Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bajai halászlé Emese konyhájából

Bajai halászlé Emese konyhájából
Bajai halászlé Emese konyhájából
110 perc / előkészület: 60 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Baján országszerte híres a halászlé. A családom minden tagja kivétel nélkül imádja. Természetesen csak a férfiak készítik el (bár egyszer már én is megfőztem, és nagyon finom lett), így a mi családunkban apukám a halászlé szakács. Én felnőtt koromig nem is ettem másfajta halászlét, mint a bajai, amit csak hallevesnek szoktak csúfolni. Nekem ízlik a passzírozott is, de a hazainak nincs párja. Ha valaki szívesen kipróbálná a méltán híres bajai halászlét, hát íme apu receptje, melyet 40 év alatt tökéletesített.

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

A halászlé csak akkor lesz igazi, ha tényleg beletesszük ezt a mennyiségű halat, mert egy kg halból nem lehet igazán jó halászlét főzni. Fontos, hogy a halászlé főzés közben végig erősen forrjon. Természetesen el lehet készíteni a tűzhelyen is lábasban, úgy is finom, de az igazi a bográcsos változat. Apukám szerint ez az adag 5 főre elég, szerintem többen is jóllakhatnak vele. Mi nagyétkűek vagyunk, ha halászléről van szó.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A halat megtisztítjuk, kívülről megmossuk (utána már nem szabad mosni). Majd felbontjuk, a belsőséget kiszedjük – ikrát-tejet, úszóhólyagot félretesszük, a többi mehet a szemétbe. A halat a gerinc mentén sűrűn beirdaljuk, és kb. 4-5 cm-es szeletekre felvágjuk a fejétől a farkáig. A fejből a keserűfogat és a kopoltyú mögötti szilványát kiszedjük, és hosszában kettévágjuk. (Ezeket a halas is megcsinálja, ha megkérjük)
  2. Az összes halat alaposan lesózzuk, és 2-3 órára hűtőbe tesszük. A hagymát és a fokhagymát apró kockára felvágjuk.
  3. A bográcsba beletesszük a hagymát, fokhagymát, a halászlékockát, a halfejeket, a farkát és az összes kárászt, majd felöntjük a 6 liter vízzel. Feltesszük a tűzre, és erős lángon kezdjük főzni.
  4. Mikor felforrt, a habját kanállal lesimogatjuk, s amikor 4-5 perc alatt elfőtt a hab, beletesszük az őrölt paprikát és a pirosaranyat. 20 percig folyamatosan erősen forraljuk, majd beletesszük a paradicsomlevet, erős paprikát. Az erős paprikát nem kell belenyomni, egészben legyen benne, különben nagyon erős lesz a leves. Persze ha valaki szereti a csípőset, egyet-kettőt bele is darabolhat.
  5. További 10 perc forralás után beletesszük a többi halszeletet, és még 10 percig forraljuk. Majd ezek után tesszük bele a belsőségeket (ikrát, tejet- ha van), amiket csak utolsó pillanatban sózunk.
  6. Még 10 percig forraljuk. Ha szükséges, adunk még hozzá sót, de ha a halszeleteket alaposan sóztuk, akkor a levesbe már nem kell tenni. Ha jól sikerült a lé, akkor világos piros lett, krémes állagú.
  7. Tálaláskor le kell szűrni. Én szeretem a hagymát is, így én magamnak nem szűröm le.
  8. Bajai halászlétésztával (ennek híján gyufatésztával) tálaljuk. A halszeleteket külön a leves után fogyasztjuk, de lehet együtt is enni.
  9. A maradékból lehet készíteni másnap reggelre isteni finom kocsonyát. (A Tüskevárból Matula bácsi ihlette a halkocsonya receptjét.) Ehhez teszünk egy lapos jénai tálba egy-két szelet halat, majd a léből merünk rá. Ha a halászlé jól sikerült, a hűtőben reggelre kocsonyás lesz. Fokhagymás pirítóssal mennyei.
  • költség: 6000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 69 736
elküldve: 9
receptkönyvben: 123
elkészítve: 1/6
Facebookon megjelent: -

szakács

emese.som

Mióta szakács: 2012.08.13.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
alkalom: buli receptek, karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 5 főre

egyéb elnevezések

bajai halászlé ahogy apukám készíti, halleves, bajai halászlé

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

stuncsi
stuncsi Wed, 2016-12-21 23:24

Először fogok halászlevet főzni. Eddig óckodtam tőle. Bajait meg életemben nem ettem. Ez lesz a karacsonyi kihívásom! Egy apró észrevétel: a tésztát nem látom a hozzávalók között. Még jó, hogy rémlett a listám összeírásakor.

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2015-06-19 08:14

Kedves "Halászlé rajongók"!
A halászlé is az az étel, amiről a legtöbbünknek van véleménye. Természetesen mindenki a hazai pályás megszokott ízeket kedveli. Mi nagykőrösiek nem vízpart mellett élünk. A legközelebbi Tisza is harminc kilométerre van tőlünk, ezért megszokás nem alakított az ízvilágunkon. Így mindkét, itt felsorolt változatot szoktam főzni. Jobban a szegedit szeretem, de az nagyon macerás és munkaigényes. A bajai sokkal egyszerűbb, ezért időhiány esetén ezt szoktam főzni. Az viszont igaz, hogy egyik változatba sem teszek halászlé kockát ( ami ki tudja, hogy miből van). A zsíron megpirított, finomra vágott hagyma mindig megfelelő kiindulás. Matula bácsi főző tudományáról nem tudok véleményt alkotni, de az író, Fekete István természetjáró ember lévén, vad és hal ételek főzésén sokszor részt vett. A regényben leírt egy harmadik változatot, a balatoni halászlét fedi. Hogy jutottam el idáig? Jó, bográcsozó idő lévén a hétvégén halászlét szeretnék főzni és egy újabb változatot kerestem. Most, hogy a gasztronómiai fejtegetésemmel végeztem, döntöttem. A balatonit fogom megfőzni.
Mindenkinek jó sütés - főzést és bográcsozást kívánok:
Zoli

pityu55
pityu55 Sun, 2012-09-23 17:40

És a paradicsomlé minek??
Nézzed meg a Tüskevárat, Matula bácsi nem így csinálja.

Wasabirozi
Wasabirozi Tue, 2012-09-25 15:57

Na de pityúúú
A Matula bácsi nincs is fent a NoSaltyin. Ergo nem tud főzni!!!

pityu55
pityu55 Sun, 2012-09-23 17:38

Biztos finom!! De halászlébe se csuka, se halászlékocka /brrrr!!/, se pirosarany!

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Thu, 2012-08-23 16:26

Kedves Emese !
Látva a képet,nagyokat nyelek,mert imádom a halászlevet,különösen a bajait.Rokonaink élnek Baján, férjem ott tanulta meg a halászléfőzés tudományát,mert ahogy írod ezt a férfiak dolga.Nálunk legalábbis.Mi is így készítjük,ahogy a Te családod és mennyei finom.A tésztát én gyúrom hozzá,mert enélkül nem halászlé a bajai .Ugye ? Szombaton főztünk,de már újra enném. Erre ihletet, a feltett recepted adta.
Minden jót kívánok! Üdvözlettel: Zsuzsa

emese.som
emese.som / emese.som Thu, 2012-08-23 16:41

Kedves Zsuzsa!
Örülök, hogy tetszik a recept. Én is simán meg tudnám enni most is. :)
Régebben mi is magunk gyúrtuk a tésztát, de egy ideje már a bajai halászlétésztát vesszük, amit ott készítenek Baján, és nagyon finom hozzá.
Sok sikert a következő főzéshez.
Kívánok én is minden jót!
Emese

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2012-08-23 13:20

Szió,
Apukád a tökélyre fejlesztette a halászlét:) Nagy halászlé rajongó vagyok, sose tudtam eldönteni melyik a jobb a Sugó partján lévő csárdában csinálják jobban vagy Szegeden egy Tisza parti csárdában:) Évek óta tervezem, hogy a bajai halászléfőző napra el kéne menni...talán egyszer mert Baja szép kisváros, na és a Sugó part...:) A receptedben annyi hibát találtam csak, hogy a hal belsőség: ikra, tej, máj. És az úszóhólyag is a kukába való a bélrendszerrel és epével együtt. Csípős paprikát én nem főzők bele, mindenki a saját tányérjába teszi. A levest viszont átszűröm minden esetben, (előtte kiveszem a halszeleteket) mert a kárász nagyon szálkás és pici gyerekek is vannak a családban. Fő az óvatosság:)

emese.som
emese.som / emese.som Thu, 2012-08-23 15:52

Szia, örülök, hogy tetszik a recept, és bátran látogass el egy halfőző fesztiválra, nem fogod megbánni, nagyon jó mulatság.
Ha megfőzöd ezt a változatot, sok sikert kívánok hozzá. Én hétvégén látogattam meg a szüleimet, és ezt kaptam. Nagyon finom volt.

793
ponty 3 kg
törpeharcsa 50 dkg
csuka 50 dkg
kárász 50 dkg
halászlékocka 4 db
paprikakrém 35 g
paradicsomlé 1 dl
fokhagyma 2 gerezd
vöröshagyma 40 dkg
fűszerpaprika 4 ek
hegyes erős paprika 4 db
0 ízlés szerint
víz 6 l