. Annak meg főleg, hogy a férjed odáig van érted és köszönöm a visszajelzést. Piroska

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-05-13 10:12

Kedves Piroska!
Nagyon guszta a sütid, és hangulatos a kép. S hogy Te milyen ötletes vagy! Gratulálok! Eszméletlenül tetszik ez a fejjel lefele sütés, mindenképp kipróbálom valamikor.
Legyen szép vasárnapod! Üdv: Fahéj

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-05-13 10:28

Kedves Fahéj!
Köszönöm szépen, nagyon aranyos vagy. A fejjel lefele sütés praktikus, nem kell félni, hogy szalonnás marad a tészta a sok nedvességtől. A gyümölcsös sütiknél is ezt a módszert alkalmazom. Én is kívánok neked szép vasárnapot. Piroska

658
tojás 2 db
cukor 3 ek
finomliszt 2 evőkanál
sütőpor 0.5 tk
tojás 4 db
cukor 10 ek
tehéntúró 50 dkg
tejföl 1 dl
cérnametélt 10 dkg
mazsola 10 dkg
vanília 1 db
citromhéj 1 citromból nyert