Nosalty Logó

Bajai halászlé Emese konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
emese.som
Bajai halászlé Emese konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 793 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 3966 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 33 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    104.8 g

Zsír

  • Összesen
    33.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    356 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3843.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    283 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    193 mg
  • Foszfor
    2127 mg
  • Nátrium
    1155 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    1762.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    4218 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    112 micro
  • Kolin:
    387 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    33 micro
  • β-karotin
    957 micro
  • β-crypt
    198 micro
  • Likopin
    1807 micro
  • Lut-zea
    621 micro
Összesen 793 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    524 g

Zsír

  • Összesen
    166.1 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    1778 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    19217 g
  • Cink
    38 mg
  • Szelén
    348 mg
  • Kálcium
    1417 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    964 mg
  • Foszfor
    10635 mg
  • Nátrium
    5775 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.6 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    8814.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    699 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    53 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    290 mg
  • D vitamin:
    21090 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    57 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    559 micro
  • Kolin:
    1937 mg
  • Retinol - A vitamin:
    252 micro
  • α-karotin
    164 micro
  • β-karotin
    4786 micro
  • β-crypt
    990 micro
  • Likopin
    9037 micro
  • Lut-zea
    3106 micro
Összesen 3966 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    169.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    186 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    80 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 33 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A halat megtisztítjuk, kívülről megmossuk (utána már nem szabad mosni). Majd felbontjuk, a belsőséget kiszedjük – ikrát-tejet, úszóhólyagot félretesszük, a többi mehet a szemétbe. A halat a gerinc mentén sűrűn beirdaljuk, és kb. 4-5 cm-es szeletekre felvágjuk a fejétől a farkáig. A fejből a keserűfogat és a kopoltyú mögötti szilványát kiszedjük, és hosszában kettévágjuk. (Ezeket a halas is megcsinálja, ha megkérjük)
  2. Az összes halat alaposan lesózzuk, és 2-3 órára hűtőbe tesszük. A hagymát és a fokhagymát apró kockára felvágjuk.
  3. A bográcsba beletesszük a hagymát, fokhagymát, a halászlékockát, a halfejeket, a farkát és az összes kárászt, majd felöntjük a 6 liter vízzel. Feltesszük a tűzre, és erős lángon kezdjük főzni.
  4. Mikor felforrt, a habját kanállal lesimogatjuk, s amikor 4-5 perc alatt elfőtt a hab, beletesszük az őrölt paprikát és a pirosaranyat. 20 percig folyamatosan erősen forraljuk, majd beletesszük a paradicsomlevet, erős paprikát. Az erős paprikát nem kell belenyomni, egészben legyen benne, különben nagyon erős lesz a leves. Persze ha valaki szereti a csípőset, egyet-kettőt bele is darabolhat.
  5. További 10 perc forralás után beletesszük a többi halszeletet, és még 10 percig forraljuk. Majd ezek után tesszük bele a belsőségeket (ikrát, tejet- ha van), amiket csak utolsó pillanatban sózunk.
  6. Még 10 percig forraljuk. Ha szükséges, adunk még hozzá sót, de ha a halszeleteket alaposan sóztuk, akkor a levesbe már nem kell tenni. Ha jól sikerült a lé, akkor világos piros lett, krémes állagú.
  7. Tálaláskor le kell szűrni. Én szeretem a hagymát is, így én magamnak nem szűröm le.
  8. Bajai halászlétésztával (ennek híján gyufatésztával) tálaljuk. A halszeleteket külön a leves után fogyasztjuk, de lehet együtt is enni.
  9. A maradékból lehet készíteni másnap reggelre isteni finom kocsonyát. (A Tüskevárból Matula bácsi ihlette a halkocsonya receptjét.) Ehhez teszünk egy lapos jénai tálba egy-két szelet halat, majd a léből merünk rá. Ha a halászlé jól sikerült, a hűtőben reggelre kocsonyás lesz. Fokhagymás pirítóssal mennyei.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 32
  • Össznézettség: 76688
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 23.

Ajánló

A halászlé csak akkor lesz igazi, ha tényleg beletesszük ezt a mennyiségű halat, mert egy kg halból nem lehet igazán jó halászlét főzni. Fontos, hogy a halászlé főzés közben végig erősen forrjon. Természetesen el lehet készíteni a tűzhelyen is lábasban, úgy is finom, de az igazi a bográcsos változat. Apukám szerint ez az adag 5 főre elég, szerintem többen is jóllakhatnak vele. Mi nagyétkűek vagyunk, ha halászléről van szó.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

emese.som 4 recept

Baján országszerte híres a halászlé. A családom minden tagja kivétel nélkül imádja. Természetesen csak a férfiak készítik el (bár egyszer már én is megfőztem, és nagyon finom lett), így a mi családunkban apukám a halászlé szakács. Én felnőtt koromig nem is ettem másfajta halászlét, mint a bajai, amit csak hallevesnek szoktak csúfolni. Nekem ízlik a passzírozott is, de a hazainak nincs párja. Ha valaki szívesen kipróbálná a méltán híres bajai halászlét, hát íme apu receptje, melyet 40 év alatt tökéletesített.

Hozzászólások

Gabys

Szió, Apukád a tökélyre fejlesztette a halászlét:) Nagy halászlé rajongó vagyok, sose tudtam eldönteni melyik a jobb a Sugó partján lév? csárdában csinálják jobban vagy Szegeden egy Tisza parti csárdában:) Évek óta tervezem, hogy a bajai halászléf?z? napra el kéne menni...talán egyszer mert Baja szép kisváros, na és a Sugó part...:) A receptedben annyi hibát találtam csak, hogy a hal bels?ség: ikra, tej, máj. És az úszóhólyag is a kukába való a bélrendszerrel és epével együtt. Csíp?s paprikát én nem f?z?k bele, mindenki a saját tányérjába teszi. A levest viszont átsz?röm minden esetben, (el?tte kiveszem a halszeleteket) mert a kárász nagyon szálkás és pici gyerekek is vannak a családban. F? az óvatosság:)

emese.som

Szia, örülök, hogy tetszik a recept, és bátran látogass el egy half?z? fesztiválra, nem fogod megbánni, nagyon jó mulatság. Ha megf?zöd ezt a változatot, sok sikert kívánok hozzá. Én hétvégén látogattam meg a szüleimet, és ezt kaptam. Nagyon finom volt.

Mátayné Zsuzsa

Kedves Emese ! Látva a képet,nagyokat nyelek,mert imádom a halászlevet,különösen a bajait.Rokonaink élnek Baján, férjem ott tanulta meg a halászléf?zés tudományát,mert ahogy írod ezt a férfiak dolga.Nálunk legalábbis.Mi is így készítjük,ahogy a Te családod és mennyei finom.A tésztát én gyúrom hozzá,mert enélkül nem halászlé a bajai .Ugye ? Szombaton f?ztünk,de már újra enném. Erre ihletet, a feltett recepted adta. Minden jót kívánok! Üdvözlettel: Zsuzsa

emese.som

Kedves Zsuzsa! Örülök, hogy tetszik a recept. Én is simán meg tudnám enni most is. :) Régebben mi is magunk gyúrtuk a tésztát, de egy ideje már a bajai halászlétésztát vesszük, amit ott készítenek Baján, és nagyon finom hozzá. Sok sikert a következ? f?zéshez. Kívánok én is minden jót! Emese

Törölt felhasználó

Biztos finom!! De halászlébe se csuka, se halászlékocka /brrrr!!/, se pirosarany!

Törölt felhasználó

És a paradicsomlé minek?? Nézzed meg a Tüskevárat, Matula bácsi nem így csinálja.

Törölt felhasználó

Na de pityúúú A Matula bácsi nincs is fent a NoSaltyin. Ergo nem tud f?zni!!!

emese.som

Mi viszont igen, és nekünk ízlik.

Zoli

Kedves "Halászlé rajongók"! A halászlé is az az étel, amir?l a legtöbbünknek van véleménye. Természetesen mindenki a hazai pályás megszokott ízeket kedveli. Mi nagyk?rösiek nem vízpart mellett élünk. A legközelebbi Tisza is harminc kilométerre van t?lünk, ezért megszokás nem alakított az ízvilágunkon. Így mindkét, itt felsorolt változatot szoktam f?zni. Jobban a szegedit szeretem, de az nagyon macerás és munkaigényes. A bajai sokkal egyszer?bb, ezért id?hiány esetén ezt szoktam f?zni. Az viszont igaz, hogy egyik változatba sem teszek halászlé kockát ( ami ki tudja, hogy mib?l van). A zsíron megpirított, finomra vágott hagyma mindig megfelel? kiindulás. Matula bácsi f?z? tudományáról nem tudok véleményt alkotni, de az író, Fekete István természetjáró ember lévén, vad és hal ételek f?zésén sokszor részt vett. A regényben leírt egy harmadik változatot, a balatoni halászlét fedi. Hogy jutottam el idáig? Jó, bográcsozó id? lévén a hétvégén halászlét szeretnék f?zni és egy újabb változatot kerestem. Most, hogy a gasztronómiai fejtegetésemmel végeztem, döntöttem. A balatonit fogom megf?zni. Mindenkinek jó sütés - f?zést és bográcsozást kívánok: Zoli

stuncsi

El?ször fogok halászlevet f?zni. Eddig óckodtam t?le. Bajait meg életemben nem ettem. Ez lesz a karacsonyi kihívásom! Egy apró észrevétel: a tésztát nem látom a hozzávalók között. Még jó, hogy rémlett a listám összeírásakor.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

19 egészséges húsmentes fogás, ami a szivárvány minden színében pompázik

A természetben mindenütt megtalálható a sokszínűség: szerves része életünknek, körülvesz és meghatároz bennünket. Minél több színt hozunk be az étrendünkbe, a szervezetünk is annál boldogabb lesz. Ezt vallja Sharon Palmer, híres dietetikus és könyvszerző is, aki munkásságával a sokszínű növényi alapanyagok fogyasztását népszerűsíti. Üzenete ihlette ezt az összeállításunkat, fogadjátok sok szeretettel a Nosalty legszínesebb ételeit!

Nosalty

További cikkek