Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott burgonya másképp

Rakott burgonya másképp
Rakott burgonya másképp
170 perc / előkészület: 50 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban ettem hasonlót néhányszor, egy ismerős készítette. Azóta sem találkoztam ezzel a verzióval, így megpróbáltam rekonstruálni. Más ízű ételt kapunk, amely eltér a hagyományos rakott burgonyától, hiszen nem vízben főzzük a burgonyát, hanem lényegében a tejfölös keverékben pároljuk, amihez még hozzájárul az összes többi adalék íze. Bizonyos, hogy a mi otthonunkban már csak így készíthetem el a jövőben, a családi tanács döntése értelmében...:)))

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Jó választás, ha a megszokott recepteket kicsit másképp szeretnénk elkészíteni, ezáltal új ízeket kipróbálni. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyákat hámozzuk meg, majd szeleteljük le kb. 2 mm vastagságú szeletekre. (Használhatunk erre a célra gyalut is, az egyszerűség kedvéért.)
  2. A kolbászt karikázzuk fel (én először hosszában félbevágom a kolbászt, így félkarikákat kapok a végén, de nem muszáj ezzel a módszerrel vágni), a szalonnát pedig kockázzuk fel, apróra. 6 tojást főzzünk keményre, majd tojásszeletelővel vágjuk szeletekre őket. A sajtot reszeljük le, tetszőleges vastagságúra. A 3 nyers tojást üssük egy edénybe, verjük fel, majd keverjük össze a tejföllel. Ízesítsük sóval és törött borssal. (Nem baj, ha kissé sósnak érezzük, mert a burgonya amúgy is elvonja a sós ízt sütés közben, akkor lesz jó az étel, ha a tejfölös keverékünk sósabb a kelleténél a kóstolás során.)
  3. Egy tűzálló edényt vajazzunk ki, majd kezdjük el az összeállítást: először a burgonyaszeleteket fektessük a tál aljára (kb. három sorban), majd kenjük meg a tejfölös keverékkel, hogy mindenhol befedje. Ezután fektessünk rá tojásszeleteket, majd szeletelt kolbászt, illetőleg szalonnakockákat. Osszuk el arányosan, végül a tetejére szórjunk kevés reszelt sajtot. Folytassuk így a sort, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Az utolsó sor szeletelt burgonya legyen, a tetejére pedig öntsük rá a maradék tejfölt, és a reszelt sajttal szórjuk meg gazdagon.
  4. Miután a burgonya nyers, tovább kell sütni a sütőben, ahhoz viszont, hogy a sajt ne égjen meg, alacsonyabb hőfokot kell használnunk. Az ideális hőmérséklet 160 fok, hozzávetőlegesen 2 óra sütési időtartammal.
  5. Tálaláskor tetszőleges formában vágjuk fel az elkészült ételt.

 

  • sütési hőfok: 160°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 14 432
elküldve: 1
receptkönyvben: 175
elkészítve: 5/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.10.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

rakott krumpli, rakott burgonya

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hanyat
hanyat / hanyat Mon, 2011-11-07 12:01

Akkor megvan a mai ebéd,...ebéd? Inkább vacsi, mindenesetre elkészítem ma! Biztosan finom lesz!

Mókus0629
Mókus0629 Fri, 2011-10-28 11:02

Üdv! Finom lehet, jó ötlet egy kicsit variálni a hagyományos recepteket. Nálam a tojásos-tejfölös keveréket majonéz és tejföl helyettesíti. Azzal is nagyon finom, krémesebb az öntet. De a sok sajt! az igen!

1399
burgonya 1.5 kg
kolozsvári szalonna 25 dkg
kolbász 35 dkg
főtt tojás 6 db
tojás 3 db
tejföl 6 dl
sajt 25 dkg
vaj 1 ek
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint