Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyi gombaleves

Karácsonyi gombaleves
Karácsonyi gombaleves
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyáron Bükkszentkereszt környékén gyűjtöttünk gyógynövényt, és egy hidegebb, esősebb napon a Privát Fogadóba tértünk be ebédelni. Levesre vágytunk, és miután felfedeztük, hogy az étlapon állandó szereplő a karácsonyi gombaleves, azonnal kértünk belőle két adagot. Nem lepődtek meg rajta, a helyiek egész évben fogyasztják ezt, karácsony ide vagy oda.

Kicsit persze variálnom kellett az eredeti recepttel, mert a vargányának pont nincsen szezonja, ráadásul az én emlékeimben inkább tejfölös hangulatú volt ez a leves, az étlapon pedig tejszín állt. De a kolbász, a csipetke, a csiperke és a lestyán végül a olyan harmonikusan állt össze egy melengető levessé, hogy a helyieknek sem lenne rá panaszuk.

Ha van többféle gombátok, szerintem bátran variáljátok őket. Végül pedig friss petrezselyemmel is kínáljátok meg. És a hegyes erőset is tegyétek mellé oda az asztalra, a keményebbek kedvéért.

hozzávalók / 3 adag

Leveshez

Habaráshoz

Csipetkéhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Karikázzuk fel a kolbászt, és kevés olajon kezdjük el sütni egy fazék aljában. Ha kicsit összesültek a karikák, dobjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Pirítsuk üvegesre.
  2. Most jöhetnek az ízlés szerint feldarabolt gombák. Süssük őket addig, míg levet nem eresztenek. Jöhetnek a fűszerek, majd a víz. Főzzük össze őket pár percig, majd szaggassuk bele a csipetkéket. A csipetkéhez annyi lisztet keverjünk el egy tojással, amennyivel egy könnyű, kicsit még ragacsos tésztát kapunk, amit egy teáskanállal könnyedén bele tudunk darabolni a levesbe.
  3. Ha a csipetkék is megpuhultak, jöhet a habarás. A tejfölbe kézi habverővel keverjük el a lisztet, majd vegyünk ki a levesből 1-2 merőkanálnyi forró levet, és ezzel keverjük simára a habarást. Ha egynemű, sima a folyadékunk, lassan csorgassuk bele a levesbe, és keverjük el. Forraljuk fel újra az egészet, majd vegyük le a tűzről. Ez a mennyiség 2 embernek kivált egy komplett vacsorát is, de 4 főnek is elég lehet, ha csak 1-1 csészényit kínálunk belőle.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 7 262
elküldve: 1
receptkönyvben: 91
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1194 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
kategória: levesek
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

kolbászos gombás leves

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

DepecheAndi
DepecheAndi / DepecheAndi Sun, 2019-12-22 16:01

Imádom a gombát, de a sajnos a párom nem szereti. Viszont annyira gyönyörű és hívogató ez a leves, hogy elkészítem más zöldségekkel, gomba nélkül :-)

446
kolbász 12.5 dkg
vöröshagyma 1 nagy db
csiperkegomba 25 dkg
laskagomba 15 dkg
fűszerpaprika 1 ek
barna cukor 1 ek
fokhagyma 1 gerezd
lestyán 1 ek
víz 7 dl
őrölt fűszerkömény 1 tk
bors 1 tk
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek
tejföl 100 g
finomliszt 10 g
tojás 1 db
finomliszt 5 dkg
0 ízlés szerint