r
Nosalty Logó

Kovászos uborka 2.

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Muci
Kovászos uborka 2.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 118 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 234 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 10 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4966.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    301 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    4349 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.9 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    1050.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    437 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    91 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    86 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    173 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    84 micro
  • β-karotin
    990 micro
  • β-crypt
    128 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    196 micro
Összesen 118 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9933.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    601 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    246 mg
  • Foszfor
    363 mg
  • Nátrium
    8697 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.9 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    2101.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    875 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    181 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    171 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    346 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    168 micro
  • β-karotin
    1979 micro
  • β-crypt
    256 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    391 micro
Összesen 234 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    447.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    392 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    94.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    89 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 10 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vizet elkeverjük a sóval és az ecettel, felforraljuk és langyosra hűtjük.
  2. Az uborkát alaposan megmossuk, a végeit levágjuk, megízleljük, hogy nincs-e közte keserű, ha van, azt kidobjuk, mert képes tönkretenni az egész üveggel.
  3. Éles késsel három-három egymással szemközti, hosszanti metszéssel bevagdossuk az uborkát úgy, hogy azért egyben maradjon.
  4. Egy közepes méretű ( 1,7 literes ) uborkás üvegbe szorosan belerakosgatjuk az uborkát és közédugdossuk a kaprot, valamint a szőlőlevelet.
  5. Ráöntjük a sós, ecetes levet , lefedjük és kitesszük a napra. Kb 3 nap alatt megerjed és szép sárgászöld lesz az uborka.
  6. Megkóstoljuk és ha már jónak találjuk, kiszedjük egy másik üvegbe, rászűrjük a levét. A hűtőben tároljuk, amíg el nem fogy.
  • Elkészítettem: 32 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 21
  • Össznézettség: 83413
  • Feltöltés dátuma: 2009. július 07.

Ajánló

Csak nagyon friss, apró méretű ( 10-12 cm-es ) és nem túl duci uborkából készítsük.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A szomszédasszonyomtól tanultam a kovászos uborka készítésének ezt a változatát. A kenyérrel erjesztett uborka nálam sokszor elpuhult, nem volt elég ropogós.  Ez az ecetes változat garantálja, hogy ropogós marad az uborka és az íze teljesen olyan, mint amit kenyérrel erjesztettünk.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szia! Kifogom próbálni,mert az én kenyeres változatom is megpuhul még ma elkészítem és megírom neked,hogy milyen lett.

Törölt felhasználó

Én kenyérrel rakom el. Inkább félárnyékos helyre tegyük ,akkor nem puhul le.Így is 2-3 nap alatt elkészül.

Törölt felhasználó

Én bármelyik receptet is olvasom, mindegyik fajtából hiányolom a tormát. A torma nagyon egészséges és nagyon jó ízt is ad úgy a kovászos, mint a télire eltett bármely savanyúságnak. Próbáljátok ki, nem kell sok bel?le, mondjuk egy öt literes üveghez kb. 10 cm-es hosszu 2 cm átmér?j? tormát négyfelé vágva és négyfelé helyezve az üvegbe. Meglátjátok igazán klassz ízt ad!

Judy

Ez a változat nekem is tetszik. Eddig ecet és kenyér nélkül készítettem (kapor, torma, fokhagyma, só) de nekem is megpuhult. Éveken át kísérleteztem. Most kipróbálom az ecetes változatot. Köszönöm!

Vörössün50

Ez nem kovászos uborka! Hol a kovász?????

idppp

Egyetértek az el?ttem szólóval, ennek semmi köze a kovászos uborkához. Kovász nélkül? Ez olyan mint a húsleves hús nélkül... A kisebb méret?, kovászolni való uborkát teljesen fölösleges bevágni, azt csak a nagyméret?, pocakos uborkával szokták. Ha a levágott vég? uborka keser?, nem kell kidobni, az pazarlás, addig vágok bel?le, amíg nem lesz már keser?! Egyébként nem sokat kell. Ez az eltevési mód nem fér bele az "ahány ház, annyi szokás" kategóriába, mert az eredeti recept alapját, lényegét nem követi.

Muci

Kedves Hozzászólók ! El?ször is annyit f?znék a kommentekhez, hogy el?bb talán ki kellene próbálni, aztán kritizálni. Nálam nagyon bevált ez a recept. Lehet kenyérsarkát tenni a tetejére, néha én is szoktam, de nem mindig. A recept lényege, hogy van a sós lében egy kis ecet, így biztos, hogy ropogós marad az uborka. Az arányok betartásával nem lesz túl sós, garantáltan kellemes íz?. Az, hogy mi nevezhet? szó szerint " kovászos " uborkának kérdéses. Az, hogy kenyérrel erjesztjük, még nem jelenti, hogy kovászos, mivel a boltban kapható kenyerek zöme nem kovásszal készül, csak a házi jelleg? falusi kenyerek. Üdvözlettel: Muci

firstlady

Ez egy nagyon jó recept, kipróbáltam. Ezzel együtt igazuk van azoknak, akik írták, hogy ez bizony nem "kovászos". Az nem az ecett?l savanyodik, hanem a "lisztt?l" erjed meg. Ami lehet kenyérszelet, uram bocsá' valóban egy kanál liszt, vagy egy felszeletelt krumpli. Én az utóbbit szeretem legjobban, mert annak a legtisztább a leve, márpedig az is nagy kincs. :-) Szóval a Te ecetes uborkád is nagyon finom, csak nem kellene az elnevezéshez ragaszkodnod. Ha egy fasírt receptet rántott hús néven teszek közzé, az bizony nem az "ahány ház, annyi szokás és elnevezés" kategória. A kritikát meg el kell fogadni. Benne van a pakliban, hogy nem csupa rajongó levelet kap az ember, ha a neten megnyilatkozik. :-)

Tetej

Muci,Én is a te recepted után csinálom,és isteni finom.Kinek másképp tetszik, az csinálja másképp. De a kritikákat jobb lenne mell?zni.További szép napot.

Törölt felhasználó

Szia!Köszönöm szépen ezt a receptet,még soha ilyen finom uborkát nem sikerült készitenem.Ezentul csak is e szerint a recept szerint fogom késziteni.

Törölt felhasználó

Drága Mucikám ! Az Isten áldjon az uborka receptért. Ezt nálunk vizes uborkának hívják és télire is így szoktam elkészíteni, csak idáig ecet nélkül. Most amikor tettem el eszembe jutott ez az ecetes ötlet, és tettem rá. Beérett, egy kis üveggel megkóstoltunk, isteni lett. Pedig aggódtam, mert nem egészen friss volt már az uborka.

beaTrixy

Kedves Muci! Eddig nagypapám receptje alapján csináltam a kovi ubit, mert ? valami isteni finomat tudott, de sajnos már nem él, és bizony az kovi ubim se olyan mint az övé sosem sikerül az ? receptje alapján. Valami kis titkot biztosan elfelejtett elárulni nekem :) . A napokban rá találtam a te receptedre , gondoltam nincs veszíteni valóm kipróbálom. Már a színén láttam, hogy nagyon finom lesz ez. Bizony nagyon fincsi, ropogós :) Olyan mint a papámé, csak a kenyér nélkül! Köszönöm a receptet!! :) Csak így fogom készíteni :) Én egy szál petrezselyem zöldet is tettem bele :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek