r
Nosalty Logó

Élesztőmentes tönkölybúzakenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Élesztőmentes tönkölybúzakenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 486 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 971 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 207 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    10.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1408 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    147 mg
  • Foszfor
    404 mg
  • Nátrium
    783 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    115.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    275 micro
Összesen 486 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    24 g

Zsír

  • Összesen
    20.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2816.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    295 mg
  • Foszfor
    808 mg
  • Nátrium
    1566 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    186.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    230.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    550 micro
Összesen 971 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    599.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    172 mg
  • Nátrium
    333 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    117 micro
Összesen 207 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Már most állítsuk rá az agyunkat, hogy az íze más lesz, az állaga más lesz, a külseje más lesz, de a végén szerelmesek leszünk, ha pedig nem, akkor lehet, hogy nem ő az igazi.
  2. Ha már ott hever előttünk egy tál, akkor gyorsan bele a száraz hozzávalókat (liszt, só, szódabikarbóna), majd az olajat is dobjuk bele.
  3. Minimális összekeverés után már adagolhatjuk is a vizet, miközben a másik kezünkben lévő fakanállal csak kavarjuk és kavarjuk, hogy a végén egy kissé ragadós, de klassz tésztát kapjunk.
  4. Nem lesz gond, ha kicsit magára hagyjuk, még előkészítjük a sütőformát és kibéleljük a sütőpapírral. Remek választás egy tisztességesebb őzgerinc (nekem inkább gidaméretű van) vagy egy hosszúkás kenyérforma, ebben kényelmesen ellesz a 25 dkg-s kis kenyérkénk.
  5. A behelyezés és a tészta eligazgatása után a már előmelegített sütőbe betolhatjuk, és türelmetlenkedhetünk 30-40 percet, míg elő nem húzunk majd egy csodálatosan felrepedt, belül puha és egészséges kenyeret. (Mivel a sütőm olyan régi, hogy csak na, ezért tippem a 180 fok, de jó lesz, nagyon jó lesz, tűpróba ajánlott.)
  6. A kenyeret gyorsan, alaposan tekerjük be egy konyharuhával és várjuk, hogy megpuhuljon. (Amikor azt hisszük, hogy ez tuti másnapra kiszárad, akkor szólok, hogy nem, persze, ha kint hagyjuk csak úgy, akkor megtörténik a baj.)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 119
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 36
  • Össznézettség: 41913
  • Feltöltés dátuma: 2014. május 31.

Ajánló

Ha nem vagy tönkölyimádó, akkor elsőre nem ígérem, hogy jóban lesztek, de megéri kísérletezni. A jó hír pedig, hogy minden mehet bele, ami eszedbe jut: oregánó, bazsalikom, lenmag, zabkorpa, búzakorpa...

Receptkategóriák

A tönkölybúzakenyér receptjét havi rendszerességgel tüntetem el, vagy a gépem eszi meg, vagy a cetli lép le egy másik cetlivel, és amikor már majdnem elfelejtem, hogy létezik, akkor valahogy felbukkan. Szeretném megosztani és nem csak azokkal, akik átmeneti élesztőundorban szenvednek egy tükörbenézés miatt, hanem azokkal is, akiknek van fölös 40 percük egy kelesztés-dagasztás nélküli egészséges kenyérre. Jó tanács: ha bejött a recept, láncold a gépedhez, vagy varrasd magadra! Ja, és candida diétához is kiváló. Ja és Antal Vali az elkövető, érdemes olvasgatni az oldalt.

Hozzászólások (7)

Sunlilith

Kedves Birsiborsi, sok-sok kenyér receptet teszteltem, s próbáltam összedobni a sajátomat is, de valahogy sosem volt az igazi, nem stimmelt az ízvilág. Mikor megláttam a receptedet, sejtettem, hogy ez nem fog csalódást okozni (külön köszönet a fogalmazásért - öröm volt olvasni!) Tönkölyliszt hiányában, sima teljes ki?rlés?vel csináltam, végeredmény: üdvrivalgás! Megvan az igazi! Köszönöm

Törölt felhasználó

Szia Sunlilith, sosem örültem így még visszajelzésnek, az pedig külön öröm, ha a végeredmény zseniális lett, köszi, hogy elkészítetted:) és persze, nagyon köszi minden egyes szóért!további jó munkát a konyhában, üdv

geripeti

Kedves Birsiborsi! Megsütöttem a kenyeret és nagyon-nagyon finom lett és ami szintén fontos, gyorsan el lehet készíteni :-) A kérdésem az lenne, hogy sütötted-e már rozslisztb?l ezt a kenyeret, vagy esetleg keverve a két liszt fajtából? Köszönöm!

Törölt felhasználó

Helloka, nem próbáltam más liszttel, kifejezetten az volt a koncepció, hogy csakis tönkölyb?l készüljön. Ha jól gondolom, akkor a rozsliszttel nem egyszer? a munka, szereti a nedvességet is, de addig még nem teszteled le, nem fogjuk megtudni.:) Szólj, ha megvagy vele, amit még tudok ajánlani az a rizslisztes, teljesen gluténmentes kenyérverzió, nagyon más, de szerethet? azért. Köszi a visszajelzést, klassz nagyon, hogy finom lett a végeredmény!

Ágyka

Szia Birsiborsi! Én keverném a tönkölybúza lisztet szénhidrátcsökkentettel, szerinted m?ködhet? :) el?re is köszi :)

etoc

Én is az Antal Vali féle receptet ismertem meg el?ször, az dupla mennyiséget ad egy ?zgerincformához. Ennek alapján készítettem el, és hát mondhatom, isteni. Nekem nagyon bejött, nem morzsálódik nagyon, leveg?s, nem fullaszt. S mivel ez ugyanez a recept csak épp fél adag, kétlem, hogy bármivel gyatrább lenne. Szóval tessék kipróbálni.

enikő1117

Kenyérsüt? gépbe is be lehet rakni?

Törölt felhasználó

Szia Birsiborsi, csatlakozom az ujjongókhoz, ez a recept zseniális :) Én momentán egy többhónapos, nagyon spec diétán vagyok, olyan, amihez magamra kell f?zzek-süssek, mert még a f?szerek meg a süt?zsiradék is meg van határozva (mit ad Isten, utóbbi kizárólag olívaolaj ;)). Természetesen no éleszt?, és tönkölyön meg fekete rizsen kívül no gabona. Ha nem lenne ez a kenyér, el lennék veszve, de így ez a mindennapi betev?m :) Majd' két hónap alatt eddig 2-3 naponta megsütöttem, és nem tudom megunni, ízre, állagra is isteni :) Köszönöm!

Niki Olasz

èvek òta keresem èn is az igazit,kulfoldi oldalakon is,sikertelenul.Ez az elsò bevàlt recept bàr èn teljes kiorlèsù lisztbòl kèszìtettem el.Minden tekintetben kivàlò!Koszonom.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezek az élelmiszerek fognak először eltűnni az életünkből

A klímaváltozás hatásait nem lehet tagadni, hiszen a jelenséget évről évre egyre jobban érezzük a saját bőrünkön. A hőség egyre nagyobb, a víz pedig egyre fogy, ezen felül pedig azzal is szembe kell néznünk, hogy bizonyos élelmiszerek is el fognak tűnni a színről.