Nosalty Logó

Ludaskása

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Ludaskása
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 650 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3911 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 129 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    19.4 g

Zsír

  • Összesen
    34.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    770.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    396 mg
  • Nátrium
    165 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.7 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    285.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    864 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    198 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    3512 micro
  • β-karotin
    8469 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    879 micro
Összesen 650 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    116.3 g

Zsír

  • Összesen
    206.5 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    109 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    408 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4621.7 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    131 mg
  • Kálcium
    604 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    461 mg
  • Foszfor
    2377 mg
  • Nátrium
    989 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    400.4 g
  • Cukor
    72 mg
  • Élelmi rost
    63 mg

VÍZ

  • Összesen
    1713.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5187 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    226 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    292 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    45 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1185 micro
  • Kolin:
    150 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    21074 micro
  • β-karotin
    50817 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    6 micro
  • Lut-zea
    5275 micro
Összesen 3911 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    153.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    172 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    699 micro
  • β-karotin
    1685 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    175 micro
Összesen 129 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A libaaprólékot megtisztítjuk, hideg vízben, lassú tűzön feltesszük főzni. Megvárjuk, míg felforr, leszedjük a habját.
  2. Beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a borsot és sózzuk.
  3. Ha a hús félig, vagy még jobban megpuhul, beletesszük a megpucolt sárga és fehérrépát, és a zellert.
  4. Az utolsó negyed órában beletesszük a gombát és a zöldborsót.
  5. Ha a leves kész, kivesszük a húst, a levest pedig leszűrjük.
  6. A húst lefejtjük a csontokról, kockákra vágjuk a zúzával és a szívvel együtt.
  7. A répát, zellert, fehérrépát szintén kockázzuk.
  8. A megtisztított rizst a libazsíron opálosra pirítjuk, majd felöntjük háromszoros mennyiségű húslevessel. Nagyon kis lángon főzzük félpuhára, majd hozzákeverjük a felkockázott libahúst a zöldségeket, és az apróra vágott petrezselymet.
  9. Lefedve, óvatosan rázogatva készre pároljuk.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 33
  • 7 napos nézettség: 319
  • Össznézettség: 298980
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 18.

Ajánló

Legjobb, ha a Máron-napi libalevessel együtt készítjük - kettőt egy csapásra. És természetesen újbor

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Soha nem szerettem a ludaskását. Nem is nagyon szerethettem, anyukám soha sem csinált, távoli rokonoknál kóstolva meg...nem tett rám mély benyomást, na. Ha meg a Márton-napi össznépi libalegelést étteremben üljük meg, mindig meg tudtam ideologizálni, miért nem azt választottam. Most őszintén, ki az, aki rizseshúst választ egy jó roppanós libasült helyett?! Na de elhatároztam, idén novemberben (vagyis most már tavaly) mindenképp nekiállok. Aztán magvas teendőkre hivatkozva megint nem lett belőle semmi, csak egy jó kis libasült. Múlt héten azonban megláttam a hentesnél a libaaprólékot, és gondoltam, ez most a jel. Ki lehet próbálni, nem nyom a stressz, nem túrtam ki vele a kedvenc libasültemet. Úgyhogy, ha nem is Márton-napra, de Vincére csak elkészült...jövőre meg benevezek egy egész madárra, és sült is lesz, meg kása is. :-)

Hozzászólások

P.

Én nagyon imádom. Bár lenne itt normális libaaprólék. Ezeknél a fritzeknél, f?leg itt, esélytelen. No, majd otthon. Jó, hogy eszembe jutattad. Legközelebb nekugrasztom édesmamát, mire hazamegyek. :-p

Dacota

Jaja, emlékszem a beszerzési nehézségekre. Biztos csak egy egész liba elkapásával lehetne elintézni, de hát azt én sem tudnám megcsinálni. Az édesmamás verzió azért jobb. :D Puszi!

mislenbaba

Érdekes, hogy én gyerekkoromban nem nagyon szerettem, most meg igazi különlegességként szoktuk enni. Nálunk is leves is volt és ludaskása is. Örülök,hogy ilyen étel is van itt. A ludaskását az anyámmal f?zettem meg én is, ? valamiért finomabban készíti. Még jó hogy itt lakik az udvarban : )

Dacota

Kedves Mislenbaba! Szerintem ez tipikusan olyan étel, amit a gyerekek nem nagyon szeretnek. És úgy látszik, a mai nap tanulsága, hogy a ludaskása f?zése az egyel felettünk lév? generációra marad. :) Szép napot! Üdvözlettel: Nóra

mislenbaba

Igen. Egyébként mindent megf?zök, a férjem is és a gyerekek is megeszik. De. Ezt, meg mégy egy ilyen különleges húsos ételt, csak az anyám tudja JÓL elkészíteni. Mindent ugyan úgy csinálok, de nekem nem olyan az íze. Érdekes, hogy sok minden mást meg inkább ?k szeretnek nálam enni. Ezek a fiatalosabb, divatosabb ételek mint pl. a kínai illatos, húsgolyó, sütemények.......Az öcsém szokta szekálni, hogy olyat f?zzön min amiket én szoktam. De az meg neki nem megy : ). Mint mondtam, itt lakunk egymás szájában, úgyhogy bármikor jöhet a kisöcsém (most lesz 22) .Puszi. ICU

Dacota

Kedves Icu! Pár év f?zés után már sok nagyon bonyolultnak t?n? dologgal megküzdöttem, s?t már egy középnehéz sushit is meg tudok tekerni. Olyan palacsintát sütni, mint a nagymamám? Meg olyan pihe-puha pogácsát? Még soha nem ment, pedig mindent ugyanúgy csinálok. Lehet, hogy van valahol egy titkos nagymama gén, ami csak kés?bb aktiválódik...Meglátom! :D Puszi: Nóra

mislenbaba

Hát igen. Kár, hogy már nincsenek velünk . Hogy szerettem a mamámmal f?zni kis szaros koromban. Olyan krumplis tésztát f?ztünk.... .

Törölt felhasználó

Kedves Dacota! Ez bizony egy jó kaja!nagyon szeretem,de Mi is ritkán készítjük el,s?t nálunk legtöbbször kacsából van, és rucás kásának hívjuk:) Liba-kacsa,mind finom! Köszönjük a receptet!Nagyon jó a story:) Üdv..Zsuzsi

Dacota

Kedves Zsuzsi! Köszönöm, örülök, hogy tetszik. Nekem meg az a rucás kása elnevezés tetszik nagyon! :) Még sosem hallottam, de biztos, hogy ha egy ludaskása meg egy rucás kása közül kéne választanom, az utóbbit választanám. pedig valószín? ugyanolyan az ízük, de mégis...olyan jól hangzik :) Üdvözlettel Nóra

Törölt felhasználó

Nóra,örülök hogy tetszik az elnevezés, Hajdú Biharból származom,ott ez megy:) Üdv..zsuzsi

V.Zsóka

Múlt héten találtam rá a receptedre és a gyerekkori ízt éreztem a számban. Talán 30 éve is van, hogy utoljára ludaskását ettem. Tehát irány a piac pénteken, és most ott gyöngyözik szépen a t?zhelyen. Csak remélni tudom, hogy legalább megközelíti boldogult édesanyám f?ztjének ízét.

V.Zsóka

Valami elképeszt?en finom lett! Nekem az ?rölt bors hiányzott róla, de azzal már olyan lett, mintha anyu f?zte volna! Köszönöm a receptet!

Dacota

Kedves Zsóka! Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett! További szép hétvégét! Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

Bizonyára van abban valami, hogy amit más tesz eléd, mindig más az íze,hiába ugyanúgy készíted el te is! Én is keresem még mindig az Édesanyám f?ztjének az ízét, pedig férjem és nagy fiam és barátaim szerint is nagyon jól f?zök!Nem nagyképüség...félre ne értsétek,de tény amit eléd tesznek mindig finomabb...nekem is!

Törölt felhasználó

Tegnap ez volt az ebéd, csak sajnos nem kaptam liba aprólékot, így kacsa szárnyt?b?l lett elkészítve. Tehát "rucás kása":) lett bel?le. Így is nagyon finom lett, de még mindig nem olyan mint Anyukámé:( Köszönöm a receptet! További szép napot!

Törölt felhasználó

Meger?sítésnek kerestem ludaskása receptet. Libalevest szoktam f?zni, a maradékból lesz a ludaskása. Megkaptam a meger?sítést. Tündériek a hozzászólások, beállok a sorba: a Mamám mindig azt mondta, hogy senki nem tud olyan finomat f?zni mint a Nagymamák, mert ?k kakastejjel f?znek. Igazolódott, mert ? is lett Nagymama, és már én is az lettem. És a mi f?ztjeink páratlanok a világon - szerintem, a férjem, a gyerekeim és az unokáim szerint is. A menyeim próbálkoznak, de ki kell hogy várják, amíg Nagymamák lesznek. És így tovább..... Ha egy év után valaki véletlenül idetéved, boldog Karácsonyt és Új évet kívánok.

dadimami

Kedves Noecska! Két év után tévedtem ide, és ismét közeleg a Karácsonyt, jó sütés, f?zést és boldog Karácsonyt, valamint Új évet kívánok, remélem eljut hozzád a jókívánságom üdv: Margó, aki szintén nagymama

antalos

Kedves Dacota! Nekem ez a 200 perc t?nik fel. Hasonlóan készítettem már én is többször, de nem tartott 3 és fél óráig. Nálam kb. fél óra a hús f?zése, plusz félóra a zöldséggel együtt. Kb 20 perc a rizs puhulása. Ez így összesen 80 perc. Tovább kellene f?znöm a húst? Vagy mit csinálok rosszul?

Dacota

Szia antalos, Én nagyon kis lángon gyöngyöztetem a húslevest, ezért tart ilyen sokáig :)

einzweidrei

1) köszönöm a receptet:) 2) mijazakakastej? 3) nálam libamellb?l készül, mer' ki nem állhatom a libamellet, ha médiumra sütik, véres (boáááá), ha megsütik rendesen, száraz, szóval.. els? osztályú ludaskása lesz bel?le jó apróra vagdalva. Nem el?ször csinálom, sokadjára (és mellb?l, mert a liba többit viszont részét viszont szeretem a'la natúr megenni levesben, sültb?l), csak ugye, egy évben vagy kétszer, ha csinálom, és elfelejtem a receptet. Így kerültem ide...

Marika nagyi

Nagyon jó, hogy most akadtam rá, mert az unokám Márton és neki minden névnapján libahúst kell készíteni. Ludaskását még nem csináltam neki, így most ez lesz a meglepi ebédje. A nagyi f?ztje mindig jobb az unokáknak. A fiaim mikor kicsik voltak a szomszédban lakott egy id?s nagymama, és minden alkalommal adott nekik valamit, ha átmentek hozzá. A lényeg az, mindig jobb volt mint amit én f?ztem. Most a menyem van így . Egyszer a menyem áthozott nekünk egy tányér almás lepényt. A gyerekek jöttek át és ettek bel?le, megállapították, hogy jobb mint amit az anyu sütött. Bocs a hosszú eszmefuttatásért. Ez a nagymamák titka. Üdv: Marika mama.

Törölt felhasználó

Kedves Marika mama! Hozzászólása megmelengette a szívemet! Feltörtek a régi emlékek, a vasárnapi családi ebéd ízei, amit mindig a nagymamámnál töltöttünk el.. Hiányzik..! Mindenesetre jó visszaemlékezni a boldog gyermekkori évekre! Köszönöm hogy visszarepített! :) Kívánok további jó f?z?cskézést és rengeteg boldog családi pillanatot Marika nagyi asztala fölött! :)

memilia

Szia Nóra, ma mi mást készíthettem volna, mint ezt a kását. Liba szárnyat használtam hozzá, és rizs helyett (hogy autentikusabb legyen) korábban beszerzett kölessel készítettem. Mivel a mosogatás nem a kedvencem és f?z?tasakos kölesem volt, a levesben f?ztem meg azt is. Finom lett. Üdv Emi

Dacota

A köles nagyon jól hangzik. :) Amúgy fogalmam nincs róla, mivel készítették eredetileg, de a köles elég jó tippnek hangzik :) Örülök, hogy ízlett :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek