r
Nosalty Logó

Libamáj à la Luzette

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Libamáj à la Luzette
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A töltelékhez

A tésztához

A mártáshoz

Összesen 1192 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A töltelékhez

A tésztához

A mártáshoz

Összesen 4761 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A töltelékhez

A tésztához

A mártáshoz

Összesen 297 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.8 g

Zsír

  • Összesen
    82.6 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    480 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    770.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    383 mg
  • Nátrium
    138 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    195.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7100 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    41 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    185 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    629 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7051 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    580 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    700 micro
Összesen 1192 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    131.4 g

Zsír

  • Összesen
    330.5 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    85 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    1920 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3081.2 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    353 mg
  • Kálcium
    305 mg
  • Vas
    101 mg
  • Magnézium
    199 mg
  • Foszfor
    1531 mg
  • Nátrium
    551 mg
  • Réz
    24 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    275.5 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    783.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28399 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    163 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    741 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2515 micro
  • Kolin:
    239 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28206 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2322 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2802 micro
Összesen 4761 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    49 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1775 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    157 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1763 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    145 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    175 micro
Összesen 297 Kcal

Hozzávalók

A töltelékhez

A tésztához

A mártáshoz

Elkészítés

A töltelékhez

  1. A töpörtyűt apróra vágjuk és a hozzávalókkal rugalmas tésztát gyúrunk.
  2. Legalább 3 órára a hűtőbe tesszük.
  3. Kinyújtjuk, egyben vagy kb. 10 x 10 centis lapokban, megsütjük.
  4. A szeletelt gombát a fele vaj fele libazsíron pároljuk, míg a leve elfő. Sózzuk, borsozzuk.
  5. Lyukas kanállal tányérra szedjük, összekeverjük az apróra vágott petrezselyemzölddel.
  6. Amikor a tészta megsült, rámerjük a gombát.
  7. Tetejére fektetjük a sült libamáj szeleteket és visszatesszük a sütőbe, épp annyira, hogy minden átmelegedjen.
  8. Külön csészében adjuk mellé a mártást.
  9. Mártás készítése:
  10. A zsiradékra, amiben a gombát pároltuk, lisztet szórunk, megpirítjuk.
  11. Felengedjük a vörösborral, szegfűszeggel ízesítjük, összeforraljuk. A szegfűszegnek nem szabad hangsúlyosnak lennie, éppen csak adjon egy kis fűszeres felhangot.
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 27928
  • Feltöltés dátuma: 2009. június 08.

Ajánló

Száraz vörös bor: mondjuk Vylyan Villányi Portugieser 2008

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Libamáj à la Luzette
Harmathy Ildikó 313 recept

Igazi békebeli remekmű Vizvári Mariskától – kicsit átdolgozva. Az Anna malmi vendégek nagy kedvence volt! Az egyik német vendégem már szobafoglaláskor mindig megkért rá, hogy ezzel várjam. Vettem 60 dkg libamájat és egy kiló hájat, minden porcikát felhasználtam: a hájból töpörtyű és zsír lett, a zsírban megsütöttem a májat. A középső szép szeletekből lett ez a fenséges étel, a leeső széleket eltettem zsírban. A kisült töpörtyű felét ehhez a tésztához használtam, a másik feléből pogácsát gyúrtam. És akkor még a zsír leszűrése után visszamaradt pörcből a kutyának készítettem fejedelmi lakomát a máj hártyáiból és a hús nyesedékeiből. Nincs pazarlás!

Hozzászólások

Harmathy Ildikó

idézet egy levélb?l: "Kedves András! Nagyjából mindennel egyetértek, amiket írásodban megfogalmazol, magam is hasonlóan látom a gondokat. Nehéz azonban megtalálni az utat, ahol az ember hatásos és eredményes lehet. ... A piacom nem tehet túl sokat a magyar gasztronómiáért, a piacom kicsit más oldalról közelíti a kérdést. Oda (is) akarok kilyukadni persze, de hosszú még az út, sajnos. Van azonban egy fórum, ahol konkrétabban küzdök a magyar gasztronómiáért, és ott segíthetnél is nekem, nekünk. Úgy hívják a weboldalt: www.nosalty.hu. Recepteket teszünk fel, és ha kicsit elmélyedsz a receptjeimben, akkor meglátod, hogy nagy elszántsággal próbálkozom a nagy magyar el?dök receptjeinek népszer?sítésén. Pont most tettem fel két nagyon komoly receptet: az egyik a Csáky Sándor-féle töltött rostélyos, a másik Vizvári Mariska egyik libamáj receptjének népszer?sítésér?l szól. Mindkett?höz tettem borajánlót, és éppen arra gondoltam közben, hogy mennyire jó volna, ha nem én ajánlgatnék borokat az ételekhez, aki alig érek hozzá, hanem egy igazi sommelier vagy szomelié tenné. Szivesen behívnálak az oldalunkra, ha gondolod, szerintem rettent?en hasznos volna, ha segítenél mindnyájunknak az eligazodásban. Személyes tapasztalatom, hogy mennyit emelhet az étel élvezeti értékén a mellé kínált ital, ha szakért? kezek gardírozzák a kérdést. Máskülönben pedig nagy divat is a borhoz való értés. Tehát minden valószín?ség szerint örömmel fogadnák mások is a tanácsaidat az oldalon. Szeretném. ha csatlakoznál!" Érkezik tehát Köles András közénk, borért? szakember, kérjétek majd Ti is a tanácsait, ha gondoljátok. Ildikó

Törölt felhasználó

Borajánlás az ételhez: Alapvet?en azzal a borral érdemes az ételt kísérni, amellyel maga az étel készült! A Vylyan Portugieser (korábban kékoportó) 2008 vörösbor már csak azért is t?nik remek választásnak, hiszen alacsony alkohol- és tannintartalommal rendelkez? bor, arról nem is szólva, hogy az étel készítésekor használt szegf?szeget is szereti, noha az nem jelenik meg markánsan az étel ízében. Aki kevésbé kedveli a portugiesert, mint Villány f? kéksz?l? fajtáját, választhat az étel mellé kadarkát, de akár pinot noir-ból készült fiatal vörösbort is. A barna húsú szárnyasok májából készült ételekben a kesernyés mellett megjelenik az édes ízérzet is, így sokszor találkozni kés?i szüretelés? borokkal is ajánláskor. Természetesen ide nem illene alapvet?en egy édes fehérbor! Nem a hús milyensége -gondolok itt arra, hogy fehér avagy vörös húsú ételr?l van szó- határozza meg a borok ajánlását, mint sokkal inkább és a legtöbb esetben a köret, a mártás vagy a felhasznált f?szer. Akadnak libamájból készült hideg ételek, amelyek esetében viszont a száraz -esetleg félszáraz- fehérborok jöhetnek számításba. Érdemes az ajánlott bort 15-16 celsius fokon az ételhez kóstolni, lehet?ség szerint tulipán formájú boros kehelyb?l.

Törölt felhasználó

Ellenben félédes vörösborral ne dolgozzunk libamáj készítésekor (de a konyhában is csak ritkán), mert aminek a pohárból való kóstolása sem jelent igazi ízélvezetet, azzal a libamájat se bántsuk meg. Két dolog ami a legtöbb esetben ellenlábasa a vörösbornak, az a széndioxid és a cukor. El?bbire legrosszabb példaként a vörösboros kólát említeném, még ha van is aki kedveli ezen italt. Jó kóstolást és jó étvágyat kívánok az ételhez!

Harmathy Ildikó

Igazán örülök, hogy valami kritizálni valót is írtál, különben sohasem moshattam volna le magamról a vádat: azért hívtalak be, hogy dícsérgess! Igazad van, nyilván, a félédes vörösbor tényleg gáz! Jöjjenek további bírálataid! Ildikó

Törölt felhasználó

I strictly recommend not to hold back until you earn enough cash to order all you need! You should just take the <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/personal-loans">personal loans</a> or just term loan and feel free

Törölt felhasználó

The <a href="http://www.bestwritingservice.com">writing services</a> would provide all people with the topic connected with <a href="http://bestwritingservice.com/order-custom-essay.html">order custom essay</a> and that is very good that you present people your release just about this post.

Törölt felhasználó

that looks like a preety tasty dish,, :)

Hozzávalók

A töltelékhez

A tésztához

A mártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek