Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Liver masala

Liver masala
Liver masala
50 perc / előkészület: 25 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eid al-Adha egy olyan jelentős ünnep a muzulmán országokban -így Pakisztánban is- mint nálunk a karácsony. Ilyenkor a tehetősebbek kecskét, birkát, marhát vágnak, és a húsból adományoznak a szegényeknek. Idén október 16-ra esett ez az ünnep, és a férjem családja marhát vágott. Gyönyörű jószág volt, szép nagy barna szemekkel, úgyhogy -puszta szolidaritásból- még előző nap kijelentettem, hogy egy falatot nem fogok enni belőle. Az állatot levágták, a hentesek feldarabolták, a belsőséget a család megtartotta, a húst pedig kb másfél kg-os adagokban tálakban kiporcióztuk és járva az utcákat sógorommal szétosztottuk a szegényeknek. Ők ismerik a környékbelieket, tudják, hogy ki nem engedheti meg magának. Vannak olyanok akik egy évben egyszer, ezen az egy napon tudnak csak húst enni, ha valaki ad nekik. A gyerekek csoportokban, zacskókkal a kezükben jöttek utánunk, hogy csak egy maréknyi húst adjunk nekik. Be-bekopogtunk valahova, beadtunk egy tálat, majd megvártuk amíg kiadják az üres tálat. Ha elfogyott az összes akkor hazasétáltunk újra megtölteni azt a 12 tálat, majd ismét elindultunk, ezúttal kicsit messzebbre sétálva. 270 kg húst osztottunk szét. Mire ezzel végeztünk a sógornőm elkészítette a májat, amiből akkor ugyan nem ettem, de már itthon elkészítettem a páromnak is, és nagyon finom lett.

hozzávalók / 4 adag

A máj elkészítése

A masala elkészítése

Szólj hozzá!

elkészítés

A máj elkészítése

  1. A májat megtisztítjuk, majd kis darabokra vágjuk, és felöntjük tejjel. Kb. 30 percig állni hagyjuk, majd leöntjük róla a tejet, alaposan átmossuk, lecsöpögtetjük, majd hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a reszelt fokhagymát, a paprikát, olajat, majd ízlés szerint sózzuk. Alaposan összekeverjük.
  2. Egy serpenyőt felhevítünk (olaj nélkül), majd ha már forró, beleöntjük a fűszerezett májat. Közepes lángon pirítjuk kb. 5 percig. Kis levet fog ereszteni, addig pirítjuk, amíg ez a víz elpárolog, és a máj megpuhul. Kiszedjük egy tálra.

A masala elkészítése

  1. Ugyanabban a serpenyőben, amiben a májat pirítottuk, olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a garam masalat, pirítjuk egy picit, majd hozzáadjuk a felkockázott hagymát.
  2. Amikor a hagyma aranybarna színű, hozzáadjuk a reszelt gyömbért és reszelt fokhagymát, és tovább pirítjuk közepes lángon. Ekkor következnek a fűszerek, úgymint a só, kurkuma, paprika (csillipor), őrölt koriander.
  3. Felöntjük kb 1 dl vízzel, és fedő alatt főzzük kb. 10 percig. 10 perc elteltével egy közepesen sűrű masalat kell, hogy kapjunk. Átkeverjük, majd hozzáadjuk a májat és az apróra vágott friss koriandert, majd lefedve további 3-4 percig főzzük.
  4. Citromkarikával és chapatival tálaljuk.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 633
elküldve: 0
receptkönyvben: 15
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Mango

Mióta szakács: 2012.12.19.
23 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
konyha: pakisztáni
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

marhamáj, pakisztáni marhamáj, fűszeres marhamáj

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

540
marhamáj 0.6 kg
tej 3 dl
gyömbér 4 cm
fokhagyma 5 gerezd
fűszerpaprika 2 teáskanál
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 4 ek
napraforgó olaj 1 dl
garam masala 3 teáskanál
vöröshagyma 2 közepes db
0 ízlés szerint
gyömbér 4 cm
fokhagyma 5 gerezd
kurkuma 1 teáskanál
fűszerpaprika 2 teáskanál
koriander 2 teáskanál
víz 1 dl
koriander 0 ízlés szerint