Nosalty Logó

Nagy üveg kovászos uborka

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
koszider
Nagy üveg kovászos uborka
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír

1 db 5 literes üveghez

Összesen 75 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír

1 db 5 literes üveghez

Összesen 746 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír

1 db 5 literes üveghez

Összesen 11 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1611.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    1333 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    644.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    154 micro
  • β-crypt
    89 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 75 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34.5 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    16119.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    1103 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    598 mg
  • Foszfor
    1023 mg
  • Nátrium
    13327 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    164.5 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    6446.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    866 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    253 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    565 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    553 micro
  • Kolin:
    218 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    377 micro
  • β-karotin
    1545 micro
  • β-crypt
    892 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    813 micro
Összesen 746 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    237.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    197 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    95.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 11 Kcal

Hozzávalók

1 db 5 literes üveghez

Elkészítés

1 db 5 literes üveghez

  1. A vizet a sóval felforraljuk, majd langyosra kihűtjük. (Literenként 1 ek só szükséges.) Belekeverjük az ecetet.
  2. Közben az uborkát előkészítjük. Egyforma, kisebbméretű (kb. 10-12 cm-es)uborkát használjunk. Egyrészt ez finomabb, másrészt jobban kitölti az üveget. Az uborkát megmossuk, a "szőrt" lesikáljuk róla. Két végét levágjuk. Most meg is nyalhatjuk, hogy biztosan ne legyen keserű - lehetőleg a levágott részt nyaljuk meg, ne azt, amit az üvegbe teszünk! Az uborkát behasítjuk előbb az egyik vége felől, majd erre derékszögben a másik vége felől is.
  3. Az üveg aljára tesszük a kapor egyik felét, és jó szorosan rárétegezzük az uborkát. Közbe-közbe dugjuk belea fokhagymát és a maradék kaprot is.
  4. A kenyérszeletet megpirítjuk - így kevésbé fog szétmállani.
  5. Csurig felöntjük a sós vízzel,tetejére nyomjuk a kenyeret. Egy kistányért aljával lefelé ráteszünk, ezzel is benyomjuk a kenyeret a lébe.
  6. 2 napig érleljük a tűző napon. Ezután a kenyeret lehalásszuk és még 2-3 napig érleljük a napon.
  7. Átszűrt levével felöntve, hűtőben tároljuk, 2 hétig biztosan eláll. (Néha kicsit "pillésedik" az uborka felülete, de ez az állagán nem ront, le is moshatjuk róla.)
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 17605
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 07.

Ajánló

Jól behűtve gyakorlatilag bármihez jó, a zsíros kenyértől a bélszínig.  A leve üdítőnek is kitűnő!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

koszider 91 recept

Forróságot jósolnak a hétvégére, épp meg fog érni a kovászos. (Kitettem az erkélyre, a macska legnagyobb örömére.) A fenti adag pontosan 1 darab 5 literes üvegre van méretezve. Elronthatatlan, csak a hirtelen beálló hűvös idő árthat neki, de az végzetes. Fontos azonban az uborka minősége. Kovászolni csak a szúrós, szőrös felszínű uborka jó, én ebből is a kisebb méretűt ajánlom, mert nem kemény a magja, vékony a bőre és könnyebben megérik. Végül is kovászolható a nagy kajla, sárgás uborka is, de fele ilyen finom sincs.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szia! Szép a cicád! Üdv! Kata

koszider

Kedves Kata! Köszönöm az elismer? szavakat. Bár nem én tehetek róla, mégis büszke vagyok rá. Koszider

Naschkatze

Kedves koszider! Csatlakozom az el?ttem szólóhoz, a cica gyönyör?séges :) Üdvözlettel: Nasicica

koszider

Kedves Nasicica! Köszönöm! A neved alapján gyanítom, hogy hasonló macskabolondhoz van szerencsém. Üdv: Koszider

yogianita01

Sziasztok! Nekem a koviubi csakis fokhagyma nélkül, leforrázva lehet jó! És azt hozzáteszem,hogy fokhagyma fán vagyok.A koviubiba mégsem viselem el!

koszider

Igen, le lehet cserélni a fokhagymát tormára, vagy csak simán el lehet hagyni (vagy bele lehet tenni mindkett?t, ízlés dolga). A kapor, ami igazán fontos. A kis ügyes uborkát nem kell el?kezelni-forrázni, gyorsan megérik. Koszider

Elaichi

Szia Koszider! Végre megint itt a jó id?, gondoltam gyorsan megcsinálom végre a kovászos uborkát, szegény uborkák már várták egy ideje a h?t?ben, hogy eljöjjön az ? idejük. Én is tettem bele fokhagymát (4 vagy 5 gerezdet is), mert anélkül is biztos jó, de azzal még jobb! :) 5 literes üveget viszont sehol sem sikerült fellelnem, ezért egy nagy, széles szájú üvegvázában figyelnek kint az uborkák az erkélyen. (Sajnos az én erkélyemen nincs ilyen szép macska...) Ha kifut az uborka leve utántöltsem vagy nem szükséges? Illetve sajnos olyan a lakás fekvése, hogy nemigen süt az erkélyre a nap, csak reggel egy fél órát, nem tudom, t?z? napsütés nélkül is "megérik-e", de remélem, hogy igen. Szerinted?

koszider

Kedves Meli! Ha elpárolog a víz az uborkáról, töltögesd fel, másképp megromlik - megpuhul. A többinek semmi baja se lesz, de akkor a tetején lév? példányokat ki kell dobni, kár érte. (Én naponta egyszer ránéztem és felöntöttem sima csapvízzel.) Igazából nem is a napsütés, hanem a meleg kell neki, tehát az, hogy folyamatosan kézmeleg vagy annál egy kicsit melegebb legyen a lé. Tehát nem muszáj, hogy egész nap t?zzön rá a nap, elég az is, ha a leveg? forró - márpedig abból most nincs hiány. Az én erkélyemet is csak 8 és 11 között éri a nap és ebben a dögleszt? h?ségben simán megérett az uborka. Viszont lehet, hogy akkor 1 nappal hosszabbra kell hagyni azt az id?t, míg az uborka kenyér nélkül erjed az üvegben. Ha a kenyér beindította a folyamatot - erre 2 nap elegend? - az erjed? lében még 3 napot hagyd a melegen az üveget. Ekkor már érdemes kóstolni, akkor jó, ha az uborka belseje nem világos-fehér, hanem szinte áttetsz?-kocsonyás. Ebben az állapotában a héja is puhább - nem lágy, de puhább, mint a nyers uborkának. Megkóstolod, ha még keménynek ítéled, még egy napot hagyod, nem fog megártani neki (tehát 4 napig érlel?dik kenyér nélkül. A 40 fokos melegben 1 nap kenyérrel és 2 nap magában nekem elég volt.) Ha kiszeded az üvegb?l, az uborkák felszínén szürke lepedék lehet, ezt folyó víz alatt mosd le róla és úgy öntsd rá az átsz?rt levet és így tedd a h?t?be. 3-4 hétig is eláll. S?t, télire is el lehet tenni, ekkor a levet felforralod egy jó nagy csipet tartósítószerrel (nátriumbenzoát), így forrón ráöntöd a lemosott uborkára, rá a tet? és kih?töd - nem kell dunsztolni. Üdvözöl: Koszider

Elaichi

Kedves Koszider! Jól sikerültek az uborkák, bár végül úgy alakult, hogy kicsit tovább érlel?dtek, mint 4 nap, mert elutaztunk. Gondoltam nem rakom még h?t?be ?ket, mert nem voltak eléggé megérve és reméltem, hogy a konyhapulton csak nem lesz olyan rossz nekik. Finom lett nagyon, köszönöm a tanácsokat! Üdv, Meli

koszider

Kedves Meli, örülök, hogy segíthettem! Koszider

Hozzávalók

1 db 5 literes üveghez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A szívednek sem jó, ha túl sokat, vagy túl keveset...

Sokszor hallunk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hatásairól: a pihenés kell az agynak, a mentális egészségnek, az izmoknak, gyakorlatilag minden egyes szervnek a szervezetünkben. Ez alól a szív sem kivétel: egy friss kutatás szerint a 6-7 óránál kevesebb vagy több alvás komolyan megterhelheti az egyik legfontosabb szervünket.