r
Nosalty Logó

Sütőtökös rakott krumpli

Turmix
Sütőtökös rakott krumpli
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A krumplihoz

A besamelmártáshoz

493
Kalória
13.7g
Fehérje
45.1g
Szénhidrát
29.5g
Zsír
229.7g
Víz
57.7g
Koleszterin
5.7g
Élelmi rost
9g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A krumplihoz

A besamelmártáshoz

Összesen 493 kcal
  • 4% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A krumplihoz

A besamelmártáshoz

Összesen 1971 kcal
  • 4% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A krumplihoz

A besamelmártáshoz

Összesen 102 kcal
  • 4% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.7 g

Zsír

  • Összesen
    29.5 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    542.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    206 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    173 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    229.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    750 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    47 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    170 micro
  • α-karotin
    876 micro
  • β-karotin
    4698 micro
  • β-crypt
    3645 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    441 micro
Összesen 493 kcal
  • 4% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    54.9 g

Zsír

  • Összesen
    117.9 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    231 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2169.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    824 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    327 mg
  • Foszfor
    691 mg
  • Nátrium
    296 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    180.5 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    918.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3001 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    189 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    259 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    680 micro
  • α-karotin
    3503 micro
  • β-karotin
    18794 micro
  • β-crypt
    14579 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1765 micro
Összesen 1971 kcal
  • 4% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    111.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    35 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    9.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    47.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    154 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    180 micro
  • β-karotin
    964 micro
  • β-crypt
    748 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 102 kcal

Elkészítés

A krumplihoz

  1. A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, a magját eltávolítjuk, és vékonyan felszeleteljük. Pár pillanatra forró vízbe tesszük (gyorsan puhul), leszűrjük.
  2. A burgonyát megmossuk, és héjában megfőzzük. Amikor megfőtt, a héját eltávolítjuk (ha zöld rész van a héj alatt, azt feltétlenül távolítsuk el, mert ott koncentrált a solanin tartalom), és felkarikázzuk.
  3. A hagymát félbevágjuk, és megmossuk jó alaposan a levelek között is (ott szeretnek megbújni a kis kavicsok), és felszeleteljük, majd a vajon megpároljuk.
  4. A sajtot lereszeljük.
  5. Elkészítjük az öntetet: a vajat felolvasztjuk, beletesszük a lisztet és világosra pirítjuk. Közben a tejet felforrósítjuk, és lassan folyamatos keveréssel a liszthez adjuk (besamel), és besűrítjük. Hozzáadjuk a tejszínt és a tejfölt, és simára keverjük. Sózzuk, borsozzuk.
  6. Egy jénaiba rétegezzük: burgonya, hagyma, sütőtök sajt, majd folytatjuk addig, amíg a hozzávalók elfogynak. A végén rálocsoljuk az öntetet.
  7. Sütőbe teszük, és a sajt pirulásáig sütjük. (Ne tegyük forró sütőbe, mert elpattanhat a jénai!)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Egy reggel felébredve arra gondoltam, ma sütőtökös rakott krumplit készítek. A vágyaimban hagymával és füstölt sajttal jelent meg. Vágytam az édes, tejszínes és füstölt sajt ízkombinációra. Amikor elkészült, nem tudom eldönteni, jónak vagy érdekesnek jellemezzem, mert semmiképpen nem a rossz kategóriába tartozott. Végül a tesztelőimmel megállapítottuk, hogy a sütőtök nem volt elég puha (szivacsos), emiatt nem volt tökéletes. Változtattam a technológián, és picit megfőztem a sütőtököt, így tökéletes. Kisasszonyos gyomrúak, mint én is, keveset egyenek belőle, mert elég nehéz étel.

További receptek

Rakott újburgonya

Formabontó rakott krumpli az alábbi, mégis ugyanolyan komfortos és házias, mint az eredeti verzió. Használjunk hozzá zsenge újburgonyát, ízes kolbászt és tojást, a tálaláshoz pedig ...

Lakos Benedek

Olaszos rakott burgonya

Felturbóztuk a rakott krumplit, hogy ne mindig a magyarosat készítsük. A jól megszokott kolbász helyett sonka került bele, a tojást pedig felváltották a paradicsomkarikák. Az olaszos ...

Maggi

Címlapról ajánljuk

Top Receptek