r
Nosalty Logó

Krémes, lágy rakott burgonya

Walaky
Krémes, lágy rakott burgonya
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

719
Kalória
24g
Fehérje
40.7g
Szénhidrát
50.3g
Zsír
220.9g
Víz
92.5g
Koleszterin
3.4g
Élelmi rost
9.6g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 719 kcal
  • 7% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 4313 kcal
  • 7% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 148 kcal
  • 7% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24 g

Zsír

  • Összesen
    50.3 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    93 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1443.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    334 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    291 mg
  • Nátrium
    747 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    220.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    175 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    172 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 719 kcal
  • 7% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    144.1 g

Zsír

  • Összesen
    302 g
  • Telített zsírsav
    129 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    80 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    555 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8660.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    94 mg
  • Kálcium
    2005 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    312 mg
  • Foszfor
    1748 mg
  • Nátrium
    4479 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    244.1 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    1325.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1048 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    168 mg
  • D vitamin:
    92 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    213 micro
  • Kolin:
    343 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1031 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    196 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 4313 kcal
  • 7% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    294.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    152 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    45.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 148 kcal

Elkészítés

  1. Először a meghámozott, megmosott burgonyát sós vízben, egészben, puhára főzzük, majd leöntjük róla a vizet, hagyjuk kihűlni.
  2. Amíg hűl, a zsírt felforrósítjuk, a csíkokra vágott, szeletelt baconszalonnát kissé megpirítjuk - nem kell túlsütni -, rászórjuk az apró kockára vágott hagymákat, az átnyomott fokhagymát, sózzuk - csak óvatosan -, borsozzuk, s addig pirítjuk tovább, míg a hagyma üveges lesz.
  3. Ekkor rászórjuk a lisztet, kissé így is pirítjuk, majd felöntjük a tejjel, állandó kavargatás mellett.
  4. A tejszínt, a szerecsendiót, a krémsajtot is hozzáadjuk, kavargatjuk, addig főzzük közepes tűzön, amíg a sajt felolvad, s az egész mártás sűrűségűvé válik. Ha szükséges, sózzunk.
  5. Ekkor a gázt lekapcsoljuk, félretesszük. Egy tűzálló tepsit, jénai, magas falú tálat kivajazunk, beszórjuk a zsemlemorzsával.
  6. A kihűlt burgonyát vékonyra felkarikázzuk, 3 egyenlő részre elkülönítjük őket.
  7. Egy rész burgonyát lerakunk a tepsi aljára, a tejföl harmadát szétpötyögtetjük rajtuk, a mártás harmadát "rálocsoljuk" egyenletesen a burgonyára, majd erre a vékonyra szeletelt kolbász harmadát rakosgatjuk.
  8. Ugyanígy járunk el a többi résszel is - újra burgonya, tejföl, mártás, kolbász, amíg el nem fogynak. A tetejére kerül az utolsó harmad a tejfölből, a mártásból és kolbászból is. Végül befedjük a szeletelt (előrecsomagolt) sajttal - természetesen lehet reszelt sajtot is használni -, s mehet a sütőbe!
  9. Először 200 fokon - sercegésig - sütjük, majd 150 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet, s szép pirosra sütjük! S lám, kész is, a csodálatos rakott burgonyánk! :) Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 21x26x6

Szeretjük a hagyományos rakott burgonyát is, de kell a változatosság, arról nem is beszélve, így zseniális.......ennek az alapreceptje egy más nemzetiségű rakott burgonya, mely csupán az alapötletet adta, a saját elképzelésem, kis családom ízlésére formáltam át, mert eredetiben nem jött be :)........de egyébként is, manapság nagy kérdés, melyik is az eredeti :).........kicsit megbolondítottam, felturbóztam..... mindenesetre, így nagyon bejött :).......ízletes, lágy, krémes állagú, ahogyan minden ételt szeretünk.....ennyi elég is......aki kedvet érez hozzá, az bátran próbálja ki így is......fergetegesen finom :)......

További receptek

Rakott újburgonya

Formabontó rakott krumpli az alábbi, mégis ugyanolyan komfortos és házias, mint az eredeti verzió. Használjunk hozzá zsenge újburgonyát, ízes kolbászt és tojást, a tálaláshoz pedig ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Megkezdődött a karácsonyi édességek akciózása: az Aldi, a Spar és...

Valószínűleg nektek sem kerülte el a figyelmeteket, hogy a szupermarketek sorait már ellepték a karácsonyi édességek, köztük a mikuláscsokik, szaloncukrok, különleges kekszek, puszedlik, stollenek és társaik. Bár még csak november dereka van, már akciókra csaphatunk le, ha szeretnénk időben betárazni az adventi és ünnepi időszakra.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...