Nagy üveg kovászos uborka
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
koszider

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
1 db 5 literes üveghez
Összesen
75
Kcal
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
1 db 5 literes üveghez
Összesen
746
Kcal
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 0.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1611.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 1333 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 644.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 154 micro
-
β-crypt 89 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
Összesen
75
Kcal
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34.5 g
Zsír
-
Összesen 8.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 16119.3 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 1103 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 598 mg
-
Foszfor 1023 mg
-
Nátrium 13327 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 164.5 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 6446.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 866 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 253 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 565 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 553 micro
-
Kolin: 218 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 377 micro
-
β-karotin 1545 micro
-
β-crypt 892 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 813 micro
Összesen
746
Kcal
- 0% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 97% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 237.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 15 mg
-
Nátrium 197 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 95.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Összesen
11
Kcal
Hozzávalók
Elkészítés
1 db 5 literes üveghez
- A vizet a sóval felforraljuk, majd langyosra kihűtjük. (Literenként 1 ek só szükséges.) Belekeverjük az ecetet.
- Közben az uborkát előkészítjük. Egyforma, kisebbméretű (kb. 10-12 cm-es)uborkát használjunk. Egyrészt ez finomabb, másrészt jobban kitölti az üveget. Az uborkát megmossuk, a "szőrt" lesikáljuk róla. Két végét levágjuk. Most meg is nyalhatjuk, hogy biztosan ne legyen keserű - lehetőleg a levágott részt nyaljuk meg, ne azt, amit az üvegbe teszünk! Az uborkát behasítjuk előbb az egyik vége felől, majd erre derékszögben a másik vége felől is.
- Az üveg aljára tesszük a kapor egyik felét, és jó szorosan rárétegezzük az uborkát. Közbe-közbe dugjuk belea fokhagymát és a maradék kaprot is.
- A kenyérszeletet megpirítjuk - így kevésbé fog szétmállani.
- Csurig felöntjük a sós vízzel,tetejére nyomjuk a kenyeret. Egy kistányért aljával lefelé ráteszünk, ezzel is benyomjuk a kenyeret a lébe.
- 2 napig érleljük a tűző napon. Ezután a kenyeret lehalásszuk és még 2-3 napig érleljük a napon.
- Átszűrt levével felöntve, hűtőben tároljuk, 2 hétig biztosan eláll. (Néha kicsit "pillésedik" az uborka felülete, de ez az állagán nem ront, le is moshatjuk róla.)
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 46
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 29
- Össznézettség: 20543
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 07.
Ajánló
Jól behűtve gyakorlatilag bármihez jó, a zsíros kenyértől a bélszínig. A leve üdítőnek is kitűnő!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

koszider
91 recept
Forróságot jósolnak a hétvégére, épp meg fog érni a kovászos. (Kitettem az erkélyre, a macska legnagyobb örömére.) A fenti adag pontosan 1 darab 5 literes üvegre van méretezve. Elronthatatlan, csak a hirtelen beálló hűvös idő árthat neki, de az végzetes. Fontos azonban az uborka minősége. Kovászolni csak a szúrós, szőrös felszínű uborka jó, én ebből is a kisebb méretűt ajánlom, mert nem kemény a magja, vékony a bőre és könnyebben megérik. Végül is kovászolható a nagy kajla, sárgás uborka is, de fele ilyen finom sincs.
Hozzászólások (4)
Szia! Szép a cicád! Üdv! Kata
Kedves Kata! Köszönöm az elismer? szavakat. Bár nem én tehetek róla, mégis büszke vagyok rá. Koszider
Kedves koszider! Csatlakozom az el?ttem szólóhoz, a cica gyönyör?séges :) Üdvözlettel: Nasicica
Kedves Nasicica! Köszönöm! A neved alapján gyanítom, hogy hasonló macskabolondhoz van szerencsém. Üdv: Koszider
Sziasztok! Nekem a koviubi csakis fokhagyma nélkül, leforrázva lehet jó! És azt hozzáteszem,hogy fokhagyma fán vagyok.A koviubiba mégsem viselem el!
Igen, le lehet cserélni a fokhagymát tormára, vagy csak simán el lehet hagyni (vagy bele lehet tenni mindkett?t, ízlés dolga). A kapor, ami igazán fontos. A kis ügyes uborkát nem kell el?kezelni-forrázni, gyorsan megérik. Koszider
Szia Koszider! Végre megint itt a jó id?, gondoltam gyorsan megcsinálom végre a kovászos uborkát, szegény uborkák már várták egy ideje a h?t?ben, hogy eljöjjön az ? idejük. Én is tettem bele fokhagymát (4 vagy 5 gerezdet is), mert anélkül is biztos jó, de azzal még jobb! :) 5 literes üveget viszont sehol sem sikerült fellelnem, ezért egy nagy, széles szájú üvegvázában figyelnek kint az uborkák az erkélyen. (Sajnos az én erkélyemen nincs ilyen szép macska...) Ha kifut az uborka leve utántöltsem vagy nem szükséges? Illetve sajnos olyan a lakás fekvése, hogy nemigen süt az erkélyre a nap, csak reggel egy fél órát, nem tudom, t?z? napsütés nélkül is "megérik-e", de remélem, hogy igen. Szerinted?
Kedves Meli! Ha elpárolog a víz az uborkáról, töltögesd fel, másképp megromlik - megpuhul. A többinek semmi baja se lesz, de akkor a tetején lév? példányokat ki kell dobni, kár érte. (Én naponta egyszer ránéztem és felöntöttem sima csapvízzel.) Igazából nem is a napsütés, hanem a meleg kell neki, tehát az, hogy folyamatosan kézmeleg vagy annál egy kicsit melegebb legyen a lé. Tehát nem muszáj, hogy egész nap t?zzön rá a nap, elég az is, ha a leveg? forró - márpedig abból most nincs hiány. Az én erkélyemet is csak 8 és 11 között éri a nap és ebben a dögleszt? h?ségben simán megérett az uborka. Viszont lehet, hogy akkor 1 nappal hosszabbra kell hagyni azt az id?t, míg az uborka kenyér nélkül erjed az üvegben. Ha a kenyér beindította a folyamatot - erre 2 nap elegend? - az erjed? lében még 3 napot hagyd a melegen az üveget. Ekkor már érdemes kóstolni, akkor jó, ha az uborka belseje nem világos-fehér, hanem szinte áttetsz?-kocsonyás. Ebben az állapotában a héja is puhább - nem lágy, de puhább, mint a nyers uborkának. Megkóstolod, ha még keménynek ítéled, még egy napot hagyod, nem fog megártani neki (tehát 4 napig érlel?dik kenyér nélkül. A 40 fokos melegben 1 nap kenyérrel és 2 nap magában nekem elég volt.) Ha kiszeded az üvegb?l, az uborkák felszínén szürke lepedék lehet, ezt folyó víz alatt mosd le róla és úgy öntsd rá az átsz?rt levet és így tedd a h?t?be. 3-4 hétig is eláll. S?t, télire is el lehet tenni, ekkor a levet felforralod egy jó nagy csipet tartósítószerrel (nátriumbenzoát), így forrón ráöntöd a lemosott uborkára, rá a tet? és kih?töd - nem kell dunsztolni. Üdvözöl: Koszider
Kedves Koszider! Jól sikerültek az uborkák, bár végül úgy alakult, hogy kicsit tovább érlel?dtek, mint 4 nap, mert elutaztunk. Gondoltam nem rakom még h?t?be ?ket, mert nem voltak eléggé megérve és reméltem, hogy a konyhapulton csak nem lesz olyan rossz nekik. Finom lett nagyon, köszönöm a tanácsokat! Üdv, Meli
Kedves Meli, örülök, hogy segíthettem! Koszider