Klasszikus Tortellini en Brodo
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
Húsleves
-
100g csirkeszárny118 kcal
-
57g sárgarépa21 kcal
-
4 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
2g só0 kcal
-
500g víz0 kcal
-
0g fekete bors1 kcal
Tortellini tészta
-
33g finomliszt121 kcal
-
18g tojás23 kcal
Töltelék
-
43 kcal
-
17g prosciutto42 kcal
-
33 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
Húsleves
-
600g csirkeszárny711 kcal
-
340g sárgarépa124 kcal
-
200g halványító zeller25 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
11g só0 kcal
-
3000g víz0 kcal
-
2g fekete bors5 kcal
Tortellini tészta
-
200g finomliszt728 kcal
-
110g tojás138 kcal
Töltelék
-
200g csontos sertéskaraj255 kcal
-
100g prosciutto250 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
Húsleves
-
11.5g csirkeszárny14 kcal
-
6.5g sárgarépa2 kcal
-
3.8g halványító zeller0 kcal
-
3.5g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
57.5g víz0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Tortellini tészta
-
3.8g finomliszt14 kcal
-
2.1g tojás3 kcal
Töltelék
-
3.8g csontos sertéskaraj5 kcal
-
1.9g prosciutto5 kcal
-
4 kcal
-
1.1g tojás1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
2.9g fehérbor2 kcal
-
0.3g olívaolaj3 kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 31.9 g
Zsír
-
Összesen 19.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 188 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1915.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 183 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 308 mg
-
Nátrium 1330 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 703.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 490 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 150 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 1754 micro
-
β-karotin 4265 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 343 micro
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 191.2 g
Zsír
-
Összesen 116.9 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 47 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 1126 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11493.4 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 242 mg
-
Kálcium 1097 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 301 mg
-
Foszfor 1848 mg
-
Nátrium 7978 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 210 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 4221.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2939 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 179 micro
-
K vitamin: 108 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 38 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 304 micro
-
Kolin: 898 mg
-
Retinol - A vitamin: 369 micro
-
α-karotin 10522 micro
-
β-karotin 25592 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 2060 micro
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 2.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 220.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 35 mg
-
Nátrium 153 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 81 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 202 micro
-
β-karotin 491 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Húsleves
-
600 g csirkeszárny
-
2 nagy db sárgarépa
-
200 g halványító zeller
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
1 ek só
-
3 l víz
-
1 tk fekete bors
Tortellini tészta
-
200 g finomliszt
-
2 db tojás
Töltelék
-
200 g csontos sertéskaraj
-
100 g prosciutto
-
50 g parmezán sajt
-
1 db tojás
-
1 csipet só
-
1 ízlés szerint bors
-
0.5 tk szerecsendió
-
1.5 dl fehérbor
-
2 ek olívaolaj
Elkészítés
Húsleves
- Egy fazékba öntsük a hideg vizet, amibe tegyük bele a csirkeszárnyakat és a sót. Kezdjük el felforralni, a keletkező habot szedjük le róla.
- Miután lehaboztuk a levest, tegyük hozzá a zöldségeket és a borsot. Főzzük takarék lángon, gyöngyözve 3 órán keresztül. Az elpárolgott levest pótoljuk a végén vízzel.
- Az elkészült levest szűrjük le, a zöldségeket és a húst tegyük félre, második előételként érdemes elfogyasztani.
Tortellini tészta
- A finomlisztet szitáljuk át a gyúródeszkára, közepére csináljunk egy mélyedést, amibe üssük bele a tojásokat.
- A tojásokat verjük fel villával, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Amikor már teljesen összekevertük, elkezdhetjük kézzel gyúrni.
- Ha nagyon száraznak találnánk, 2 evőkanál vizet tegyünk hozzá és folytassuk a gyúrást. Szépen lassan össze fog állni a megfelelő állagúra, és ha kitartóan gyúrtuk, a végén sima, rugalmas tésztát fogunk kapni.
- Fóliával takarjuk be a tésztát, hagyjuk fél órát pihenni.
- Mindig csak annyi tésztát használjunk el belőle, amennyit egyből fel tudunk dolgozni, a többit mindig csomagoljuk vissza, hogy ne száradjon ki.
- Akinek van tésztagépe, az a 6-os fokozatig nyújtsa ki a tésztát. Akinek nincs, sodrófával egészen vékonyra, nagyjából 1mm-re nyújtsa ki a tésztát.
- Vágjunk 4x4 cm-es négyzeteket, amiket töltsünk meg kb. 0,5 kk-nyi töltelékkel. Hajtsuk át az egyik sarkát, nyomkodjuk össze a széleket. Végül a két sarkát az ujjunk körül csípjük össze.
- Ha kezdene száradni a tészta, a széleket enyhén vizezzük be, így jobban fognak tapadni.
- Az elkészült tortelliniket az átszűrt levesben kell pár perc alatt megfőzni. Nem szabad forralni, így könnyen zavarossá válhat a leves.
Töltelék
- A szeletekre vágott karajt forró serpenyőben süssük elő, amíg szép pirosak lesznek. Amikor elkészültek, öntsük fel a fehérborral, így az összes serpenyőben lévő ízt pecsenyeszaftként fel tudjuk használni. Tegyük félre hűlni.
- Vágjuk fel kisebb darabokra a karajt, tegyük bele egy aprítógépbe. Adjuk hozzá a sonkát, a reszelt sajtot, a tojást és a pecsenyeszaftot. Fűszerezzük meg a tölteléket.
- Daráljuk össze kissé pépessé a tölteléket.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 79
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 61
- Össznézettség: 5674
- Feltöltés dátuma: 2020. december 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
A Tortellini en Brodo Észak-Olaszország Emilia-Romagna tartományának büszkesége, amelyet Bologna és Modena tekint szülővárosának. Származásának helyéről évszázadokon át tartott a vita, de végül a XIX. században sikerült megállapodniuk abban, hogy a tortellino Castelfranco Emilia városában született, ami Bologna és Modena között félúton tálalható. A Tortellini en Brodo egy tipikus karácsonyi étel, ami tulajdonképpen egy húsleves töltött tésztával. Egyszerűségében van a nagyszerűsége, hiszen ezek a parányi tésztácskák hihetetlenül gazdag ízvilágúak. A töltelék összetevői mind helyi alapanyagok, mint pl. a prosciutto, a mortadella és a Parmigiano-Reggiano, nem beszélve a friss tésztáról, ami kifejezetten Észak-Olaszország jellegzetessége. Az összetevőkben a lakosok is egyet tudnak érteni, de elkészítési módjában már kevésbé. A tölteléket van aki nyers húsból készíti, és van aki főttből. Fűszerezni általában borssal és szerecsendióval szokták.