r
Nosalty Logó

Kovászos uborka 2.

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Muci
Kovászos uborka 2.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 118 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 234 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 10 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4966.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    301 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    4349 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.9 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    1050.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    437 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    91 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    86 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    173 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    84 micro
  • β-karotin
    990 micro
  • β-crypt
    128 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    196 micro
Összesen 118 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9933.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    601 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    246 mg
  • Foszfor
    363 mg
  • Nátrium
    8697 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.9 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    2101.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    875 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    181 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    171 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    346 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    168 micro
  • β-karotin
    1979 micro
  • β-crypt
    256 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    391 micro
Összesen 234 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    447.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    392 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    94.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    89 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 10 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vizet elkeverjük a sóval és az ecettel, felforraljuk és langyosra hűtjük.
  2. Az uborkát alaposan megmossuk, a végeit levágjuk, megízleljük, hogy nincs-e közte keserű, ha van, azt kidobjuk, mert képes tönkretenni az egész üveggel.
  3. Éles késsel három-három egymással szemközti, hosszanti metszéssel bevagdossuk az uborkát úgy, hogy azért egyben maradjon.
  4. Egy közepes méretű ( 1,7 literes ) uborkás üvegbe szorosan belerakosgatjuk az uborkát és közédugdossuk a kaprot, valamint a szőlőlevelet.
  5. Ráöntjük a sós, ecetes levet , lefedjük és kitesszük a napra. Kb 3 nap alatt megerjed és szép sárgászöld lesz az uborka.
  6. Megkóstoljuk és ha már jónak találjuk, kiszedjük egy másik üvegbe, rászűrjük a levét. A hűtőben tároljuk, amíg el nem fogy.
  • Elkészítettem: 32 alkalommal
  • Receptkönyvben: 204
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 87856
  • Feltöltés dátuma: 2009. július 07.

Ajánló

Csak nagyon friss, apró méretű ( 10-12 cm-es ) és nem túl duci uborkából készítsük.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A szomszédasszonyomtól tanultam a kovászos uborka készítésének ezt a változatát. A kenyérrel erjesztett uborka nálam sokszor elpuhult, nem volt elég ropogós.  Ez az ecetes változat garantálja, hogy ropogós marad az uborka és az íze teljesen olyan, mint amit kenyérrel erjesztettünk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!