r
Nosalty Logó

Libamáj à la Luzette

Harmathy Ildikó
Libamáj à la Luzette
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A töltelékhez

A tésztához

A mártáshoz

1192
Kalória
32.8g
Fehérje
68.9g
Szénhidrát
82.6g
Zsír
195.9g
Víz
479.9g
Koleszterin
3.4g
Élelmi rost
2g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A töltelékhez

A tésztához

A mártáshoz

Összesen 1192 kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A töltelékhez

A tésztához

A mártáshoz

Összesen 4761 kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A töltelékhez

A tésztához

A mártáshoz

Összesen 297 kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.8 g

Zsír

  • Összesen
    82.6 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    480 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    770.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    383 mg
  • Nátrium
    138 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    68.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    195.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7100 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    41 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    185 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    629 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7051 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    580 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    700 micro
Összesen 1192 kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    131.4 g

Zsír

  • Összesen
    330.5 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    85 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    1920 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3081.2 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    353 mg
  • Kálcium
    305 mg
  • Vas
    101 mg
  • Magnézium
    199 mg
  • Foszfor
    1531 mg
  • Nátrium
    551 mg
  • Réz
    24 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    275.5 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    783.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28399 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    163 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    741 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2515 micro
  • Kolin:
    239 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28206 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2322 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2802 micro
Összesen 4761 kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    17.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    49 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1775 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    157 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1763 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    145 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    175 micro
Összesen 297 kcal

Elkészítés

A töltelékhez

  1. A töpörtyűt apróra vágjuk és a hozzávalókkal rugalmas tésztát gyúrunk.
  2. Legalább 3 órára a hűtőbe tesszük.
  3. Kinyújtjuk, egyben vagy kb. 10 x 10 centis lapokban, megsütjük.
  4. A szeletelt gombát a fele vaj fele libazsíron pároljuk, míg a leve elfő. Sózzuk, borsozzuk.
  5. Lyukas kanállal tányérra szedjük, összekeverjük az apróra vágott petrezselyemzölddel.
  6. Amikor a tészta megsült, rámerjük a gombát.
  7. Tetejére fektetjük a sült libamáj szeleteket és visszatesszük a sütőbe, épp annyira, hogy minden átmelegedjen.
  8. Külön csészében adjuk mellé a mártást.
  9. Mártás készítése:
  10. A zsiradékra, amiben a gombát pároltuk, lisztet szórunk, megpirítjuk.
  11. Felengedjük a vörösborral, szegfűszeggel ízesítjük, összeforraljuk. A szegfűszegnek nem szabad hangsúlyosnak lennie, éppen csak adjon egy kis fűszeres felhangot.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 25 p

Igazi békebeli remekmű Vizvári Mariskától – kicsit átdolgozva. Az Anna malmi vendégek nagy kedvence volt! Az egyik német vendégem már szobafoglaláskor mindig megkért rá, hogy ezzel várjam. Vettem 60 dkg libamájat és egy kiló hájat, minden porcikát felhasználtam: a hájból töpörtyű és zsír lett, a zsírban megsütöttem a májat. A középső szép szeletekből lett ez a fenséges étel, a leeső széleket eltettem zsírban. A kisült töpörtyű felét ehhez a tésztához használtam, a másik feléből pogácsát gyúrtam. És akkor még a zsír leszűrése után visszamaradt pörcből a kutyának készítettem fejedelmi lakomát a máj hártyáiból és a hús nyesedékeiből. Nincs pazarlás!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek