Képviselőfánk Allisc konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Allisc
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 19% Zsír
tészta
-
13g vaj90 kcal
-
10g víz0 kcal
-
13g rétesliszt46 kcal
-
28g tojás35 kcal
krém
-
14g tojás17 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
63g tej35 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
teteje
-
6g porcukor24 kcal
Összesen
493
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 19% Zsír
tészta
-
100g vaj717 kcal
-
80g víz0 kcal
-
100g rétesliszt364 kcal
-
220g tojás277 kcal
krém
-
110g tojás138 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
500g tej280 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
400g habtejszín1168 kcal
teteje
-
50g porcukor194 kcal
Összesen
3937
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 19% Zsír
tészta
-
5.6g vaj41 kcal
-
4.5g víz0 kcal
-
5.6g rétesliszt21 kcal
-
12.4g tojás16 kcal
krém
-
6.2g tojás8 kcal
-
3.4g finomliszt12 kcal
-
28.2g tej16 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
8.5g cukor33 kcal
-
22.6g habtejszín66 kcal
teteje
-
2.8g porcukor11 kcal
Összesen
224
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9.7 g
Zsír
-
Összesen 30.5 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 217 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 394.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 133 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 127 mg
-
Nátrium 102 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.5 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 73.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 283 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 119 mg
-
Retinol - A vitamin: 279 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 50 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 186 micro
Összesen
493
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 77.5 g
Zsír
-
Összesen 243.9 g
-
Telített zsírsav 142 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 71 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 1739 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3157.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 148 mg
-
Kálcium 1061 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 101 mg
-
Foszfor 1016 mg
-
Nátrium 818 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 356 g
-
Cukor 233 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 590.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2265 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 330 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 197 micro
-
Kolin: 956 mg
-
Retinol - A vitamin: 2232 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 398 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1490 micro
Összesen
3937
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 13.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 178.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.1 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 33.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 128 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 126 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 84 micro
Összesen
224
kcal
Hozzávalók
tészta
-
10 dkg vaj
-
10 evőkanál víz
-
10 dkg rétesliszt
-
4 db tojás
krém
-
2 db tojás
-
4 evőkanál finomliszt
-
5 dl tej
-
1 db vanília
-
15 dkg cukor
-
4 dl habtejszín
teteje
-
5 dkg porcukor
Elkészítés
tészta
- Bekapcsoljuk a sütőt 200 °C -ra, alul felül sütésre állítva, hogy bemelegedjen.
- Tűzhelyen a vajat 10 evőkanál vízzel felforraljuk. Mikor forr, beleszórjuk a réteslisztet (a könyv itt 0-ás grízes lisztet ír, utánanéztem, az talán u.a, mint a rétesliszt) óvatosan, hogy ne legyen csomós, és kevergetve sűrűre főzzük.
- A tűzről levéve egyenként hozzáadunk 4 egész tojást, és jól kikavarjuk, hogy teljesen homogén, kicsit habos állagú tésztát kapjunk.
- Sütőlemezre kis tojás méretű halmocskákat rakunk, egymástól jó nagy távolságra, mert legalább duplájukra nőnek meg sütéskor. Betesszük a sütőbe, lecsendesítjük a sütőt 190 °C-ra, és kb. 18-20 percig sütjük őket. Fontos, hogy a sütőt legalább 10 percig nem szabad kinyitni, mert összeesnek a gömböcskék.
- Miután a fánkok szép pirosra sültek, kivesszük a sütőből, és hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni őket. Közben elkészítjük a krémet is.
krém
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük.
- A 4 evőkanál finomlisztet a 2 tojássárgájával és pár kanál tejjel kikavarjuk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát (ez lehet eszencia, rúd kikapart magja, vagy vaníliás cukor), és folyamatosan kavargatva hozzáadjuk a többi tejet is, majd csendes lángon sűrűre főzzük.
- Mikor kész, lehúzzuk a tűzről, és gyors mozdulatokkal még belekavarjuk a tojáshabot is, ami a forró krémben megszilárdulva segít tartást adni majd a krémnek, hogy ne legyen túl folyékony. Hagyjuk ezt is kihűlni.
teteje
- A tejszínből kemény habot verünk (én ebbe már nem teszek cukrot, de ízlés szerint lehet édesíteni).
- A kihűlt fánkok alján éles késsel bemetszést készítünk, és óvatosan szétnyitjuk őket. Ha teljesen leszakad a felső felük, az sem baj, mert majd a krémre, mint "sapkát" ráhelyezhetjük a tetőt. Az üregeket megtöltjük a kihűlt krémmel. A krémre halmozzunk még egy kevés tejszínhabot is.
- Tálaláskor kissé behinthetjük porcukorral.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés ideje: 18 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 10
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1207
- Feltöltés dátuma: 2015. december 06.
Ajánló
Ezekkel a hozzávaló-adagokkal sütve egy nem túl édes desszertet kapunk, aki édesebben szereti, emelheti a cukor adagot a krémben is, illetve a tejszínhabba is lehet tenni, vagy bátrabban porcukrozni a végén.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Allisc
56 recept
Nagy kedvencünk ez a süti, ezért gyakran sütöm. A recept egy nagyon régi Váncza süteményeskönyvből való, amit nagymamámtól örököltem. A krémet vaníliás pudingból is meg lehet főzni, akkor a liszt helyett egy csomag pudingport használjunk.