r
Nosalty Logó

Az igazi koviubi (Kovászos uborka 5.)

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Az igazi koviubi (Kovászos uborka 5.)
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 237 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 952 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 30 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2276.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    238 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    205 mg
  • Nátrium
    1699 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    705.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    254 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    109 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    124 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    90 micro
  • β-karotin
    861 micro
  • β-crypt
    160 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    221 micro
Összesen 237 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9104.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    953 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    472 mg
  • Foszfor
    821 mg
  • Nátrium
    6796 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    197.2 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    61 mg

VÍZ

  • Összesen
    2821.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1016 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    227 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    436 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    498 micro
  • Kolin:
    162 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    360 micro
  • β-karotin
    3442 micro
  • β-crypt
    641 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    882 micro
Összesen 952 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    286.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    214 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    88.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    108 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 30 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy 5 literes befőttes üveget alaposan kimosunk, megszárítunk. Ezt követően az üvegbe szórjuk a borsot, sót, megpucolt, hosszúkásra szelt tormát, a fokhagymát, kaprot és minden leöblített levelet.
  2. Kenyerünket textilzsebkendőbe (vagy egyéb sűrű szövésű természetes anyagdarabba) csomagoljuk.
  3. A megmosott, mindkét végén behasított uborkákat az üvegbe tesszük, és majdnem színültig felöntjük langyos vízzel.
  4. Kenyércsomagunkat a tetejére helyezzük, végül az üveg száját lekötjük egy egyszerű nejlonzacskóval (uzsonnástasak vagy akár két réteg folpack is megteszi).
  5. Az üveget napra helyezzük 2 napra :-), illetve addig, amíg szépen forrni kezd, s még azon túl is kicsit. Ha egész nap éri a napsütés, általában 2 nap elegendő, ezek után levesszük tetejéből a kenyeret és megkóstoljuk levét, és egy darabka uborkát, hogy elég sós-e. Ha nem, tegyünk még bele sót. Az is fontos, hogy az uborka színe méregzöldről khaki színre változzon.
  6. Ezek után visszafedjük az üveget, és még 1 napra a napfénybe állítjuk. Jellemzően ha már nem forr a tartalma, akkor elkészült. Leve opálos, az uborka színe khaki, állaga roppanós.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 58
  • Össznézettség: 182967
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 07.

Ajánló

Ha a kenyérdarabot rongyba csomagoljuk, s így tesszük az üveg tetejére, nem kell a lé szűrésével bajlódni. A meggyfalevél pedig lehet cigánymeggynek a levele is. Szőlőkacs és -levél helyett 2 db hosszabb, zsenge szőlőszárat is használhatunk, ezen kacs is, levél is van.

Receptkategóriák

Merem írni, hogy az Igazi, mert már a nagyanyám is eképpen készítette, majd pedig anyukám, s immáron magam is beálltam a sorba. Valamint ennek olyan gazdag, kiforrott az ízvilága, amihez hasonlót még máshol sohasem ettem. Aki eddig kipróbálta ezt a receptet, minden eddigit eldobott és így csinálja. :-) Jómagam ezen recept alapján készített kovászosból szoktam hideg uborkalevest készíteni, az is megtalálható lesz itt a receptjeim között hamarosan.

Hozzászólások

P.

Na végre! Pontosan így kell ezt csinálni!

Törölt felhasználó

Ez tényleg király!:) Mrs Smith

Törölt felhasználó

Nahát!! Nem gondoltam volna, hogy ekkora sikere lesz máris :-) Örülök és köszönöm a kiemelést!

Törölt felhasználó

Látod-látod, ezek a falevél-kiegészítések igazán eredetivé, és autentikussá teszik! Ezért tetszik, van benne egy kis PLUSZ!:) Mrs Smith

Törölt felhasználó

Kedves receptíró, tudom én hogy nem ez itt a lényeg, de muszáj ezt a hülye szlenget itt is forgalmazni??? Miért koviubi a csudába is??? Ha már annyira hagyományos és igazi, nagyanyáink biztosan nem nevezték koviubinak, és ubisalit sem készítettek soha. Nem személyes az indulat, tényleg, csak nagyon zavarnak ezek a hülye kifejezések.

pussycat

---egyet ertek zsuzsineni, ---ez engem is irital......

Törölt felhasználó

Sváb kovászos uborka receptje.Hölgyeim,próbáljátok ki,fantasztikusan finom és különleges! Végy egy nagy 5 literes üveget,alulra tegyél egy nagy csokor kaprot,karikázz rá egy sor "öreg" krumplit-nyersen- / a leve sosem penészesedik meg, áttetsz?en tiszta marad és beh?tve a legfinomabb nyári üdít? ital!/,erre pakold rá a megmosott,bevagdalt uborkát,tetejére az újabb nyers karikára szeletelt krumplit,legfelülre jön 1 csokor kemény szárú kapor,mely "leszorítja az egész rakományt.Végül öntsd le sós vízzel /ahány liter víz ,annyi ev?kanál só!/,kistányérral takard le és tedd az ablakba 3 napra.Jó étvágyat hozzá!!

Törölt felhasználó

Szerintem célszer?bb volna ha feltennéd az oldalra, semmint, hogy egy hsz-ben írd le... biztosan jó lehet. van már egy ehhez hasonló itt.

Törölt felhasználó

Én igy csinálom ,isteni finom !!

Edit

Már én feltettem ezt a receptet:)) Mármint a krumplis változatot :)) Üdv Edit

Törölt felhasználó

anyám, csurog a nyálam:-)))))

Törölt felhasználó

Ha nem vagdosom be, akkor az íze lesz rossz, vagy csak keményebb lesz? ?szintén szólva eddig az összes házilag készített kovászos uborka sem ízlett, csak amit itt a zöldségesnél kapok, az jó kemény, és ízre is nagyon jó. Hogy lehet elérni azt a hatást, hogy kemény maradjon?

Törölt felhasználó

Kedves Asmodel ! Én a krumplis változatú kovászos uborkát készítem kb. 2 éve ! Annak is az a lényege , hogy friss uborkából készüljön, ne olyanból , amit el?tte 2-3 nappal szedtek le . Nekem ez vált be, fantasztikus , az íze és ropogós marad !Még annyit tennék hozzá , hogy a sós víz az langyos legyen ! ( Én is be szoktam vágni ) Elnézést kérek a recept felrakójától, csak a hozzászólónak próbáltam segíteni ! Üdv.Marcsi

Törölt felhasználó

A kenyeret megpirítva teszem az üveg tetejére,csodás plusz aromát kap t?le az uborka és annak isteni leve. (a pirított,savanykás kenyeret a kiforrás végén meg szoktam enni...de ez már csak a hab a tortán,vagy min...)

Törölt felhasználó

Fene, most rakom el az ubit viszont csak holnap után megyek a telekre. Azt hiszem hétvégén új adagot kell csinálnom :)

Törölt felhasználó

ASMODEL: sajnos nem tudok érdemi választ adni a kérdésedre. Mindig bevagdostam, nincs tapasztalatom, milyen volna ha nem tenném. NOSALTY, köszönöm a kiemelést, megtisztel?. OREGPETI: hmm, érdekes ötlet, elképzelhet?, hogy következ? alkalommal kipróbálom. :)

viburnum

Nagyon köszönöm a receptet Bendinek!

Hajnal80

Remélem,tényleg olyan finom lesz,mint ahogy írtátok!Ha az uram meglátja,hogy hozzá mertem nyúlni a sz?l?jéhez,(ami épp hogy csak magához tért a kártékony kutyánk után).....Hát,lesz "ne mulass"! ;)

Edit

Kedves Hajnal ! Fogd a kutyára:)))) Üdv Edit

Rea

Nem akarok én kötözködni, mert biztosan nagyon finom. De hogy kinek mi az IGAZI, azon lehetne vitatkozni. A te családodnak biztosan ez az, de ezzel a jelz?vel mindenki más "igaziját" lemin?síted. Szerintem. Ett?l függetlenül már csak kíváncsiságból lehet hogy kipróbálom, de a pirított kenyeret én is javaslom. Nem ázik annyira szét, könnyebb kivenni. Még egy ötlet a kenyérhez, a boltban kapható el?re csomagolt fokhagyma hálója is alkalmas erre a célra. Ezt nemrég hallottam, de én még nem próbáltam mert a kertemben nem hálóban terem a fokhagyma :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek