Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos charlotte

Mákos charlotte
Mákos charlotte
70 perc / előkészület: 50 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon kedves rokonomnak készült ez a torta, akinek egy nap különbséggel van a név- és születésnapja. Különleges, kissé már karácsonyi is a torta ízvilága, és nagyon mutatós is. Nem annyira macerás, mint amilyennek elsőre tűnik.

hozzávalók / 10 adag

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat kikeverjük 4 ek cukorral. A fehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval, a maradék cukorral és pár csepp narancslével.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd átszitáljuk.
  3. A tojássárgába felváltva belekeverjük a felvert habot és a lisztet, majd egy sütőpapíros gáztepsibe simítjuk.
  4. Előmelegített sütőben megsütjük. Amikor megsült, kivesszük a sütőből, kissé meghintjük a tetejét liszttel, és egy sütőpapírra borítjuk. Azt a sütőpapírt, amin sült, lehúzzuk róla, és még melegen az új papírral feltekerjük.
  5. Kihűtjük, majd lekvárral bőven megkenjük. Visszatekerve hűtőbe tesszük legalább egy órára.
  6. A jól lehűtött piskótatekercset vékonyan felszeleteljük, és a tortaforma alját és körbe a peremét kirakjuk a tekercsekkel. Hagyjunk néhányat a tetejére. (Nekem 7 db került alulra is, a tetejére is, a többi a peremét képezte.)
  7. A zselatint a vízbe tesszük, melegítve feloldjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
  8. 4 dl Hulalát felverjük, és amikor már majdnem kész, beleszórjuk a mák és cukor keverékét, illetve a reszelt narancshéjat, majd belecsorgatjuk a langyos zselatint. (Mindeközben alacsony fokozaton keverjük a krémet robotgéppel).
  9. A krémet a tortaformába borítjuk, néhányszor megütögetjük, hogy a résekbe is belekerülhessen a massza.
  10. A krém tetejére rátesszük a maradék piskótatekercseket, és hűtőbe tesszük, amíg megdermed.
  11. A díszítéshez a narancshéjából vékony csíkokat vágunk. A lime-ot felkarikázzuk héjastól, majd negyedeljük a szeleteket.
  12. A maradék Hulalát is felverjük, nyomózsákba tesszük, és kidíszítjük vele a tortát. Erre pedig rákerülnek a narancs- és limedarabkák.

  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 40x40x3 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 125
elküldve: 0
receptkönyvben: 76
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyulas

Mióta szakács: 2010.08.12.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

rakott mákos piskótatekercsek, mákos rakott sütemény, charlotte

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szvetter
szvetter Wed, 2013-12-25 17:15

Katoca jól megígérte, majd természetesen (???) nem teljesítette, hogy beszámoljon az eredményről........ bezzeg a gyors válasz a problémájára jól esett neki.....
Ilyenek vagyunk mi, emberek......

Katoca
Katoca Wed, 2011-04-06 14:19

Nagyon köszönöm a gyors választ, teljesen érthető! :)
Ígérem, beszámolok az eredményről!
Még egyszer nagyon köszönöm!

Katoca
Katoca Wed, 2011-04-06 10:27

Szia!
Lenne egy-két kérdésem. Még nem csináltam piskótatekercset, de nagyon szeretnék. Amikor feltekerem a kész piskótát, akkor úgy tekerem a sütőpapírral, hogy az közte maradjon? Az aljára és a tetejére is teszek papírt? Ne haragudj, hogy ilyen amatőr kérdéseket teszek fel... :)
Előre is köszi a választ!

Amurath
Nyulas / Amurath Wed, 2011-04-06 13:37

Kedves Katoca, nincsenek hülye kérdések, szívesen segítek: Amikor kisült a piskóta, akkor ugye egy tiszta sütőpapírra kell kiborítani, amit célszerű előtte kissé meghinteni porcukorral. Na, ha ez megvan, akkor lehúzod róla azt a sütőpapírt, amin sült, ezt ki is dobhatod. Most vissza kell fordítani egy határozott mozdulattal a piskótát, hogy ismét a tetejét lássuk. Most jön a tekerés a sütőpapírral együtt, tehát nem csak görgetjük a papírral, hanem benne hagyjuk. Én ezt a hengert még egy konyharuhába is bele szoktam tekerni, és hagyom teljesen kihűlni. Ha kihűlt, akkor kitekerem óvatosan, és megtöltöm, majd a sütőpapír segítségével most már a töltött piskótát felgöngyölöm, és a papírt kidobom alóla. Szépen tálcára teszem, és hűtőbe rakom, hogy méginkább lehűljön, akkor könnyű szeleteleni. Érdemes előző este elkészíteni, hogy másnap, amikor a tortát készíted, jól szeletelhető legyen. Remélem segítettem! Írd meg, milyen lett a végeredmény, és kérdezz bátran! Zsuzsa

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2010-12-01 12:32

Kedves Zsuzsa!
Ezen a tortán látszik, hogy milyen nagy szeretettel készült. Csodaszép ez az aprólékos, kedves díszítés és különleges ez a tejszínes-mákos krém. Nagyon ügyes vagy! Gratulálok! Edit.

Amurath
Nyulas / Amurath Wed, 2010-12-01 14:31

Köszönöm, Edit, jól esik a dícséret. Sajnos egyébként nem vagyok valami kreatív a tortadíszítésben, és ezért jó ez a charlotte is, mert önmagában is megállná a helyét! :-) Üdv, Zsuzsa

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-11-30 12:48

Hát ez gyönyörű!

324
tojás 6 db
finomliszt 6 evőkanál
cukor 6 ek
sütőpor 1 csomag
1 csipet
növényi tejszín 4 dl
mák 7 dkg
porcukor 10 dkg
zselatin 1 dkg
víz 1.5 dl
narancs 1 db
narancs 1 db
lime 1 db
narancshéj 1 narancsból nyert
növényi tejszín 1 dl