Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lübecki marcipántorta

Lübecki marcipántorta
Lübecki marcipántorta
105 perc / előkészület: 60 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lübecker marzipan torta. Íme a kedvenc tortám. Városunkban üzemel a Schwermer csokiüzem, ami üzemeltet egy nagyon közismert cukrászdát is, mert isteni finom sütiket és pralinékat árulnak. Anno a férjem engem is elvitt oda, amikor megismerkedtünk.

A választásom ez a torta volt, azóta a kedvencem. Minden születésnapomon meglep vele a családom. Többször tettem kísérleteket megalkotni, ami ugyan ízeiben finom volt, de nem tükrözte ezeket az ízeket, valami hiányzott. Majd rátaláltam Lisa oldalára, egy német cukrász, aki a klasszikus és a mai modern süteményeket tanítja az érdeklődőknek. A  torta receptje is köztük volt, legalábbis az alapokat ott megtaláltam. De miután megsütöttem, nagyon édes lett, ezért átformáltam a receptet. Na meg a cukrászdában megszokott íz is hiányzott belőle, a fahéj. Így újraalkottam az ízvilágát. Ez a recept most pont ugyanazt az ízélményt nyújtja, ahogy a kedvenc cukrászdámba készítik, a családom is ezt visszaigazolta. Ünnepnapokra, különleges alkalmakra szoktam megsütni. Időigényes az elkészítése, de nagyon finom.

hozzávalók / 12 adag

Linzertészta

Tortaalap

Marcipánkrém

Összeállításhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

Linzertészta

  1. A linzer hozzávalóit egy tálban összegyúrjuk, és sütőpapírral kibélelt, 24 cm-es tortaformába egyenletesen belenyomkodjuk.
  2. 190 fokon kb. 20 percig sütjük.

Tortaalap

  1. Konyhai robotgéppel magas fokozaton 4 db tojást, 130 g cukrot, csipet sót, 1 csomag vaníliás cukrot, kb. 15 percen keresztül, nagyon sűrű, krémes állagúra keverjük addig, hogy már rajta marad a keverőkanálon a krém.
  2. Majd egy főzőkanál segítségével hozzákeverjük a szárazanyagokat.
  3. Egy sütőpapírral kibélelt, 24 cm formában öntjük, egyenletesre igazítjuk. 190 fokon 20-25 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Arra ügyeljünk, hogy a kívánt hőfokot elérje a sütő, mert fontos, hogy azonnal a sütőbe kerüljön a tészta. Sütés után kb. 5 percet várunk, majd a tortaformával együtt egy rácsra borítjuk, és úgy hagyjuk kihűlni.
  4. Miután kihűlt, 3 lapra fölvágjuk.

Marcipánkrém és a torta összeállítása

  1. A marcipánmasszát lereszeljük egy nagy lyukú reszelőn, és villa segítségével rummal és a vízzel krémes állagúra kikeverjük.
  2. A 600 ml tejszínt a 3 csomag habfixálóval és a cukorral fölhabosítjuk, a marcipánkrémet és a darált mogyorót fakanállal hozzákeverjük.
  3. A tortasütő-karikát ráhelyezzük egy tálcára, majd a linzertésztát belehelyezzük, és megkenjük málnalekvárral.
  4. Rárakjuk az egyik mogyorós lapot, és a krém egy részét rákenjük. Majd a következő lappal ugyanígy járunk el, és befedjük a harmadik tortalappal, amit szintén vékonyan krémmel megkenünk. 2 órát hűtőben tároljuk.
  5. 400 ml tejszínt a 2 csomag habfixálóval fölhabosítunk, és körbekenjük a tortát, majd a tetejét is megkenjük. Egy órát a mélyhűtőbe helyezzük.
  6. Közben kinyújtjuk a marcipánmasszát kettő sütőpapír között, amit vékonyan megszórunk porcukorral vagy étkezési keményítővel. Tanácsos lemérni a formát és a szélét, így kb. megkapjuk a méretet, mekkora nagyságúra nyújtsuk ki a marcipánmasszát. Majd a lefagyasztott tortát bevonjuk vele. A szélét körben levágjuk.
  7. Ízlésünknek megfelelően díszíthetjük. Hagyományosan tejszínhabbal és diószemekkel díszítik. Jó étvágyat.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 4 276
elküldve: 3
receptkönyvben: 52
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva házias konyhája

Mióta szakács: 2014.02.14.
153 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, húsvét, karácsonyi édességek
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
konyha: német
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

marcipánkrémes torta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

NEUDOLD
NEUDOLD Tue, 2018-11-13 14:03

Gyönyörűen néz kis és a leírás alapján az íze is kitúnő lehet. Bár időigényes, de ünnepi alkalomra biztosan ki fogom próbálni! Köszönöm

762
finomliszt 100 g
vaj 50 g
cukor 25 g
tej 1 ek
tojás 4 db
cukor 130 g
1 csipet
vaníliás cukor 1 csomag
finomliszt 125 g
fahéj 1 teáskanál
törökmogyoró 75 g
sütőpor 1 kávéskanál
marcipán 50 g
rum 4 ek
víz 3 ek
habtejszín 600 ml
habfixáló 3 csomag
porcukor 25 g
törökmogyoró 40 g
málnalekvár 2 ek
habtejszín 400 ml
habfixáló 2 csomag
marcipán 600 g