Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőtökös kalácskák

Sütőtökös kalácskák
Sütőtökös kalácskák
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A fenti kalácskákat az ősz ihlette... és az is erősen közrejátszott, hogy néhány szelet sült tök árválkodott a hűtőmben! :D:D:D Ha nincs időnk vagy kedvünk a tök formához, akkor nyugodtan formázzunk mondjuk brióst a tésztánkból! :)

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kimért langyos vízben oldjuk fel a kiskanál cukrot, és morzsoljuk hozzá az élesztőt.
  2. A tejet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzhelyről, és adjuk hozzá a kockákra vágott vajat, addig keverjük, amíg a vaj teljesen fel nem olvad.
  3. Adjuk hozzá a cukrokat, ha ezek is felolvadtak, a sütőtökpürét is keverjük bele. Ha nem teljesen püré állagú a sült tök, akkor miután beletettük a tejes alapba, használjunk botmixert néhány percig.
  4. Ha az élesztő felfutott, akkor azt is keverjük hozzá, majd a tojássárgáját és a kávéskanál sót is.
  5. Öntsük át az egészet egy nagy tálba, és kis adagokban szitáljuk hozzá a lisztet, miközben egy fakanállal keverjük. Ha már nem tudjuk keverni, akkor géppel alaposan kidagasztjuk. Vajjal vagy olajjal kikent tálban, langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
  6. Ha letelt az idő, lisztezett felületen gyengéden átgyúrjuk, majd 20 egyforma darabkára vágjuk (érdemes megmérni). Minden darabkát átgyúrunk, és addig gömbölygetjük, amíg helyes kis gombócot kapunk. Ekkor egy konyhai pengével vagy egy nagyon éles késsel nyolc bemetszést ejtünk körben a tésztán. Teljesen az aljáig vágjuk át, a közepébe nyomjuk bele a kisujjunkat, majd nyomjunk bele egy darabka ropit, ez lesz a „tök” szára, vállalkozókedvűek levelet is készíthetnek mellé! :)
  7. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, ügyeljünk, hogy megfelelő távolságra legyenek egymástól, mert tönkretesszük a formázásunkat, ha sütés közben összesülnek.
  8. 10-15 percig pihentetjük a tésztánkat, majd egy felvert tojással alaposan átkenjük, ettől lesz szép fényes sütés után. Ha lekentük, még 10 percig pihentessük, majd 180 fokos előmelegített sütőben készre sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 126
elküldve: 0
receptkönyvben: 43
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Margó

Mióta szakács: 2010.10.24.
28 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: Halloween, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

kalács, sütőtökös kalács, sütőtök formájú sütőtökös kalácsok

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Hissy71
Hissy71 Mon, 2019-11-25 14:52

Ezt a receptet megcsinálta valaki? Biztos, hogy jók az arányok? Teljesen híg tésztát kaptam, nem győztem utána önteni hozzá a sok lisztet, hogy valamennyire összeálljon és olyan legyen mint egy normális kelt tészta, amit gyúrni, nyújtani lehet.

477
víz 6 dl
friss élesztő 5 dkg
tej 2 dl
vaj 10 dkg
cukor 10 dkg
barna cukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
sütőtök 25 dkg
1 teáskanál
tojássárgája 1 db
finomliszt 80 dkg
ropi 5 db