r
Nosalty Logó

Rusztikus mézeskalács dióval

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Ági78
Rusztikus mézeskalács dióval
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 8% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 482 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 3864 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 351 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    16.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    306.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    171 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    77 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    163 micro
Összesen 482 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.6 g

Zsír

  • Összesen
    131 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    65 g
  • Koleszterin
    794 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2450.1 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    183 mg
  • Kálcium
    333 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    340 mg
  • Foszfor
    1368 mg
  • Nátrium
    190 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    616 g
  • Cukor
    262 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    206.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    718 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    167 micro
  • K vitamin:
    60 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    337 micro
  • Kolin:
    726 mg
  • Retinol - A vitamin:
    687 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    353 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1304 micro
Összesen 3864 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    222.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.8 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 351 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A mézet a margarinnal és a cukorral gőz felett addig melegítjük, míg a margarin és a cukor teljesen el nem olvad, és homogén nem lesz a keverék.
  2. A mézes keveréket félre tesszük, néha megkeverve kézmelegre hűtjük.
  3. Közben egy nagy tálba kimérjük a liszteket. Hozzáadjuk a szódabikarbónát és a mézes fűszerkeveréket, majd a vágott diót és a citromhéjat és összekeverjük.
  4. A liszthez adjuk a kihűlt mézes keveréket, a két egész tojást, és meggyúrjuk a tésztát (ha esetleg nagyon ragacsos -ez függhet a méz minőségétől és hőmérsékletétől-, adhatunk hozzá még egy pici lisztet).
  5. Egy jól zárható dobozba tesszük, és egy éjszakán át szobahőmérsékleten pihentetjük.
  6. Másnap a tésztát lisztezett deszkán mégegyszer átgyúrjuk, majd 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszőleges formákat szaggatunk belőle.
  7. A sütőt előmelegítjük.
  8. A két tojássárgáját a tejjel elkeverjük, és megkenjük a mézeskalácsokat, melyeket ezután sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatunk, egymástól kb. 1,5 cm-re, mert megnőnek.
  9. Betesszük a sütőbe és aranybarnára sütjük.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x40
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 15186
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 15.

Ajánló

Én ebből a mennyiségből három tepsivel sütöttem. Még nem tettem dobozba, de kihűlve sem olyan, hogy beletörne az ember foga. Azért nem árt puhítani, ha valaki igazán puhán szereti. :) Lehet, hogy a fára is kerül belőle...

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Idén olyan mézeskalácsot akartam sütni, amibe nem kell sok cukor, viszont van benne egy kis plusz. A dió és a citromhéj nagyon kellemes ízt ad a mézeskalácsnak. Az eredeti recept egy régi süteményes füzetből származik, kevesebb liszttel, citromhéj és tojás nélkül. http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

Hozzászólások

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek