Ludaskása

- 5% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
133g libaaprólék277 kcal
-
113g sárgarépa41 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
17g zeller6 kcal
-
25g gomba5 kcal
-
25g zöldborsó20 kcal
-
17g zeller6 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
8g libazsír75 kcal
-
42g rizs149 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
3g fokhagyma3 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
800g libaaprólék1662 kcal
-
680g sárgarépa248 kcal
-
540g fehérrépa344 kcal
-
100g zeller36 kcal
-
150g gomba32 kcal
-
150g zöldborsó122 kcal
-
100g zeller36 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
50g libazsír450 kcal
-
250g rizs895 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
26.5g libaaprólék55 kcal
-
22.6g sárgarépa8 kcal
-
17.9g fehérrépa11 kcal
-
3.3g zeller1 kcal
-
5g gomba1 kcal
-
5g zöldborsó4 kcal
-
3.3g zeller1 kcal
-
6g vöröshagyma2 kcal
-
1.7g libazsír15 kcal
-
8.3g rizs30 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 19.4 g
Zsír
-
Összesen 34.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 770.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 101 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 396 mg
-
Nátrium 165 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.7 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 285.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 864 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 198 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 3512 micro
-
β-karotin 8469 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 879 micro
- 5% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 116.3 g
Zsír
-
Összesen 206.5 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 109 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 408 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4621.7 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 131 mg
-
Kálcium 604 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 461 mg
-
Foszfor 2377 mg
-
Nátrium 989 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 400.4 g
-
Cukor 72 mg
-
Élelmi rost 63 mg
VÍZ
-
Összesen 1713.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5187 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 226 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 292 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 45 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1185 micro
-
Kolin: 150 mg
-
Retinol - A vitamin: 76 micro
-
α-karotin 21074 micro
-
β-karotin 50817 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 6 micro
-
Lut-zea 5275 micro
- 5% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 153.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 56.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 172 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 699 micro
-
β-karotin 1685 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 175 micro
Hozzávalók
-
80 dkg libaaprólék
-
4 nagy db sárgarépa
-
3 nagy db fehérrépa
-
10 dkg zeller
-
15 dkg gomba
-
10 dkg zeller
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
5 dkg libazsír
-
25 dkg rizs
-
petrezselyem ízlés szerint
-
5 gerezd fokhagyma
-
8 szem bors
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A libaaprólékot megtisztítjuk, hideg vízben, lassú tűzön feltesszük főzni. Megvárjuk, míg felforr, leszedjük a habját.
- Beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a borsot és sózzuk.
- Ha a hús félig, vagy még jobban megpuhul, beletesszük a megpucolt sárga és fehérrépát, és a zellert.
- Az utolsó negyed órában beletesszük a gombát és a zöldborsót.
- Ha a leves kész, kivesszük a húst, a levest pedig leszűrjük.
- A húst lefejtjük a csontokról, kockákra vágjuk a zúzával és a szívvel együtt.
- A répát, zellert, fehérrépát szintén kockázzuk.
- A megtisztított rizst a libazsíron opálosra pirítjuk, majd felöntjük háromszoros mennyiségű húslevessel. Nagyon kis lángon főzzük félpuhára, majd hozzákeverjük a felkockázott libahúst a zöldségeket, és az apróra vágott petrezselymet.
- Lefedve, óvatosan rázogatva készre pároljuk.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 1079
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 139
- Össznézettség: 337627
- Feltöltés dátuma: 2011. január 18.
Ajánló
Legjobb, ha a Máron-napi libalevessel együtt készítjük - kettőt egy csapásra. És természetesen újbor
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- szezon:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Soha nem szerettem a ludaskását. Nem is nagyon szerethettem, anyukám soha sem csinált, távoli rokonoknál kóstolva meg...nem tett rám mély benyomást, na. Ha meg a Márton-napi össznépi libalegelést étteremben üljük meg, mindig meg tudtam ideologizálni, miért nem azt választottam. Most őszintén, ki az, aki rizseshúst választ egy jó roppanós libasült helyett?! Na de elhatároztam, idén novemberben (vagyis most már tavaly) mindenképp nekiállok. Aztán magvas teendőkre hivatkozva megint nem lett belőle semmi, csak egy jó kis libasült. Múlt héten azonban megláttam a hentesnél a libaaprólékot, és gondoltam, ez most a jel. Ki lehet próbálni, nem nyom a stressz, nem túrtam ki vele a kedvenc libasültemet. Úgyhogy, ha nem is Márton-napra, de Vincére csak elkészült...jövőre meg benevezek egy egész madárra, és sült is lesz, meg kása is. :-)
Hozzászólások (16)
Én nagyon imádom. Bár lenne itt normális libaaprólék. Ezeknél a fritzeknél, f?leg itt, esélytelen. No, majd otthon. Jó, hogy eszembe jutattad. Legközelebb nekugrasztom édesmamát, mire hazamegyek. :-p
Jaja, emlékszem a beszerzési nehézségekre. Biztos csak egy egész liba elkapásával lehetne elintézni, de hát azt én sem tudnám megcsinálni. Az édesmamás verzió azért jobb. :D Puszi!
Érdekes, hogy én gyerekkoromban nem nagyon szerettem, most meg igazi különlegességként szoktuk enni. Nálunk is leves is volt és ludaskása is. Örülök,hogy ilyen étel is van itt. A ludaskását az anyámmal f?zettem meg én is, ? valamiért finomabban készíti. Még jó hogy itt lakik az udvarban : )
Kedves Mislenbaba! Szerintem ez tipikusan olyan étel, amit a gyerekek nem nagyon szeretnek. És úgy látszik, a mai nap tanulsága, hogy a ludaskása f?zése az egyel felettünk lév? generációra marad. :) Szép napot! Üdvözlettel: Nóra
Igen. Egyébként mindent megf?zök, a férjem is és a gyerekek is megeszik. De. Ezt, meg mégy egy ilyen különleges húsos ételt, csak az anyám tudja JÓL elkészíteni. Mindent ugyan úgy csinálok, de nekem nem olyan az íze. Érdekes, hogy sok minden mást meg inkább ?k szeretnek nálam enni. Ezek a fiatalosabb, divatosabb ételek mint pl. a kínai illatos, húsgolyó, sütemények.......Az öcsém szokta szekálni, hogy olyat f?zzön min amiket én szoktam. De az meg neki nem megy : ). Mint mondtam, itt lakunk egymás szájában, úgyhogy bármikor jöhet a kisöcsém (most lesz 22) .Puszi. ICU
Kedves Icu! Pár év f?zés után már sok nagyon bonyolultnak t?n? dologgal megküzdöttem, s?t már egy középnehéz sushit is meg tudok tekerni. Olyan palacsintát sütni, mint a nagymamám? Meg olyan pihe-puha pogácsát? Még soha nem ment, pedig mindent ugyanúgy csinálok. Lehet, hogy van valahol egy titkos nagymama gén, ami csak kés?bb aktiválódik...Meglátom! :D Puszi: Nóra
Hát igen. Kár, hogy már nincsenek velünk . Hogy szerettem a mamámmal f?zni kis szaros koromban. Olyan krumplis tésztát f?ztünk.... .
Kedves Dacota! Ez bizony egy jó kaja!nagyon szeretem,de Mi is ritkán készítjük el,s?t nálunk legtöbbször kacsából van, és rucás kásának hívjuk:) Liba-kacsa,mind finom! Köszönjük a receptet!Nagyon jó a story:) Üdv..Zsuzsi
Kedves Zsuzsi! Köszönöm, örülök, hogy tetszik. Nekem meg az a rucás kása elnevezés tetszik nagyon! :) Még sosem hallottam, de biztos, hogy ha egy ludaskása meg egy rucás kása közül kéne választanom, az utóbbit választanám. pedig valószín? ugyanolyan az ízük, de mégis...olyan jól hangzik :) Üdvözlettel Nóra
Nóra,örülök hogy tetszik az elnevezés, Hajdú Biharból származom,ott ez megy:) Üdv..zsuzsi
Múlt héten találtam rá a receptedre és a gyerekkori ízt éreztem a számban. Talán 30 éve is van, hogy utoljára ludaskását ettem. Tehát irány a piac pénteken, és most ott gyöngyözik szépen a t?zhelyen. Csak remélni tudom, hogy legalább megközelíti boldogult édesanyám f?ztjének ízét.
Valami elképeszt?en finom lett! Nekem az ?rölt bors hiányzott róla, de azzal már olyan lett, mintha anyu f?zte volna! Köszönöm a receptet!
Kedves Zsóka! Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett! További szép hétvégét! Üdvözlettel: Nóra
Bizonyára van abban valami, hogy amit más tesz eléd, mindig más az íze,hiába ugyanúgy készíted el te is! Én is keresem még mindig az Édesanyám f?ztjének az ízét, pedig férjem és nagy fiam és barátaim szerint is nagyon jól f?zök!Nem nagyképüség...félre ne értsétek,de tény amit eléd tesznek mindig finomabb...nekem is!
