Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Az igazi koviubi (Kovászos uborka 5.)

Az igazi koviubi (Kovászos uborka 5.)
Az igazi koviubi (Kovászos uborka 5.)
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (46)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Merem írni, hogy az Igazi, mert már a nagyanyám is eképpen készítette, majd pedig anyukám, s immáron magam is beálltam a sorba. Valamint ennek olyan gazdag, kiforrott az ízvilága, amihez hasonlót még máshol sohasem ettem.
Aki eddig kipróbálta ezt a receptet, minden eddigit eldobott és így csinálja. :-)
Jómagam ezen recept alapján készített kovászosból szoktam hideg uborkalevest készíteni, az is megtalálható lesz itt a receptjeim között hamarosan.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha a kenyérdarabot rongyba csomagoljuk, s így tesszük az üveg tetejére, nem kell a lé szűrésével bajlódni. A meggyfalevél pedig lehet cigánymeggynek a levele is. Szőlőkacs és -levél helyett 2 db hosszabb, zsenge szőlőszárat is használhatunk, ezen kacs is, levél is van.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy 5 literes befőttes üveget alaposan kimosunk, megszárítunk. Ezt követően az üvegbe szórjuk a borsot, sót, megpucolt, hosszúkásra szelt tormát, a fokhagymát, kaprot és minden leöblített levelet.
  2. Kenyerünket textilzsebkendőbe (vagy egyéb sűrű szövésű természetes anyagdarabba) csomagoljuk.
  3. A megmosott, mindkét végén behasított uborkákat az üvegbe tesszük, és majdnem színültig felöntjük langyos vízzel.
  4. Kenyércsomagunkat a tetejére helyezzük, végül az üveg száját lekötjük egy egyszerű nejlonzacskóval (uzsonnástasak vagy akár két réteg folpack is megteszi).
  5. Az üveget napra helyezzük 2 napra :-), illetve addig, amíg szépen forrni kezd, s még azon túl is kicsit. Ha egész nap éri a napsütés, általában 2 nap elegendő, ezek után levesszük tetejéből a kenyeret és megkóstoljuk levét, és egy darabka uborkát, hogy elég sós-e. Ha nem, tegyünk még bele sót. Az is fontos, hogy az uborka színe méregzöldről khaki színre változzon.
  6. Ezek után visszafedjük az üveget, és még 1 napra a napfénybe állítjuk. Jellemzően ha már nem forr a tartalma, akkor elkészült. Leve opálos, az uborka színe khaki, állaga roppanós.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 149 320
elküldve: 22
receptkönyvben: 944
elkészítve: 35/53
Facebookon megjelent: -

szakács

El Bendi

Mióta szakács: 2010.05.18.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kovászos ubi, kovászos uborka

Hozzászólások (46)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gregor
Vadasi György/Greg / Gregor Mon, 2015-06-08 15:08

Az előbb ettem fokhagymás kovászos uborkát. Nekem anélkül jobban ízlik. A recept többi részével egyet értek. Én is így csinálom és folyamatosan egész nyáron.

Lucám
Lucám Wed, 2014-08-13 09:15

Lakótelepen, meggyfa- és szőlőlevél híján... Ezek nélkül készítettem el. Nem volt sok bizadalmam, mert hozzám sok napfény nem jut. De az eredmény csodálatos!!! Már harmadszor csinálom idén. Már azon gondolkodom, hogyan mentsek belőle télire... ;-)

eysan
eysan Sat, 2014-07-26 22:05

Segítség! Ilyen még nem történt, hogy penészes lett a koviubi teteje.Tisztaságra ügyeltem.Mit szúrhattam el?

KatalinM
KatalinM Sat, 2014-07-19 17:58

Szerintem felesleges ennyi macera vele. Az uborkát a fűszernövényekkel üvegbe, felöntöm langyos sós vízzel ( 1 l vízhez 1 evőkanál só ), tetejére a kenyér (szükségtelen becsomagolni, úgyis leszűrjük a végén), tetejét sem kell bekötözni, egy kis tányér rá, alája egy nagyobb tálka, arra az esetre,ha kifutna az erjedés során és a konyha ablak belső párkányán nálam 2 nap alatt elkészül. Finom, roppanós, ízvilága attól függ, épp milyen fűszernövényeket adok hozzá. Nálam a jól bevált kombináció a kapor, borsikafű, mustármag, fokhagyma. El tudom képzelni, hogy a szőlő-, ill. meggylevél még javít rajta.

