Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lakodalmas mézeskalács Bjkata konyhájából

Lakodalmas mézeskalács Bjkata konyhájából
Lakodalmas mézeskalács Bjkata konyhájából
42 perc / előkészület: 30 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Augusztusban volt a lányom esküvője, amire napokig díszítettük a mézeskalácsokat. Felejthetetlen volt a készülődés is, és nagy sikert arattak a díszített kis szívecskék mind a vendégek, mind a nézelődők között. A templomi esküvő után kínálta a menyasszony a fonott kis kosarából a násznépet és az éppen arra járó embereket.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat, a cukrot és a mézet összeolvasztjuk, majd lehűtjük.
  2. A langyos vajas keverékben elkeverjük az egész tojást és a tojássárgáját.
  3. A lisztet összekeverjük a kakaóval, sütőporral, a szódabikarbónával, a fűszerkeverékkel és a reszelt narancshéjjal, citromhéjjal.
  4. A tésztát egy éjszakán át pihentetjük a hűtőben.
  5. Másnap kb. 3 mm vékonyságúra kinyújtjuk. Szív formákat szaggatunk belőle.
  6. Sütőpapírral bélelt vagy kizsírozott tepsiben közepes hőfokon (kb. 180 fokon) kisütjük őket. Ha túl forró a sütő, a sütemények elveszítik a szép formájukat, mert túl gyorsan megnőnek.
  7. 7 nagy tepsivel lesz, de nem érdemes vele kapkodni, és ne rakjunk be több tepsivel egyszerre még a légkeveréses sütőbe se! 10-12 perc alatt kisül 1-1 tepsivel, amíg a többit kiszúrjuk a formákkal.
  8. Amikor kivesszük a sütőből, nagyon puha a tészta, ezért várjunk egy kicsit, mielőtt tálcákra raknánk, amiken majd díszíteni fogjuk.
  9. Ha minden mézeskalácsot kisütöttünk, következhet a díszítés. (Az sem baj, ha erre csak másnap kerül sor.)
  10. A tojásfehérjéből habot verünk, apránként hozzákeverjük a porcukrot és az ecetet. Jó sűrű legyen a massza!
  11. Erős nejlonzacskókba rakjuk a masszát, kicsi lyukat vágunk a zacskók sarkából. Megcsavarjuk a zacskót, hogy ne folyjon vissza a máz a kezünkre. Enyhén nyomjuk a mázat a mézeskalácsokra.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 24 396
elküldve: 14
receptkönyvben: 156
elkészítve: 9/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, Valentin-nap
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kakaós mézeskalács, mézeskalács díszítve, mézeskalács lakodalomra

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Dina79
Dina79 / Dina79 Wed, 2013-10-30 06:48

Bár előttem már mindent leírtak, ezt nem hagyhatom szó nélkül. :) Nagyon szépek!! Kézzel készített, egyedi, szuper!!!
Sok boldogságot a családnak! Üdv. Edina

bjk
Bjkata / bjk Wed, 2013-10-30 15:51

Kedves Edina!
Köszönöm a dicséretet és a jókívánságokat! :)
További szép napot!
Üdv:
Kata

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-10-29 22:01

De nagyon szép kép!!! Csodás kis kalácsok! Sok boldogságot az egész családnak! Üdv, Torma :)

bjk
Bjkata / bjk Wed, 2013-10-30 15:46

Kedves Torma!
Nagyon szépen köszönjük a kedves szavakat!
Üdv:
Kata

Geroklemi
Geroklemi Tue, 2013-10-29 20:25

Nagyon kedves ötlet! És csodaszépek! Ügyesek vagytok! Sok boldogságot kívánok a fiataloknak is!!

bjk
Bjkata / bjk Tue, 2013-10-29 21:09

Kedves Geroklemi!
Köszönöm! Átadom a jókívánságokat! :)
Üdv:
Kata

bjk
Bjkata / bjk Tue, 2013-10-29 21:04

Kedves Fahéj!
Köszönöm szépen a dicséretet! :)
Üdv:
Kata

556
finomliszt 75 dkg
cukor 25 dkg
vaj 15 dkg
méz 30 dkg
mézeskalács fűszerkeverék 1 ek
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
citromhéj 1 citromból nyert
narancshéj 1 narancsból nyert
1 csipet
víz 4 ek
sütőpor 1 csomag
szódabikarbóna 1 teáskanál
cukrozatlan kakaópor 2 ek
tojásfehérje 1 db
porcukor 20 dkg
ecet 3 csepp