Tegnap ez volt az ebéd, csak sajnos nem kaptam liba aprólékot, így kacsa szárnyt?b?l lett elkészítve. Tehát "rucás kása":) lett bel?le. Így is nagyon finom lett, de még mindig nem olyan mint Anyukámé:( Köszönöm a receptet! További szép napot!
Meger?sítésnek kerestem ludaskása receptet. Libalevest szoktam f?zni, a maradékból lesz a ludaskása. Megkaptam a meger?sítést. Tündériek a hozzászólások, beállok a sorba: a Mamám mindig azt mondta, hogy senki nem tud olyan finomat f?zni mint a Nagymamák, mert ?k kakastejjel f?znek. Igazolódott, mert ? is lett Nagymama, és már én is az lettem. És a mi f?ztjeink páratlanok a világon - szerintem, a férjem, a gyerekeim és az unokáim szerint is. A menyeim próbálkoznak, de ki kell hogy várják, amíg Nagymamák lesznek. És így tovább..... Ha egy év után valaki véletlenül idetéved, boldog Karácsonyt és Új évet kívánok.
Kedves Noecska! Két év után tévedtem ide, és ismét közeleg a Karácsonyt, jó sütés, f?zést és boldog Karácsonyt, valamint Új évet kívánok, remélem eljut hozzád a jókívánságom üdv: Margó, aki szintén nagymama
Kedves Dacota! Nekem ez a 200 perc t?nik fel. Hasonlóan készítettem már én is többször, de nem tartott 3 és fél óráig. Nálam kb. fél óra a hús f?zése, plusz félóra a zöldséggel együtt. Kb 20 perc a rizs puhulása. Ez így összesen 80 perc. Tovább kellene f?znöm a húst? Vagy mit csinálok rosszul?
Szia antalos, Én nagyon kis lángon gyöngyöztetem a húslevest, ezért tart ilyen sokáig :)
1) köszönöm a receptet:) 2) mijazakakastej? 3) nálam libamellb?l készül, mer' ki nem állhatom a libamellet, ha médiumra sütik, véres (boáááá), ha megsütik rendesen, száraz, szóval.. els? osztályú ludaskása lesz bel?le jó apróra vagdalva. Nem el?ször csinálom, sokadjára (és mellb?l, mert a liba többit viszont részét viszont szeretem a'la natúr megenni levesben, sültb?l), csak ugye, egy évben vagy kétszer, ha csinálom, és elfelejtem a receptet. Így kerültem ide...
Nagyon jó, hogy most akadtam rá, mert az unokám Márton és neki minden névnapján libahúst kell készíteni. Ludaskását még nem csináltam neki, így most ez lesz a meglepi ebédje. A nagyi f?ztje mindig jobb az unokáknak. A fiaim mikor kicsik voltak a szomszédban lakott egy id?s nagymama, és minden alkalommal adott nekik valamit, ha átmentek hozzá. A lényeg az, mindig jobb volt mint amit én f?ztem. Most a menyem van így . Egyszer a menyem áthozott nekünk egy tányér almás lepényt. A gyerekek jöttek át és ettek bel?le, megállapították, hogy jobb mint amit az anyu sütött. Bocs a hosszú eszmefuttatásért. Ez a nagymamák titka. Üdv: Marika mama.
Kedves Marika mama! Hozzászólása megmelengette a szívemet! Feltörtek a régi emlékek, a vasárnapi családi ebéd ízei, amit mindig a nagymamámnál töltöttünk el.. Hiányzik..! Mindenesetre jó visszaemlékezni a boldog gyermekkori évekre! Köszönöm hogy visszarepített! :) Kívánok további jó f?z?cskézést és rengeteg boldog családi pillanatot Marika nagyi asztala fölött! :)
Szia Nóra, ma mi mást készíthettem volna, mint ezt a kását. Liba szárnyat használtam hozzá, és rizs helyett (hogy autentikusabb legyen) korábban beszerzett kölessel készítettem. Mivel a mosogatás nem a kedvencem és f?z?tasakos kölesem volt, a levesben f?ztem meg azt is. Finom lett. Üdv Emi
A köles nagyon jól hangzik. :) Amúgy fogalmam nincs róla, mivel készítették eredetileg, de a köles elég jó tippnek hangzik :) Örülök, hogy ízlett :)