Szőlőlevél

Szőlőlevél

Leírás

A szőlőnek nem csak a termését, de levelét is gyakran felhasználják a konyhában. A szőlőlevélnek rendkívül különleges, pikáns íze van, a töltött szőlőlevél komoly hagyományokkal bír a mediterrán konyhában, illetve számos országban, így például a közel-keleti országok nagy részében, a Balkánon vagy a Kaukázusban is rendkívül közkedvelt étel. A töltött szőlőlevélnek (dolma) számos variációja létezik, a szőlőlevelet tölthetjük hússal, zöldségekkel, rizzsel vagy akár olajos magvakkal is. A szőlőlevelet leginkább tavasszal érdemes felhasználni, amikor a levelek még frissek és zsengék, nyáron már szívósabb az erezete. A szőlőleveleket megtölthetjük nyersen, vagy le is forrázhatjuk a töltés előtt. A forrázás eredményeként a szőlőlevelek puhák és jól formázhatók lesznek, azonban fényességüket, szép színüket is elveszítik. Számos helyen használnak szőlőlevelet a kovászos uborka készítésénél is.

Mikor vegyem

A tavaszi levelek zsengébbek, puhábbak, de nyáron is beszerezhető.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen.

100g Szőlőlevél

fehérjetartalom

5.6 g

zsírtartalom

1.482 g

szénhidráttartalom

17.31 g

víztartalom

73.32 g

Hány kalória

gramm

szőlőlevél?

Top ásványi anyagok

Kalcium

363 mg

Magnézium

95 mg

Foszfor

91 mg

Nátrium

9 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.4 g

Béta-karotin

16194 µg

Kolin

12.8 mg

C vitamin

11.1 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

5.6 g

Zsír

telített zsírsav

0.336 g

egyszeresen telített zsírsav

0.081 g

többszörösen telített zsírsav

1.065 g

ásványi anyagok

Kalcium

363 mg

Vas

2.63 mg

Magnézium

95 mg

Foszfor

91 mg

Nátrium

9 mg

Cink

0.67 mg

Réz

0.415 mg

Mangán

2.855 mg

Szelén

0.9 µg

szénhidrát

rost

11 g

cukor

6.3 g

víz

73.32 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.04 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.354 mg

Niacin - B3 vitamin

2.362 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.231 mg

Folát

83 µg

Kolin

12.8 mg

Alfa-karotin

629 µg

Béta-karotin

16194 µg

Béta-kriptoxantin

9 µg

Lutein+zeaxantin

1747 µg

E vitamin

2 mg

K vitamin

108.6 µg

A vitamin

1376 µg

C vitamin

11.1 mg

B6 vitamin

0.4 g

Címlapról ajánljuk

Mélyszegénységben élő romák által termelt kovászos uborka kerül ennek a...

A Kiútprogram és a budapesti Babka Deli együttműködéséből született első kovászos uborka, amely a program őstermelőinek uborkájából készült, és amely az észak-kelet magyarországi roma családoknak segít, hogy uborkatermelővé váljanak. Az ő uborkájukból készül a Deli házi kovászos uborkája, amely felkerül a Babka Deli állandó nyári kínálatába, valamint étlapjára is.

Hering András

További cikkek

Ezek az élelmiszerek fognak először eltűnni az életünkből

A klímaváltozás hatásait nem lehet tagadni, hiszen a jelenséget évről évre egyre jobban érezzük a saját bőrünkön. A hőség egyre nagyobb, a víz pedig egyre fogy, ezen felül pedig azzal is szembe kell néznünk, hogy bizonyos élelmiszerek is el fognak tűnni a színről.