Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kefires cipó

Kefires cipó
Kefires cipó
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Maradék lisztjeimet használtam fel kenyérkészítésre. Nyugodtan lehet, egy- vagy kétféle lisztből is készíteni, a lényeg, hogy 50 dkg legyen.

Vaslábas helyett elkészíthető jénaiban vagy sima tepsiben is.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szárazanyagokat összevegyítjük. Közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a kefirt, olajat, fél deci vizet. Tetejére morzsoljuk az élesztőt, és kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. (A liszt minőségétől függően hozzáadhatjuk még a maradék vizet, nem túl kemény, kicsit lágy, de semmiképpen sem ragadós buci legyen a végeredmény.)
  2. Konyharuhával letakarjuk, duplájára kelesztjük (kb. 50 perc).
  3. A kelesztés vége után óvatosan visszagyúrjuk a tésztát, hogy ismét kemény és ruganyos legyen. Alálisztezünk, lefedjük, és 10 percet kelni hagyjuk.
  4. Majd megformázzuk a cipót, jelen esetben kicsit gömbölyítünk a tésztán. Egy vékonyan belisztezett konyharuhával kibélelünk egy tálat, amiben keleszteni fogjuk a kenyértésztát. Beletesszük a bucit, a tetejére szórunk kevés lisztet, ráhajtjuk a konyharuha tetejét. 40 percig kelni hagyjuk. (Ha jénaiban sütjük, nem kell konyharuha, egyszerűen csak kelesszük jénai tálban. Sütőlemezen való sütéskor pedig simán egy kelesztőtálban keljen a kenyér, és sütés előtt helyezzük át a sütőlemezre.)
  5. Közben előmelegítjük a sütőt a vaslábassal együtt 230 fokra. Ha letelt az utolsó kelesztési idő, kivesszük a vaslábast, és óvatosan beleborítjuk a tésztát (biztonság kedvéért sütőpapírral ki lehet bélelni a tálat). Éles késsel kereszt alakban bevágjuk a tetejét, rátesszük a fedőt, és betoljuk a sütőbe. 20 perc elteltével levesszük a fedőt, a hőt pedig 200 fokra, és további 30 percig sütjük. Ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad, elkészült kenyerünk. Rácson hűtjük ki.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 157
össznézettség: 2 726
elküldve: 0
receptkönyvben: 27
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Panno

Mióta szakács: 2011.12.22.
60 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

vekni, házi kenyér

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

L. Hedvig
L. Hedvig Tue, 2019-08-27 14:44

Nagyon macerás és túl sok a hozzávaló. Miért kell a burgonyapehely? Hogy még kalóriadúsabb legyen? Ezt biztos, hogy nem fogom kipróbálni. Sajnálom.

Szalánczi Anna
Panno / Szalánczi Anna Tue, 2019-08-27 16:01

Kedves Hedvig!

Ahogy a story részben is írtam, maradék liszteket használtam fel, nyugodtan lehet egyféle lisztet használni. A burgonyapehelytől pedig tovább marad puha a tészta.
Üdv:

Anna

381
zabpehely 10 dkg
tönkölybúza liszt 15 dkg
kenyérliszt BL80 15 dkg
durumliszt 10 dkg
búzakorpa 3 ek
burgonyapehely 8 kávéskanál
2 teáskanál
nádcukor 1 teáskanál
friss élesztő 2.5 dkg
kaukázusi kefir 3 dl
olívaolaj 2 ek
víz 1 dl