Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lúdláb alagút

Lúdláb alagút
Lúdláb alagút
50 perc / előkészület: 40 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A férjem születésnapjára készítettem el a klasszikusnak számító lúdláb torta alagút változatát. A tavalyi szülinapi tortája Feketeerdő-alagút volt, mivel kedvencei a meggyes sütik/torták.

Elkészítési fázisfotókat itt találtok.

hozzávalók / 6 adag

A piskótához (12 szelet)

A krémhez és a töltelékhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krémhez a csokoládét felaprózzuk, a tejszínt felforrósítjuk a cukorral és a vaníliás cukorral, majd beledobjuk a csokoládét, és mérsékelt tűzön addig forrósítjuk, amíg a csokoládé teljesen el nem olvad. Kihűtjük, lefedjük, és 12 órára betesszük a hűtőbe. Ezzel a felmelegítéssel és lehűtéssel azt érjük el, hogy a hab sokkal tartósabb és keményebb lesz.
  2. A felsorolt hozzávalókból kakaós piskótalapot sütünk: Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
  3. Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel (vagy egyszerűen 10 dkg finomlisztet használunk, de keményítővel könnyebb lesz a tészta!). A tojássárgákat habosra keverjük 5 dkg cukorral. Egy másik tálban citromlé hozzáadásával (1 kk) felverjük a tojásfehérjéket, apránként hozzáadjuk a maradék 5 dkg cukrot, és kemény, fényes habbá verjük.
  4. A hab 1/3-át lazán, lyukas fakanállal beledolgozzuk a tojáskrémbe. A maradékot a tetejére halmozzuk, rászitáljuk az étkezési keményítővel összekevert lisztet, és az egészet óvatosan, laza mozdulatokkal, felülről lefelé, hogy minél több levegő kerüljön bele, összedolgozzuk, de nem kevergetjük! A masszát a tepsibe öntjük, és a forró sütőben 8-10 percig sütjük.
  5. Közben meghintünk porcukorral egy a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát, a cukor ugyanis majd megolvad a tészta melegétől, és megakadályozza, hogy a tészta a konyharuhára ragadjon.
  6. A sütőből kivett piskótalapot egyetlen határozott mozdulattal tepsistül a konyharuhára borítjuk, azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt, és betakarjuk egy másik, nedves, jól kicsavart konyharuhával (mert különben gyorsan kiszárad a tészta és törékeny lesz!), hagyjuk kihűlni.
  7. A tésztából vágjunk le kb. 11×30 cm-es darabot (a maradékot használjuk el egyéb célra vagy csak egyszerűen majszoljuk el).
  8. A csokoládés tejszínt habüstbe tesszük, és elektromos habverővel, közepes fordulatszámon félkemény habbá verjük. A zselatint szelíd tűzön éppen csak felolvasztjuk, aztán hozzákeverünk 2 kis merőkanál habot, visszatesszük a tűzre, és olvadásig keverjük. Majd vékony sugárban, erőteljesen keverve a habhoz adjuk, és kemény habbá verjük (pár perc).
  9. Kibélelünk folpackkal egy 30 cm hosszú őzgerinc formát, és a hab 2/3-át beletesszük, megszórjuk a lecsöpögtetett meggyel (a díszítéshez tegyünk félre 10-12 szemet), majd tegyük rá a maradék habot. A rummal keverjünk el 2-3 ek meggylevet, és ezzel locsoljuk meg a piskótát, majd helyezzük rá a habra, ez lesz az alagút alapja kiborítás után.
  10. Legalább 6 órára tegyük hidegre.
  11. Díszítés előtt kb. 40 perccel vegyük ki a hűtőből az alagutat, borítsuk ki az őzgerinc formából, hántsuk le róla a folpackot. A bevonáshoz a tortabevonó étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk, elkeverjük 2-3 ek étolajjal, majd az alagútra öntjük, bevonjuk vele. Kicsit dermedni hagyjuk.
  12. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és csillagcsőrös habzsákkal habrózsákat nyomunk a csokival bevont alagútra, majd egy-egy meggyszemmel „megkoronázzuk”.
  13. Forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeleteljük fel.
  • sütési hőfok: 220°C
  • tepsi mérete: 20×30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 23 296
elküldve: 13
receptkönyvben: 404
elkészítve: 5/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
receptverseny: Haas Natural receptverseny
mikor: mindig, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

lúdláb torta őzgerinc formában, csokoládés-meggyes alagút, meggyes csokitorta

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marti48
Marti48 / marti48 Sun, 2013-06-23 17:40

Kedves Anita,

EZ vegre egy olyan fözött krem, amit mar nagyon regen kerestem, mert egyik kedvencem volt a Ludlab-torta. A sajtos korsarka tölteleke szinten jokat iger. Mindkettöt feltettem a receptkönyvembe.

Köszönet es üdvözlet!
Marti48

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Wed, 2013-06-26 23:20

Kedves Mart48!
Örülök, hogy ígéretesnek találtad a krémet, bízom benne, hogy nem is fog csalódást okozni.
A sajtos kosárkát nagyon szeretem, nem választottál rosszul szerintem :).
Köszönöm szépen a kedves szavakat!
További szép hetet kívánok!
Anita

Sziszó1113
Sziszó1113 Sun, 2012-11-18 16:27

Kedves Anita!
Hétvégére vendégeket vártam,párom szülinapja volt.Kb. 2 hete keresgéltem sütirecepteket,hogy legyen valami "új" is.(Egyébként rendkívül édesszájú a társaság...!) A párom nagy kedvence a lúdláb,de ilyen formában nem találkoztam még vele,és ez egyből elnyerte a tetszésemet.(Hát még a páromét.....!)
Mindenkinek nagyon ízlett,mondhatni ez volt a CSÚCS! Én mondjuk mindjárt dupla adagot készítettem,ismerve a sütifaló családomat:)
Köszi a receptet,és további szép napot!
Üdv:Szilvi

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Mon, 2012-11-19 12:56

Kedves Szilvi!
Nagyon örülök, hogy a rengeteg süteményrecept közül az enyémre esett a választásod! Külön öröm, hogy ilyen meglepetést tudtál szerezni a párodnak! Köszönöm szépen a visszajelzésed, gratula a sikerhez!
Szép hetet kívánok!
Anita

Corra
Corra Mon, 2012-11-05 19:57

Kedves Anita!

Ha nem szeretnék "piskótafelesleget", csak egy akkora csíkot, amekkora a sütihez kell, mennyivel csökkentsem a piskóta hozzávalóit?

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Thu, 2012-11-08 02:05

Kedves Cora!
Nem akarok nagyon rosszat mondani, amíg ki nem próbáltam, hogy mennyi tojásból jönne ki csak a csíknak megfelelő nagyságú piskóta, mivel az nagyon keskenyke. Én igazából nagyobb tepsiben sütöttem, mint amit itt megadtam, tehát ebben a méretben kevesebb és magasabb tészta lesz. Csak feltételezésem van, hogy esetleg fele mennyiségből kijöhet az a picike piskóta. A maradékot amúgy le lehet fagyaszatani is, és akár egy pohárkrémhez vagy somlóihoz fel lehet használni.
Még egy gondolat jutott eszembe ha esetleg mégsem akarsz maradékot, akkor nézd meg az előző receptemet, aminek az alapötletét felhasználva, piskótával kibélelheted az őzgerincformát, így a krém keretezve lesz tésztával: http://www.nosalty.hu/recept/feketeerdo-alagut-2
Remélem, hogy tudtam segíteni, ha esetleg még van kérdésed, nyugodtan tedd fel!
Üdv:
Anita

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Fri, 2012-11-02 01:42

Köszönöm szépen! Melyikben láttad? Pedig ezt egy lúdláb torta krémmel alakítottam át őzgerincesre, az előző évi feketeerdő-alagút mintájára.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-11-02 13:22

Kedves HossoAni!

Találat: Töltött burgonya bolognai módra :-D

Szerintem, nagyon guszta, laktató, finomság, nem túl pénztárcaigényes, és egy szóval: jöhet!!!! :-D
Köszönjük, rohamosan telnek az emlékezés napjai, és maga a gyerekek várt csodája, az őszi szünet,....de jól telik, viszont az eső miatt, ami tegnapelőtt és tegnap volt, tudtak tanulni is, utálattal, de muszáj ezt is beiktatni!!...:-o
Éva-Anyóca

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Mon, 2012-11-05 01:53

Az tényleg finom :-)! Én még nem láttam azt az újságot, de gondolom, hogy melyikben lehet benne.
Sajnos időközben már azt mondhatjuk, hogy eltelt a szünet, holnap már kezdünk is a suliban! Bár, az első nap nálunk rövid lesz, az iskolára is kiterjedő áramszünet miatt!
Húú, jó hosszú lesz ez a hét!
Üdv:
Anita

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-11-05 09:55

Kedves HossoAni!
Nem akartam leírni az újság címét..:-O
De az a reci annyira jó, hogy vasárnap este vacsira megcsináltam....mondhatom, lesz még, jön a fizu, meg a zsák burgonya, ilyen finomságot bármikor!!! :-D

Sajna vége van a szünetnek, és ebbe a ronda, őszi, esős időbe kellett menniük, kicsit megáztak, de nem vészes, szerencsére, ......utálat vizes göncben végig ülni a tanítási napot..:-(((((

Elég izgalmas amúgy a hetünk, szombaton ( nov.10-én), a fiunk szalagavató bálja lesz, múlt héten mentünk az öltönyért, vettünk cipőt is, még egy -két kiegészítő kell, és kész, nem azért mondom, mert az én fiam, de marha csinos, és a többi fiú is az lesz, elegánsak, boldog és büszke is vagyok!! :-D
Aztán alig örülhetünk a téli szünetnek és a Karácsonynak, izgulás, mert a lányunk felvételizik januárban a gimibe..:-O
Februárban a fiunk megy továbbtanulási felvételivel, szóval forr a levegő, nincs megállás...:-o
Április vége a fiunk ballag, aztán május első napjai már érettségizik is...jaj, nem tudom, ki izgul jobban.:-o
Az év vége sem lesz sokkal kevésbé nyugisabb, mert június közepén a lányunk ballag a nyolcadikból, és reméljük, a kívánt eredménnyel, azaz azzal,. hogy addigra már tudjuk, hogy a jó helyre vették fel. :-O
Megígértem nekik, hogy ennyi sok munka után, lesz két hét vízpart melletti nyaralás, pihenés, kikapcsolódás, meg fogják érdemelni! :-D :-D

Hosszú a hét, bár a mi sulink, azaz mindkettő, úgy néz ki, nem lesz suli szombaton, ez egyházi suli..másképp vannak a "ledolgozások". :-O
A férjem az dolgozni fog szombaton is, mivel az egy nagy cég, az Electrolux.
Ott nincs pihenés...:-(
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-11-01 23:24

mesés, kérek szépen egy szelettel, ha van még,.....ezt meg kell alkotni, kihagyhatatlan alagút!!! :-O
Éva-Anyóca

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Fri, 2012-11-02 01:44

Köszönöm szépen ismét! Nincs már sajnos, tavasszal készült :-(! Nagyon ízlett a vendégeknek is, meg a férjemnek is.
Kellemes pihenést kívánok a hosszú hétvége hátralévő napjaira!
Anita

999
finomliszt 8 dkg
étkezési keményítő 2 dkg
tojás 4 db
porcukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
cukrozatlan kakaópor 2 dkg
porcukor 2 ek
étcsokoládé 20 dkg
habtejszín 5 dl
cukor 5 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
meggybefőtt 40 dkg
zselatin 10 g
rum 2 ek
meggylé 30 ml
habtejszín 1 dl
habfixáló 1 csomag
tortabevonó 20 dkg
napraforgó olaj 3 ek