Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Macho Besar-indiai mustáros halászlé

Macho Besar-indiai mustáros halászlé
Macho Besar-indiai mustáros halászlé
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Macho Besar (macsó béször) kelet-indiai, orissa-i étel, anyósom specialitása. Télen rendkívül praktikus, mivel a rengeteg mustár, gyömbér és fokhagyma miatt jól átmelegíti az embert. Nagyon erős, karakteres íze van, ezért ha valaki nem bírja az erős ételeket, kevesebb mustármaggal enyhíteni lehet. 5 kk mustár-, 3 kk koriander-, és 2 kk köménymag megfelel, ha enyhébbre szeretnénk csinálni;  vagy egyszerűen csak adjunk hozzá több vizet.

hozzávalók / 4 adag

A főzéshez

A léhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A halat megpucoljuk, karikákra vágjuk, és beforgatjuk sóba és kurkumába. A kurkuma azért jó, mert nehezebben ég oda, szép színe és jó íze lesz tőle. Egy serpenyőben addig pirítjuk, míg kap egy kérget, de nem sül át teljesen. Ez azért kell, hogy ne essen szét főzés közben.
  2. A léhez a hozzávalókat egy mixerben addig turmixoljuk, amíg a mustármagok mind össze nem törnek, és az egész egy krémes állagot nem kap. Nagyon erős illata lesz, ebből is tudhatjuk, hogy kész van.
  3. Egy lábasban melegítünk olajat. Használjuk azt, amiben a halat sütöttük. Kipattogtatjuk a magokat a „főzéshez” szekcióból, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Ne aggódjunk, ha az olaj túl soknak tűnik, sajnos ez a recept ilyen... kihagyható ugyan, de nem lesz olyan finom, gazdag íze.
  4. Hozzáadjuk a masszánkat. Vigyázat, a forró olaj miatt köpködhet!
  5. Hozzáadunk kb egy pohár vizet, és hagyjuk, hogy alacsony lángon kb 5 percig rotyogjon (amíg el nem tűnik az a nagyon erős illata).
  6. Hozzáadjuk a kurkumát és a sót. Vigyázzunk, mert a hal is sós! Ha mangóporral dolgozunk, akkor most adjuk hozzá. Ha citrommal, akkor csak a végén, mert keserűvé válik, ha túl sokáig főzzük.
  7. Óvatosan beletesszük a halat. Ha nem lepi el teljesen, akkor adjunk még hozzá vizet. Hagyjuk, hogy megfőjön, szintén alacsony lángon. Néha nagyon óvatosan keverjük, különben a hal darabokra esik.
  8. Mikor megfőtt a hal (fajtától függ, kb 20 perc, mert már meg is pirítottuk) levesszük a gázról, (hozzáadjuk a citromot, ha azzal dolgozunk) elkeverjük, és a tetejét megszórjuk apróra vágott korianderlevéllel.
  9. Tradicionálisan rizzsel tálalják.


 

  • elkészítettem: 1000 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 2 050
elküldve: 1
receptkönyvben: 22
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Patnaik Katalin

Mióta szakács: 2012.09.05.
4 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
konyha: indiai
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

macho besar, indiai mustáros halászlé, halleves

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

234
hal 1 kg
napraforgó olaj 2 ek
mustármag 0.5 kk
köménymag 0.5 kávéskanál
vöröshagyma 1 kis fej
kurkuma 1 kk
0 ízlés szerint
citromlé 1 ek
víz 2.5 dl
mustármag 8 kk
koriandermag 5 kk
köménymag 3 kávéskanál
paradicsom 4 db
gyömbér 2 cm
fokhagyma 0.5 fej
chili 1 db
vöröshagyma 1 kis fej