Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kukoricás-burgonyás kenyér

Kukoricás-burgonyás kenyér
Kukoricás-burgonyás kenyér
120 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc sütés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már régen ettünk házi kenyeret, gondoltam, sütök egyet! :) Azt hiszem, előveszem a többi jól bevált kenyérreceptemet is!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát héjában megfőzzük, összetörjük, kihűtjük.
  2. Az élesztőt felfuttatjuk az (1 dl tej + 2 dl víz + cukor) egyvelegben.
  3. A burgonya és finomliszt kivételével minden hozzávalót jól kidolgozunk. 
  4. Beletesszük a burgonyát és a 1,5 dl vizet. Tovább dolgozzuk.
  5. Végül beledolgozzuk a finomlisztet, és jó fél órát dagasztjuk.
  6. Duplájára kelesztjük. (Ha van kenyérsütőgépünk, akkor dagasztjuk, kelesztjük - nálam 8-as program).
  7. Ha megkelt a tészta, begyújtjuk a sütőt, amibe egy ovális jénai tálat teszünk a tetejével együtt.
  8. Ha felforrósodott, a jénaiba beletesszük a tésztát, megkenjük víz-tej keverékkel és megszórjuk szezámmaggal.
  9. Betesszük a sütőbe. Közepesnél kisebb lánggal sütjük 35-40 percet, majd a jénai tetejét levesszük és tovább sütjük még kb 30 percet.
  10. Ha megsült, rácsra kitéve hagyjuk kihűlni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 153
elküldve: 5
receptkönyvben: 124
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Ikó

Mióta szakács: 2010.10.06.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

krumplis kenyér, kukoricás kenyér

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sat, 2019-02-09 23:46

A krumpli nálam is 50 dkg lett a burgonya, 220 fokon sütöttem úgy 20 percig, majd 200 fokon légkeveréssel még majd másfél órán át, sütőpapírral bélelt fedeles zománcos kacsasütőben, a sütés végén fedő nélkül. A kenyérnek így is csak a két vége volt nagy jóindulattal ehető frissen (mivel nem volt más itthon), a többi rész teljesen sületlen. 1,40 kg lett a kenyér. Jó lenne ha a recept feltevők megadnák a kész kenyér súlyát, fölöslegesen sütöttem ekkora kenyeret, azért, hogy kb. 1 kg-ot kidobjak. Ha újra megpróbálnám, - ami nem valószínű -jóval kevesebb burgonyával, és folyadékkal tenném, egyébként is inkább felezném a hozzávalókat, elég lenne úgy 70-75 dkg-os kenyér, és ha már tuti jó, akkor próbálkoznék csak nagyobbal, ha szükséges.

Heide
Heide Fri, 2016-01-15 10:18

Kár, hogy a burgonya pontos adagját nem lehet tudni, nekem a 4 db öklömnyi krumpli 58 dkg-ra jött ki, a több hozzávalót pontosan kimértem és így egy borzasztóan híg lötty lett a tésztából. hozzátettem még legalább 20 dkg finomlisztet, de az sem lett elég. Ragacsos, nedves, szalonnás ehetetlen valami lett belőle, a jénaiba jól beleragadt, a végén mire sikerült kikaparni, a morzsa beborította a konyhát. Ment a kukába. Valószínűleg számít a burgonya nedvességtartalma és fajtája, ezért javaslom, a folyadékkal nagyon óvatosan bánjon, aki még próbálkozik vele. Szerintem elég bele 2 dl víz is bőven.

409
burgonya 4 db
tej 1 dl
víz 3.5 dl
cukor 1 ek
friss élesztő 5 dkg
1 ek
finomliszt 25 dkg
kukoricaliszt 25 dkg
napraforgó olaj 3 ek
szódabikarbóna 1 csipet
szerecsendió 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
fokhagymapor 0 ízlés szerint
szezámmag 1 ek