Ízésvarázs
Világom ízei / Ízésvarázs Thu, 2014-07-17 20:19

Szuperül hangzik!!!!! Nálunk nem így szokás elkészíteni, de a következő adagot biztos így fogom csinálni! :) ...már csak szőlő és meggy levelet kell szereznem valahonnan.. :D

Syssi2
Syssi2 Mon, 2014-06-16 18:40

Én kenyér helyett 2 szem "öreg"krumplit tettem bele, és nagyon finom lett :)

Miss Pocak
Miss Pocak Sat, 2013-08-17 12:52

Bár nálunk nem ezt hívtuk "igazi" kovászos uborkának; nagyon finom lett, és már csak így készítjük :)
Köszönet a receptért!!

lizakkatalin
lizakkatalin Mon, 2012-08-13 11:35

Nem tudom, kinek mi az igazi, de itt nálunk, Kárpátalján is így készítette nagyanyám is. Igaz, annyiban másként, hogy mikor kenyeret sütött, akkor igazi kovászt! tett bele és nem kenyeret. Sajnos, hogy ma már nem nagyon sütnek házilag kenyeret és már a jó öreg kemence sincs meg, na de ez egy másik történet...

menta777
menta777 Fri, 2012-08-10 00:27

Elképesztő milyen hozzászólások vannak, na mindegy... Megcsináltam, és ISTENI finom lett!!! Pedig a szőlős, meggyfás dolgok és a torma is kimaradtak, de a következő adaghoz már beszerzés alatt állnak. VISZONT: nem mindegyik ubi lett sötét, és amelyik pöttyös maradt, annak a héja kemény. Tovább kellett volna érlelnem???? 3 napig volt kb. 40 fokban. Nem mertem tovább, mert féltem, h megpuhul. Mi a titok? Sőt! az is feltűnt, h amelyik ubikat nagyon szorosan egymás mellé raktam, azok maradtak kemények. Mi a titok? Köszönöm a segítséget és persze a csodás receptet!

ZsuzsaL
ZsuzsaL Thu, 2012-07-05 16:29

Kiprobaltam, nagyon finom. Mar keszul a masodik adag. :-)

Áfonyababa
Gastro love / Áfonyababa Mon, 2012-07-02 09:11

Tegnapra megért az uborkám és nagyon, nagyon finom lett, egy picit utánsóztam, mert az elején nem mertem bele sokat tenni, és még belenyomtam két fokhagymát fokhagymanyomón. Annyiban csináltam másképp, hogy a tormát kihagytam mert nem tudtam beszerezni és a kenyeret egy picit átpirítottam hozzá mert azt olvastam, hogy finom ízhatással gazdagodik az uborkánk:) Mindenkinek merem ajánlani ezt a receptet, első uborkám lett és nagy a sikerélmény! Én még tettem a szőlőlevelek mellé egy kis fürt éretlen szőlőfürtöt is! Próbáljátok ki! Köszönöm a receptet!

Áfonyababa
Gastro love / Áfonyababa Fri, 2012-06-29 19:45

ezt a receptet választottam, hogy végre belefogjak életem első koviubijához, épp most "érik" a teraszon. Szerencsére a kertünkben volt szőlő és meggyfa, már nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz! Köszi a receptet!

Chef Guevara
Chef Guevara Tue, 2012-06-26 12:29

Még tán annyit tennék hozzá, hogy a mosó/öblítőszerek miatt én nem tenném ruhába a kenyeret.
A forrás után egyben le lehet venni a kenyeret és a végén meg le lehet szűrni a maradék morzsákat, ha vannak.
Kovászos uborkát úgyis akkor csinálunk, amikor beérik, annyi idő alatt nem fog "belerohadni" semmi. A levét én is megiszom, nagyon szeretem.

A pirított kenyeret én is kipróbálom, meggylevél helyett meg a fikuszt ;))))

Chef Guevara
Chef Guevara Tue, 2012-06-26 12:25

Hello,

A kenyér a kémiai folyamat beindításához kell (ahogy a krumpli is). Szerintem kenyér nélkül az ún. sóvizes uborka lesz, ami közel sem ilyen finom.

Puhulni nem a kenyértől fog, hanem ha már eleve nem volt elég friss az uborka, vagy túl sokáig volt a lében, stb.

Én nem szoktam bevágni, hanem markomba véve és forgatva egy villával megszurkálom, így is beveszi az ízeket és talán kevésbé macerás. Egy átlagos kisebb ubit 2 hosszanti oldalán 3x ferdén megszurkálni elegendő.

Chef Guevara
www.deguszta.com

bedö violetta
violetta-konyhája / bedö violetta Fri, 2012-06-15 16:37

Ha minden nap az ubirol megforgatod a levet nem kell kenyerett tenni rá ,probáld ki hogy egy edénybe leőntőd minden este a levet és utána vissza, 5-6 nap alat megsavanyodik de nem lessz zavaros a leve és el sem puhul az uborka.

Hajnal80
Hajnal80 Sat, 2012-06-02 09:48

Magamnak írom ide (és persze más "amatőrnek" is),hogy a sót nem árt előbb feloldani a vízben és úgy az uborkára önteni.

Karcsi1001
Karcsi1001 Tue, 2011-08-16 17:21

Breával egyetértek.
Ez a recept egyébként nagyon hasonlít a nálunk "eredeti" téli kovászos uborkáéhoz, ami ez:

Az 5 literes üveg aljára bőven kapor, néhány szőlő és meggylevél, 2,5 kg. uborka egészben, állítva. Tetejére kapor, szőlő, és ismét meggylevél, majd kis fürt éretlen szőlő. Az üveg oldalába 4 - 5 szál hasított tormaszál. Literenként ~ 3 dkg. sós vizet forralni, nem tűzforrón felönteni (annyit csinálni, hogy a pótlásra is maradjon).
7 (azaz hét) napig meleg helyen (nálunk egy zárt, üveges verandán) az üveget letakarva állni hagyni. Közben a kiforrt vizet pótolni, majd a hét nap után szorosan lekötni, mehet a spájzba.
Tavaszig eláll!

A nyári (nálunk ez az igazi!) kovászos uborka:
Az üveg aljára egy nagy csokor kapor, 2.5 kg. keresztben bevágott uborka állítva. Tetejére szintén egy csokor kapor, 5 (öt) bő evőkanál só, felöntve hideg vízzel, és egy nagyobb kenyérsercli (sarok, vég (lisztérzékenyek szeletelt krumplikkal helyettesíthetik)).
Időjárástól függően 3-4 napig napon érlelni (reggelente utánatölteni vízzel, ne maradjon levegőn az uborka). Akkor jó, ha elveszti sötétzöld színét, de még kemény - ropogós (meg lehet kóstolni).

Több évtizedes tapasztalat, nekünk ezek az igaziak! Nincsenek agyonfűszerezve, ősrégi receptek, nagyanyámtól tanutam őket (nyolcvan.... évig, amíg éltek, ők is így csinálták).

kiccs
kiccs Tue, 2011-07-26 23:35

Hmmm...utolérhetetlenül jó lehet.
Sajnos én ilyet sose fogok enni, mivel Budapest belvárosában kizárt,hogy meggyfalevelet szerezzek, a szőlőlevélről és szőlőkacsról már nem is beszélve :-(

zildiki
Zildi / zildiki Sun, 2013-07-07 08:16

Én ma a zöldségeseknél megnézem a meggyeket, és ha van rajta pár levél, akkor kérek belőle.
A szőlőlevél viszont sajnos valóban kizárt.

sziszi1982
sziszi1982 Tue, 2011-07-26 12:40

itt más az igazi...Békés megyében....de nagyon különleges recept!!!

sziszi1982
sziszi1982 Tue, 2011-07-26 12:33

hát ez csúcs!!!kipróbálom!!!!megkérdezhetem melyik részén élsz Magyarországnak???

Brea
Rea / Brea Tue, 2011-07-26 08:50

Nem akarok én kötözködni, mert biztosan nagyon finom. De hogy kinek mi az IGAZI, azon lehetne vitatkozni. A te családodnak biztosan ez az, de ezzel a jelzővel mindenki más "igaziját" leminősíted. Szerintem. Ettől függetlenül már csak kíváncsiságból lehet hogy kipróbálom, de a pirított kenyeret én is javaslom. Nem ázik annyira szét, könnyebb kivenni. Még egy ötlet a kenyérhez, a boltban kapható előre csomagolt fokhagyma hálója is alkalmas erre a célra. Ezt nemrég hallottam, de én még nem próbáltam mert a kertemben nem hálóban terem a fokhagyma :)

Hajnal80
Hajnal80 Sat, 2011-07-09 18:16

Remélem,tényleg olyan finom lesz,mint ahogy írtátok!Ha az uram meglátja,hogy hozzá mertem nyúlni a szőlőjéhez,(ami épp hogy csak magához tért a kártékony kutyánk után).....Hát,lesz "ne mulass"! ;)

Bendi
El Bendi / Bendi Thu, 2011-07-07 22:05

ASMODEL: sajnos nem tudok érdemi választ adni a kérdésedre. Mindig bevagdostam, nincs tapasztalatom, milyen volna ha nem tenném.

NOSALTY, köszönöm a kiemelést, megtisztelő.

OREGPETI: hmm, érdekes ötlet, elképzelhető, hogy következő alkalommal kipróbálom. :)

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Thu, 2011-07-07 17:36

Fene, most rakom el az ubit viszont csak holnap után megyek a telekre. Azt hiszem hétvégén új adagot kell csinálnom :)

Öregpeti
Öregpeti Tue, 2011-07-05 13:29

A kenyeret megpirítva teszem az üveg tetejére,csodás plusz aromát kap tőle az uborka és annak isteni leve.
(a pirított,savanykás kenyeret a kiforrás végén meg szoktam enni...de ez már csak a hab a tortán,vagy min...)

Asmodel
Asmodel Tue, 2011-07-05 11:24

Ha nem vagdosom be, akkor az íze lesz rossz, vagy csak keményebb lesz? Őszintén szólva eddig az összes házilag készített kovászos uborka sem ízlett, csak amit itt a zöldségesnél kapok, az jó kemény, és ízre is nagyon jó. Hogy lehet elérni azt a hatást, hogy kemény maradjon?

MARCSIKA31
MARCSIKA31 Thu, 2011-08-25 10:48

Kedves Asmodel !

Én a krumplis változatú kovászos uborkát készítem kb. 2 éve ! Annak is az a lényege , hogy friss uborkából készüljön, ne olyanból , amit előtte 2-3 nappal szedtek le . Nekem ez vált be, fantasztikus , az íze és ropogós marad !Még annyit tennék hozzá , hogy a sós víz az langyos legyen ! ( Én is be szoktam vágni ) Elnézést kérek a recept felrakójától, csak a hozzászólónak próbáltam segíteni ! Üdv.Marcsi

laraed
Edit / laraed Thu, 2010-07-08 13:40

Már én feltettem ezt a receptet:)) Mármint a krumplis változatot :)) Üdv Edit

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-07-07 21:34

Sváb kovászos uborka receptje.Hölgyeim,próbáljátok ki,fantasztikusan finom és különleges!
Végy egy nagy 5 literes üveget,alulra tegyél egy nagy csokor kaprot,karikázz rá egy sor "öreg" krumplit-nyersen- / a leve sosem penészesedik meg, áttetszően tiszta marad és behűtve a legfinomabb nyári üdítő ital!/,erre pakold rá a megmosott,bevagdalt uborkát,tetejére az újabb nyers karikára szeletelt krumplit,legfelülre jön 1 csokor kemény szárú kapor,mely "leszorítja az egész rakományt.Végül öntsd le sós vízzel /ahány liter víz ,annyi evőkanál só!/,kistányérral takard le és tedd az ablakba 3 napra.Jó étvágyat hozzá!!

Bendi
El Bendi / Bendi Thu, 2010-07-08 13:16

Szerintem célszerűbb volna ha feltennéd az oldalra, semmint, hogy egy hsz-ben írd le... biztosan jó lehet. van már egy ehhez hasonló itt.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-07-07 17:54

Kedves receptíró,

tudom én hogy nem ez itt a lényeg, de muszáj ezt a hülye szlenget itt is forgalmazni??? Miért koviubi a csudába is??? Ha már annyira hagyományos és igazi, nagyanyáink biztosan nem nevezték koviubinak, és ubisalit sem készítettek soha. Nem személyes az indulat, tényleg, csak nagyon zavarnak ezek a hülye kifejezések.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-07-07 13:23

Látod-látod, ezek a falevél-kiegészítések igazán eredetivé, és autentikussá teszik! Ezért tetszik, van benne egy kis PLUSZ!:) Mrs Smith

Bendi
El Bendi / Bendi Wed, 2010-07-07 13:19

Nahát!! Nem gondoltam volna, hogy ekkora sikere lesz máris :-) Örülök és köszönöm a kiemelést!

237
uborka 2.5 kg
szőlőlevél 3 db
meggyfa levél 4 db
kapor 1 csokor
babérlevél 4 db
torma 3 db
fokhagyma 5 gerezd
fekete bors 10 g
1.5 ek
kenyér 1 szelet