Nosalty Logó

Kovászos burgonyás cipó

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Jolimami
Kovászos burgonyás cipó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 408 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2450 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 194 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1093.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    911 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    82 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 408 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    95.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6561.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    156 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    149 mg
  • Foszfor
    672 mg
  • Nátrium
    5465 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    489.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    492 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    375 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 2450 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    520.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    434 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    39 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 194 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kovászra2 dl langyos vizet öntünk és átkevergetjük. Belemorzsoljuk az élesztőt és rászórjuk a porcukrot, megint átkeverjük. Pihentetjük néhány percig, nem baj, ha nem fut fel.
  2. A kelesztőtálba mérjük a liszteket és a sót (normál búzalisztet és diabetikusat használtam), villával (vagy kézzel) alaposan elkeverjük.
  3. A lisztbe keverjük a tört főtt krumplit a főzőlével együtt,a kovászos-élesztős keveréket és még annyi vizet, hogy kemény galuskatészta állagú legyen a kenyéralapunk. A krumplitól ragacsos lesz,ezért a végén beledolgozzuk a kacsazsírt, és langyos helyen letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.
  4. A sütőt jénaival együtt előmelegítjük 230 fokra. A jénait óvatosan kivesszük, belehelyezzük a tésztát, éles késsel bevagdaljuk a tetejét, és lefedve sütjük 25 percig. A hőfokot 190 fokra csökkentjük, és a fedőt levévetovább sütjük, amíg szép barna lesz a teteje, ez kb. 10 perc.
  5. Rácsra téve hagyjuk hűlni.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 3747
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 12.

Ajánló

Az általam használt alapanyagokkal számítva 100 gramm kenyér CH-tartalma 39 gramm. Valószínűleg kovász nélkül is működik ez a recept, mint ahogyan régebben is készítettem, de akkor több élesztőt tegyünk bele. Egyszerű vajas kenyérnek el se tudok képzelni finomabbat.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Jolimami 45 recept

3 darab csírázásnak indult krumpli, a hűtőben leselkedő rozskovász és üres kenyértartó - ez éppen elég, hogy ellenállhatatlan vágyam támadjon kenyeret sütni.  A régi jól bevált krumplis kenyér receptem csökkentett szénhidráttartalmú változatát agyaltam ki, az íze fenséges lett, de ahhoz képest, hogy igen hamar a duplájára kelt, sütésnél mégis laposkás lett. Sebaj, így könnyebb szeletelni... A megadott mennyiségből 2 kisebb, kerek cipót sütöttem, a fotón a kerekebbik látható.

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Guszta :)

Jolimami

Köszönöm! Most készül a következ? adag, bagettnek fogom formázni. Üdv: Éva

Évi néni

Szia Évi! Nagyon guszta! Én emlékszem, hogy ehettem a prototípusból, amit?l kedvet kaptam a krumplis kenyér sütéshez. Most is köszönöm neked. Puszi: Évi néni

Jolimami

Szia Évinéni! Tényleg emlékszel? Ez nagyon jólesik! A Te csodáidai sose fogom felülmúlni, meg se próbálom, de ez a sütögetés és kísérletezgetés a Diabestar liszttel - nagyon szórakoztat, izgalmas minden sütés. Amit én köszönök Neked, az pedig az, hogy rábeszéltél, tegyem fel ide a m?veimet. Puszillak! Éva

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy mítosz dőlt meg – nem a stressz okozza a...

Ha éppen rossz időszakon mész keresztül, vagy valamiért nagyon stresszes vagy, te is a nasik után nyúlsz? Ha eddig úgy érezted, hogy ilyenkor lehet, hiszen mindenki így csinálja, van egy rossz hírünk: egy friss kutatás szerint sem a nassolásért, sem a túlevésért nem a stressz hatására a szervezetünkben lejátszódó folyamatok a felelősek.